Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

Mardinli Aziz Sancar'a Nobel ödülü

Mardinli Aziz Sancar'a Nobel ödülü
 

Prof. Dr. Aziz Yıldırım ABD'de Nobel'e layık görüldü...


Değerli hemşerim Aziz Sancar 2015 yılı Kimya Nobel ödülü aldı. Aslen Mardinli ve ABD vatandaşı olan Türk asıllı Aziz Sancar, ABD’li  Paul Modrich ve İsveçli Tomas  LindahL ile birlikte  Nobel ödülüne  Layık görüldü. A. Sancar, Lindahl ve Modrich ödülü, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalardan araştırmaları sayesinde bu başarıya ulaştı. Bu ödül yaklaşık 3 milyon lira tutarındadır. Aziz Sancar bu ödülünü 10 Aralıkta törenle alacaktır. Orhan Pamuk’tan sonra Nobel ödülünü alan  ikinci bir Türk bilim adamıdır.

Prof.Dr. Aziz Sancar 69 yaşındadır. Aslen Mardinlidir. Okuma, yazma bilmeyen ancak eğitime değer veren 8 çocuklu bir anne- babanın çocuğu olarak dünyaya geldi.İlk ve orta okulu Mardin’in Savur İlçesinde,liseyig de Mardin'de   başarılı bir şekilde   okuyan Sancar, daha sonra  İstanbul Tıp Fakültesi 2.Sınıfında okurken DNA’nın ne olduğunu öğrendiğini bu konuda   araştırmalar ve incelemelerde   bulunduğunu    ifade ediyor. 1969 yılında Mardin’de doktorluk yapıyor. İki yıl kendi ilçesi olan Savur’da doktorluk yaptı. 1971 yılında gittiği ABD’de biyokimya ve biyofizik alanında çalıştı, uğraş ve incelemelerde bulundu. Sancar’ın DNA onarımı araştırması bağlamında kanser tedavisinde büyük bir önem kazandı. Başta kendi ili Mardin’i ve Türkiye’nin adını tüm dünya’ya onurla duyurdu.

Başarılı bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, “ Tıp alanında Nobel alacağımı bekliyordum. Tıp iki gün önce açıklanmıştı. Benim araştırmalarım tıp ile kimya ardasında olduğu için kimyada verilmesi normaldır. Tıpta beklediğim için bu yıl verilmesini beklemiyordum” diyor. Başarı  bilimi adamı Aziz Sancar bir başka konuşmasında: Bu çalışmalar, Süleymaniye Camii  inşa eder gibi taş  üstüne taş koyarak oluşturuldu. Bilimin onu yoktur. Araştırmalarımıza hızla devam edeceğini söylüyordu.

Yapılan çalışmaları hakkında bilgi veren Prof.Dr. Aziz Sancar, Güneydoğu’da özellikle kız çocuklarının okutulmaları konusunda tavsiyede bulunuyor.” Kızlarımızı okutmasak insan gücümüzün yarısını kaybetmiş oluyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da kardeşlerimizin kız çocuklarını okula göndermelerini rica ediyorum “ diyor.

Mardinli bir hemşerim olarak Prof.Dr. Aziz Sancar’ın ABD’den 2015 yılında Nobel ödülünü almasına sevindim. Sayın Sancar’ı tebrik ediyor, Kendilerine sağlık ve daha nice sayarılar diliyorum.

*********************************************************

10 Ekim 2015 günü Ankara Tren Garında bir terör örgütünün bomba sseleriyle uyandı...Bu patlamada 95  vatandaşımız öldü, 186 vatandaşımız da yaralandı.Tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı olanlara acil şifalar diliyorum. Tüm ailelerine ve  yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bu büyük felaketi  kınıyorum.

Abdülkadir Güler

10 Ekim 2015 - Söke 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..