Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Marmara depremi ne zaman ve kaç büyüklüğünde olacak?

Marmara depremi ne zaman ve kaç büyüklüğünde olacak?
 

Olası Marmara depremi konusunda, bizde her kafadan bir ses çıkıyor. Kimi depreme uzun zaman olduğunu, kimi depremin büyüklüğünün 5-6 arasında olacağını, kimi yıkıcı, kimi hafi olacağını söylüyor.

O halde biz gerçeği kimden öğreneceğiz?

Biz en iyisi bu işi uzmanından öğrenelim değil mi?

Televizyonda sabah haberlerine bakarken, olası depremle ilgili bir tatbikattan görüntülerin yanı sıra işin gerçek uzmanının konuştuğunu gördüm. Hemen dikkat kesilip dinlemeye başladım.

İşte depremle ilgili işin gerçek uzmanının konuşmaları ve öngörüleri:

Bursa’da konuşan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Marmara Denizi’nde 7-7,5 büyüklüğünde deprem beklediklerini söyledi. 2006’dan beri Kandilli Rasathanesi’nde Marmara Depremi’ni araştırdığını belirten Kaneko, Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA işbirliğiyle okullarda düzenlenen tatbikatların ise yeterli olmadığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA arasında 2010’da başlayan ‘Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi’ kapsamında Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Çanakkale, Düzce, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova’da 79 pilot okulu kapsayan proje dâhilinde Bursa’nın Yıldırım ilçesi Karapınar Ortaokulu’nda düzenlenen tatbikattan görüntüler eşliğinde yapılan açıklamalar, insani düşünen herkesin ilgisini çekmesi gerekiyor.

Tatbikatta, senaryo gereği 30 saniye süren 6,7 şiddetindeki deprem sonrasında kurtarma çalışmaları canlandırıldı. Tatbikatı izleyen ve sık sık not alan Japonya JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, yapılan bu tatbikatların yeterli olmadığını dile getirdi. Nasıl yeterli olsun ki? Tatbikatta battaniyelere sarılmış yaralılar apar topar enkazdan(!) çıkartılıyordu. Yani hiçbir önlem alınmamış görünüyordu.

Tatbikatlara çok sayıda kurumun destek vermesini olumlu bulduğunu ifade eden Kaneko, "Ancak yeterli değil, afet yönetiminde ’yeterli’ diye bir şey yok. Sürekli bu çalışmaların devam etmesi önemli! Sadece Türkiye için değil Japonya için de önemli. Üç yıldır biz bu projeyi yürütüyoruz" dedi.

Türkiye’de aynı şiddetteki depremin daha etkili olacağını vurgulayan Kanoke, Japon binalarının Türkiye’deki binalara göre iki-üç kat daha güvenli olduğunu söyledi.

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul yakınlarında Marmara Denizi’nde bir deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, depremin 7-7,5 büyüklüğünden fazla olmayacağını belirtti. Olası depremde can kaybının şehre göre değişebileceğinin altını çizen Kaneko, "İstanbul yakınlarında birçok bilim adamı yakın zamanda deprem olmasını bekliyor. Muhtemel depremin büyüklüğü 7 ile 7,5 büyüklüğünde olacaktır. Tabi deprem denizde meydana geleceği için tsunami etkisi oluşturacaktır. İstanbul daha çok etkilenecektir, ama Bursa’da tsunamiden etkilenecektir. Japonya’da iki sene önceki tsunamide dalgalar 10 metre boyutunu aşmıştı. İstanbul ve Bursa’daki deprem sonrası meydana gelecek tsunamide dalgalar çok yüksek olmaz. Deprem, Marmara Denizi’nde olacağı için dalgalar Bursa’ya çok şiddetli gelmez, İstanbul daha çok etkilenecektir" diye konuşarak acı gerçeğin altını bir kere daha çizdi.

Yeni anayasa, terörist başının sonsuz başkanlık desteği, teröristlerle işbirliği sayesinde korunan koltuk derken, olası bir tabi afete karşı duyarsız kaldığımız açıkça görülüyor.

İmralı tutanaklarının basına sızmasıyla başlayan tartışmalar, tutanakların içeriğinden çok sızdırılmasının tartışılması, bu sızıntıyı yazan medyanın batmasını isterken yaklaşan depremin ayak seslerine kulak vermediğimiz aşikâr!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..