Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '10

 
Kategori
Üniversiteler
 

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Alperen Bolat" Hukuk eğitimi ezebercilikten kurtulsun

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan hemşerimiz Alperen Bolat ile Hukuk eğitimi, kişisel gelişim üzerine bir röportaj yaptık. Sorduğumuz sorular ve aldığımız cevapları sizinle paylaşalım istedik.

SORU- Hukuk eğitiminin zor ve kolay yanları nelerdir?

ALPEREN BOLAT- Hukuk Eğitiminin zor olduğunu düşünmüyorum. Çünkü öğrenmek için çalışıldığı zaman zorluk ortadan kalkmaktadır. İnsan zekası sürekli yeniliklere açık, yeni şeyler öğrenme kapasitesi yüksek olarak yaratılmıştır. Önemli olan kişinin öğrenme isteğinin olup olmadığıdır.Hukuk eğitiminin zor olarak nitelendirilmesinin sebebi, alanlarının çokluğu ve bunları öğrenmenin kısa zaman içine sıkıştırılmış olması. Bunlara bağlı olarak da çalışma gerekliliği duyması. Kolay yönü bu gereklilikler olgunlaştığı zaman anlaşılmaktadır.

SORU- Hukuk mezunları, çok geniş alanda çalışmakta, siz bu geniş alandan hangisini tercih edeceksiniz ?

ALPEREN BOLAT- Hukuk Fakültesinde Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, Medeni Hukuk, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Uluslar arası Hukuk, Ticaret Hukuku, Usul Hukuku ve İnsan Hakları Hukuku gibi Hukuk Eğitiminin temel disiplinleri öğretilmekte.Farklı inceleme alanlarına ilişkin çok disiplinli bir bakış açısı gerektiği anlayışıyla değişik ölçeklerdeki toplumsal dinamizmin bir istisnası olan alanlarda da hukuk vardır. Hukuk fakültesinin bu kadar çok yönlü olması, Günümüzde de her durumun hukuki durumu olması Hukuk Fakültesi mezunlarına geniş bir alanda iş yağma fırsatı verilmektedir. Ben Hukuk Fakültesini tamamladıktan sonra savcılık sınavlarına girerek hayalimdeki savcılık mesleğini yapmak istemekteyim. Bu hedefte atacağım adımlarda sıkılaştırılması ve yeterli düzeye gelmemiz gerekmekte. Günümüzde gözlemlediğim kadarıyla Hukuk Fakültesi mezunları avukatlık yapmak istediğini gördüm. Neden olarak da mesleğin sunacağı fırsatları sonuna kadar kullanmak ve Hukuk devleti olan Türkiye’de bu alanın bir parçası olmak.

SORU- Üniversitelilerin genel sorunları neler? Bunların çözüm yolları sizce nedir?

ALPEREN BOLAT- Genel sorunlar olarak sayacağım maddi durum, bulunduğu şehrin durumu, Üniversitenin eğitimde izlemiş olduğu sistem. Geleceğe yönelik olarak iş bulma, v.b gibi sorunlar düşünülebilir. Memleketi dışında okuyan öğrencilerin de desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyim. Başarılı öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyim. Tabii ki bunun için kurum ve kuruluşların ellerini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum. Her kurum ve kuruluş kadrolarındaki öğrencileri desteklerse o alanda alt yapı oluşur. Bu alanda kendilerinin geleceklerini inşa etmiş olurlar. Öğrencilerin ilgisini çekecek olaylar ve sosyal olmak üzere sempozyumlar olabilir. Öğrenciyi sıkmak için değil teşvik etmek için çalışılmalıdır. Üniversiteler sistemlerini belirlerken hoca değil öğrenci odaklı olmalıdır.

SORU- Tokat’ta Hukuk Fakültesi olsa sizce Üniversite ve Tokat’ın gelişimine nasıl etki olur?

ALPEREN BOLAT- Hukuk Fakültesi Üniversite okumak isteyen pek çok gencin hayallerini süslemektedir. Bunun sebebi de Hukuk Fakültesi olan şehirler gözlem altında olmaktadır. Bunun için Tokat’ta Hukuk Fakültesi açılması Tokat şehri için mükemmel bir fırsat olur. Bir Üniversitede Hukuk Fakültesi bulunması ve Hukuk Öğrencisinin gelmeye başlaması O şehrin gelişmişliğinin belli düzeye gittiğini göstermektedir.Tokat yeni yapısı , Üniversitesi, halkı ile gelişmiş bir şehirdir. Hukuk Fakültesinin Tokat’ın bulunduğu duruma yakışacağını ve olması gerektiğini düşünüyorum.

