Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '07

 
Kategori
Dostluk
 

Marko Paşa

Marko Paşa
 

Neden üzgün olduğumu sordun ya sen geçenlerde diye başladı konuşmaya, sonra bir hüzün kapladı yine gözlerini. Sanki anlatsaydı yaşadıklarını, sevinçlerini, hüzünlerini dinleyecek miydi?Sadece sormuştu işte. İlgileniyor görünmekti amacı belki, belki de ilgilenmesi gerektiğini düşünmüştü ama yüreği yetmezdi dinlemeye ve de anlamaya çalışmaya.

Biliyordu artık, insanlar çevrelerinde ki herkes ile sadece kahkahalar arasında sohbet etmekten hoşlanıyordu. Bunun için, iyi gün dostu ve kötü gün dostu diye ayrılmıştı dostlar.

Onun hayatında sadece bir tane Marko Paşa vardı. O da yeterliydi ama belki yüreği sağlam dediği insanlardan da bunu bekliyordu. Ne fazla beklentisi vardı bu hayattan, ne büyük özlemleri vardı mutluluğa dair, ne güzel hayalleri vardı geleceğe ait, belki de hiç gerçek olmayacak.

Neden üzgün olduğumu anlatmaya başlasam, ya da neden mutlu olduğumu, yüreğiyle dinleyebilir mi diye düşündü kısa bir süre. Çok uzun süre düşünmesine gerek kalmadı, çoktan kendi hayatına dönmüştü, gülüyordu, eğleniyordu, sorduğu sorunun cevabını almadığını unutmuştu bile. Ne düşünmeye gerek kalmıştı paylaşıp, paylaşmamak için, ne de anlatmaya çaba göstermeye.

Hayatının Marko Paşası imdada yetişti her zaman ki gibi...

*** Marko Paşa asıl adıyla Marko Apostolidis Rum asıllı bir Osmanlı hekimiydi. Çok sabırlı bir hekim olan Marko Paşa hastalarını sabırla dinler, dertlerine tıbbi yönden yardımcı olmakla birlikte, onlara manevi huzur ve rahatlık vermeğe de özen gösterirdi. Marko Paşa'nın bu ünü halk arasında iyice yayıldı ve zamanla, yakınmayı dinleyecek kimsenin olmadığını vurgulamak için söylenen "Derdini Marko Paşa'ya anlat" deyimi ortaya çıktı. Marko Paşa 1888 yılında vefat etti.

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Marko_Pa%C5%9Fa"'dan alındı

 
Toplam blog
: 16
: 2140
Kayıt tarihi
: 10.01.07
 
 

Yazı yazmaya yıllar önce konuşmak, kendimi ifade etmek isteyip de yanımda kimse olmayınca başladım. ..