Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Kitap
 

Marifetler

Marifetler
 

URSULA K. LE GUIN

MARİFETLER – 2006

Metis yayınları, Çeviren: Çiğdem Erkal İpek

Ursula K. Le Guin, herhangi bir kategoriye dahil edilmesi son derece güç bir yazar olsa da, bu durum insanların onu ilk kitabından beri takip etmelerinden vazgeçirmedi.Genellikle bilim kurgu yada fantastik kamplara dahil edildi. Fakat her iki kategoride de yıllar boyunca yarattığı eserlerin, öykülerin, oluşturduğu bütünün hakkını vermeye yetmedi.

1962’de ilk bilimkurgu öyküsünü yayımlayan Le Guin’i, babasının antropolog olması beklide bu alana yöneltti.68 heyecanını yaşadı ve sonrasında bu gerçeklik O’nda fantastik kurguya dönüştü.Artık anlattıkları yavaş yavaş yarı gerçekçi/ yarı fantastik temalar olarak okuyucularına ulaşmaya başladı. Ama yine de okuyucu, sığınacağı, teselli olacağı kişi ve olayları O’nun kitaplarından alıp yaşamıyla buluşturuyordu.

Marifetler’de; “eğer savaşmazsan ele geçirilirsin, soyun sona erer. Marifetler bu işe yarar, verdiği güçler sayesinde…elbette her marifetin bir bedeli var. Bedel ödendikçe bu böyle sürüp gider. Marifetler babadan oğula, anadan kıza geçer. Ta ki birileri bu töreyi kabullenmemeyi göze alana kadar.” Hükmedemeyeceğinden korktuğu marifetini kullanmamak için gözlerini mühürleten Orrec ile marifetini kötüye kullanmayı reddeden özgür ruhlu Gry. Babalarının oğul, annelerinin kızı değil de kendi başlarına olmayı isteyen çocukların hikayesini anlatıyor yazar son kitabında.

Bir söyleşisinde; “ 60’ların ve 70’ lerin cömertliğini severdim. Diyor Ursula K. Le Guin.

Geleceğe karşı taşıdıkları sorumluluk hissi kuvvetliydi. Bazı insanlar için sorumluluk hissi şimdide kuvvetli. Yeşillerde, şirketleşme karşıtı hareketlerde, savaş ve Bush karşıtı hareketlerde… çoğu insan yaşlandıkça akıllanmıyor sadece yaşlanıyor.” Sözleri ile yazar son kitabı Marifetler’de adeta savaşı babadan devralıp devam ettiren oğul Bush’un marifetlerini anlatıyor.

“ama söyle bana Orrec, artık dostça sorduğumu biliyorsun, doğuştan mı körsün? Yoksa o sözünü ettiğin Cordemantlı cadılar kötülük olsun diye, kan davası yüzünden veya bir akın sırasında mı yaptılar bunu sana?

Sorusunu nasıl atlatacağımı bilemedim, ona verecek yarım yamalak bir cevabımda yoktu.

Hayır dedim. Gözlerimi babam mühürledi.

Baban mı? Baban mı kör etti seni?

Başımla onayladım.”

“Yerdeniz serisinde” taştan duvar imgeleri ile okurunu karanlık bir dünyaya ve daha öncesine Yunan-Roma medeniyetlerine götüren usta yazar bu kez belki de yine yarı gerçekçi/ yarı fantastik bir tema ile günümüz dünyasını tanıtıyor okuyucusuna.

1929 yılında Kaliforniya’da dünyaya gelen Ursula K. Le Guin’in babası ünlü antropolog Alfred Kroeber, annesi ise yazar Theodora Kroeber’dir. Çok beğenilen öykü, roman, edebiyat eleştirisi, çocuk kitapları ve şiirler kaleme aldı. Ayrıca yetenekli, titiz bir çevirmen olarak da ün saldı.

1974 yılında yazdığı “Mülksüzler’e” kadar altı bilimkurgu romanı yazdı. Özellikle ilk olarak bu kitabın dilimize çevrilmesi ile ülkemizde de hatırı sayılır bir okuyucu kitlesi oluşan yazarın diğer kitapları da Metis yayınlarından çıktı.

 
Toplam blog
: 31
: 895
Kayıt tarihi
: 17.06.07
 
 

Hayattan alıyorum bütün kaynağımı. Sokağı takip ediyorum, insanları gözlemliyorum, kendimi sorguluyo..