SORU- İstanbul’daki Tokatlı Derneklerinden Üniversite örencisi olarak yardım almakta mısınız ? Onlar bu konuda sizlere nasıl yardımcı olabilirler?

ALPEREN BOLAT- Tokat Dernekleri İstanbul’da hakikaten öğrencileri destekleyen ve sahip çıkan kuruluşlardır.Maddi olarak öğrencileri desteklemekteler. Manevi olarak ise eksik kalmaktadırlar. Bana kalırsa konferanslar tertip etme sosyal çalışmalarda bulunmalılar. Bunlar öğrenciler tarafından değil dernekler tarafından organize edilmeli. Bu imkan öğrenciye verildiği takdirde Gençler arasındaki kopukluklar olmakta .

SORU- Yaz okuluna devam etmektesiniz_ Bu uygulamalar sizce faydalı mı ?

ALPEREN BOLAT- Yaz okulu öğrenciye maddi yönden yük olan ve rahatsızlık veren bir uygulamadır. Üstelik öğrenci yazın bulunduğu yılın stersini atamamakta ve aynı zamanda yeni derslerle yeni yıla hazırlanmak için fırsat bulamamakta . Bu da yeni bir stres yamakta. Aynı zamanda öğrenciler ailelerine maddi olarak yük olmaktalar. Her aile maddi imkan bulamayabilir. Yazın çalışmak isteyen öğrencilerin bu imkanı da ortadan kalkmakta ve maddi olarak ailelerine yük olmaktalar. Yaz okulu bu yüzden her yönden olumsuz ve öğrenciyi tatmin etmeyen bir sistemdir. Sakince düşünürsek istisna geçebiliriz. Yaz okulunda tekrar göreceğimiz derslerle tekrar imkanı olmaktadır. Yaz okulunun faydasının çok düşük seviyede kalacağını düşünmekteyim.

SORU- Kişisel Gelişimi önemseyen öğrenciler daha mı sosyal olmakta? Siz kişisel gelişimi önemseyince hayatınızda neler değişti?

ALPEREN BOLAT- Kişisel gelişim kişinin kendisini geliştirmesidir. Hedeflerime ulaşmada beni motive eden bir çok etken ve strateji üretme sürecidir. Başkaları ile iyi iletişim ve etkileşim kurmada adımlar atmaktır.İçimizdeki olumsuz düşünceler ve yargıları değiştirmek Bunları olumlu düşünce ve yargı kalıplarına dönüştürmektir. İnsanın bulunduğu hal ve durumlarda kendisiniz en yüksek potansiyeli ortaya çıkarmasıdır. . İnsanın sosyal hayatına etkili ve verimli gözle bakmasının yolu bilgi yapılanmasıdır.İnsan bunu ancak farkı öğrenmeler gerçekleştirerek yapar.Bu öğrenmeler arasında ilişki kurduğu takdirde Yaratıcı düşünce becerisi geliştirebilir. İşte kişisel gelişimde bu kazanılarak kişiler potansiyel ve durumlarını güçlendirerek ve geliştirerek yapılandırarak sosyal alanda en güzeli paylaşabilmelidir. Kişisel gelişimden anlamamız gereken bu durum farklı genel durular olarak, ilişkiler olarak her alanda ilk başta faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Kişisel gelişim alanında daha ileri gitmeyi de düşünmekteyim.

SORU- bu konuda başka neler anlatacaksınız ? Hukuk Fakültesinin 5 yıl olması gerektiği konusundaki tartışmalar konusunda neler söyleyeceksiniz ?

ALPEREN BOLAT- Hukuk Fakültesinde ezberci sistemden vazgeçilmelidir.Uygulamalı Hukuk Yaygınlaştırılmalıdır.Dersler öğrencilere sevdirilmelidir. Bu konuda hocalara büyük görevler düşmektedir. Dersleri sevdirmek hem bizler hem de hocalar için iyi olur.Hukuk fakültesinin 5 yıl olması ve 1 yıl hazırlık okutulmasından yanayım. İlk yıl kavramlar üzerinde durup , sonraki yıllarda derslere giriş yapmak çok faydalı olur.Öğrencilerin kelimelere yabancılıkları da böylece giderilmiş olur. Benim bu düşüncelerimi paylaşan Seda Sönmez arkadaşıma da bu arada teşekkür etmekteyim.Bu röportajı yapan sizlere de teşekkür ederim.

TURAN yALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..