Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Marifet, yapılanı yıkmak

Marifet, yapılanı yıkmak
 

Küresel ısınma tehlikesi başta olmak üzere pek çok çevre sorunuyla karşı karşıya kaldığımız bu günlerde size uygulamalı bir projeden ve bu projenin başına gelenlerden söz etmek istiyorum. Ardından da bir soru sormak istiyorum.

1993 yılının Ocak ayında Ankara, Eşref Bitlis Caddesi, A.P.İ.M (Ankara Posta İşleme Merkezi)'in tam karşısında bulunan, Helikopter Hangarının önündeki alanda "(Bel-Ko)Güneş Evi – Enerji Tasarrufu Danışma Merkezi" adı altında bir merkez açılmıştı. Bu merkez, Enerji Tasarrufu ile ilgili çeşitli bilgileri, gelen kişilere aktarıyor, gerekirse yardımcı olunuyordu.Ayrıca bu merkezin bambaşka bir özelliği daha bulunmaktaydı. Güneşle Pasif Isıtma Yöntemi'ne -ya da programı- göre inşaa edilmişti. Bu program ile ilgili olarak yapılan açıklamadan kısa bir alıntı yaparak devam etmek istiyorum.

"…Programın araştırma safhasında Ankara şartlarında bir konutun ısıtma ihtiyacının %70’ini güneş enerjisinden sağlayabilecek bir pasif ısıtma yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde Trombe duvarında kullanılan termosirkülasyon prensibi kullanılmakta ancak güney cephedeki serada ısıtılan hava konutun içine alınmayarak kuzey cephedeki seraya transfer edilmektedir.."

"Konutun güney ve kuzey cephelerinde boydan boya balkon-sera yapılmakta çok katlı bir binada ara konut diğer konutlarla sarımlı olduğu için bir anlamda iç mekanlar ile dış hava arasında bir ara bölge elde edilmekte ve bu bölgenin sıcaklığının güneş enerjisinden yükseltilmesiyle ısı kayıpları azaltılmaktadır."

Bu yönteme dayalı olarak geliştirilen Güneş Evi yukarıda da belirtmiş olduğum gibi 1993’de açıldı.

Ancak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Sn. Melih Gökçek'in geçmesinden bir süre sonra (yerel yönetim seçimlerinden sonra), öncelikle "Enerji Tasarrufu Merkezi" kapatıldı. Ardından da "Güneşle Pasif Isıtma Yöntemi" ile inşaa edilen "Güneş Evi" yıkıldı. Şu anda sadece bahçe’nin giriş kapısı duruyor. Bir de arka tarafta bulunan Helikopter Hangarı.

Sizce hangisi daha olumsuz. Kirlilik mi? Yoksa çeşitli kirliliklere karşı üretilen, ortaya çıkarılan çözümleri, sırf başkasına ait olduğu için çözümsüzlüğe dönüştürmek mi?

Son zamanlarda çok daha iyi anladım ki;Marifet yapılanı, yıkmakmış.

(Not. Yukarıda belirttiğim proje ve birkaç proje ile birlikte 1992 yılı Haziran Ayında Rio de Janerio’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferans’ında, Yerel Yönetimler Onur Programı Yarışmasına katılınmış ve Ankara’ya Çevre Onur Sertifikası kazandırılmıştır.)

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..