Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '09

 
Kategori
Dans
 

Marmara Adası 1. Dans buluşması

24-08-2009 31-08-2009

SONUÇ BİLDİRGESİ

AMAÇ

1- Dans sanatını yerel düzeyde ilgi çeker duruma getirmek

2-Ustaların bilgi birikimlerini aktarabilmeleri için bir ortam oluşturmak

3-Sahne sanatları ile ilgilenen gençlere ve yetişkinlere kısa sürede olabildiğince bilgi aktarmak

4-Gençlere performanslarını sergileyebilecekleri ve ustaların eleştirilerinden, gözlemlerinden, tecrübelerinden faydalanabilecekleri ortam yaratmak

5- Ustaları bir araya getirerek, dans sanatının ülkemizde bu güne kadar pek başarılamayan yalıtılmışlığının giderilebilmesi için yapılması gerekenler sorununa çözüm geliştirmek

6-Türk balesi ve dans sanatı için olabilecek alternatif eğitim teknikleri geliştirebilmek için bir tür sempozyum ve eğitim kuruluşu girişimini başlatmak.

Koreograf-Teorisyen Nasuh Barın ve Bale Eğitmeni Ayhanım Sun'un uzun yıllara varan dostluklarının sonucu olarak çağdaş dans sanatına katkıda bulunmak için güçlerini birleştirerek, bilgi birikimlerini genç nesillere aktarmak amacı ile başlattıklarıTemel Dans Eğitimi Projesi, Marmara Adası dans buluşması adı altında bir ilki gerçekleştirmiştir.

Usta olarak;

Dans teorisyeni-koreograf-yazar Nasuh Barın (Sanat-Dans Tarihi-Ritim)

Klasik bale-dinamik denge eğitmeni Ayhanım Sun (Klasik Bale-Dinamik Denge)

Mimar Gündüz Kuzugüdenlioğlu (Statik-Dinamik Denge, Bina-Beden inşa etmek)

Koreograf Binnaz Dorkip'in (Koreografi) katılımları ile süreç tamamlanmıştır.

Amaçlanan; sahne sanatları eğitimi alan ya da yetişmiş dansçılara ve dansa bedene, sanatın hemen her dalına ilgi duyan kişilere teorik ve uygulamalı olarak bilgi aktarmaktır. Bu organizasyon, bir ilk olması dolayısıyla süre ve katılımcı sayısı kısıtlı tutulmuştur. Ustalar, kendi alanları hakkında katılımcılara ancak açkı görevi görecek bilgi aktarabilmiştir. Bir sonraki buluşma ve açılımlar için bir zemin oluşturması açısından yararlı olan bu çalışma süreci katılımcıların iki gece farklı performanslarını sergilemeleri ile son bulmuştur.

Bu organizasyon sonucunda Marmara Ada'sı halkı ve politikacılarından olumlu izlenimler ve tepkiler alınmış, önümüzdeki yıllarda daha geniş açılım, daha uzun süre ve zengin içeriklerle yerel halka yönelik çalışmalar yapılması teklifleri alınmıştır.

Süreç; dansa, bedene ve sanata ilişkin, teorik, pratik, sunu şeklinde bir zengilik barındırmıştır.

Katılımcılar, teoriden pratiğe ve gösteriye yönelik çalışmalara katılarak kısa sürede sanatsal bir deneyim edinmişlerdir.

Atölye içerikleri

1-Dans, uygarlık ve sanatın tarihi

2-Dinamik denge-Statik denge

3- Klasik Bale temel kuralları

4-Batı ritimleri-Aksak ritimler (doğu ritimleri)

5-Klasik Bale Teknik-Teorik çalışmaları

6-Koreografiye giriş

7-Modern dans egzersizleri

5-Kostüm, Mask yapımı vb.

gibi sahne üstü sanatlarının ilgi alanına girebilen hemen her konuda kısa bilgiler içeren, bir tür sahne sanatlarına giriş niteliğinde uygulanmıştır. Girişimin ilk olması dolayısıyla bir deneme niteliği de taşıyan çalışmalar sürenin sonunda Ankara ve İstanbul'dan gelen dansçıların performansları ile sonuçlanmıştır.

28-08-2009 ilk gece Ankara'dan Misket Çağdaş Bale Topluluğu,

29-08-2009 ikinci gece İstanbul'dan Robin Sanat Merkezi, elemanlarının performansı ile beğeni toplamışlardır.

Marmara adası belediyesinin başkanlık düzeyinde desteği ve önümüzdeki yaz için daha uzun süreli ve ada halkının da sürece katılımının talep edilmesi ile organizasyon, eğitim içeriği taşıyan, bilgiyi yaymaya yönelik ilk amacına ulaşmıştır.

 
Toplam blog
: 18
: 2432
Kayıt tarihi
: 28.05.08
 
 

1958 Ankara'da doğdu 1976 Ankara Devlet Konsevatuvarı Bale Bölümünü bitirdi. Kompozitör Muammer S..