Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '07

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Marmariste rehberlik

Marmariste rehberlik
 

Turizm' de, Cennet' lik köşelerimiz var. Akdeniz' le Ege' nin birleştiği yerde Marmaris. İstridye' nin aralanmış kabuğunun arasında parlayan bir ''İnci'' olarak anılmaktadır manidar olarak. Şehre girerken görürsünüz. Anıtsal bir yapı.

Körfez turları, gece eğlenceleri, animasyonları yazdık bu sütunlarda. Şimdi de, rehberlik görevi üstlendik, seyahate çıkacaklar için. Elimize, ayağımıza üşenmeyiz. Vazifeden vazife çıkarırız.

Marmaris' te, garaja indiniz. Otobüs servisleri, Siteler yolu ile İçmeler' e kadar götürüyor sizi eşyalarınızla birlikte. Önce, kalacağınız yeri ayarlamanız lazım. İsterseniz, beni dinleyin, Siteler'de, Lidya Oteli önünde inin. Geceliği 66 YTL.dir. Yahut, daha ileride 4 kişinin kalabileceği duşlu, klimalı, mutfağında buz dolabı olan suit odalı, balkonlu , havuzlu, bar'ı olan bir apart seçin kendinize. Lidyadan az ileride sağda ''Kapris Restoran'' var. Ordan sağa, sokağa sapın. Az ileride göreceksiniz , Banana Apart'tır burası. Buradan deniz, Lidya Oteli yanından 5OO metredir.Girin sahile, Şükran Tesislerinin şezlonglarını göreceksiniz. Yatağı, şemsiyesi, ücretsiz. Oradan alışveriş etmek şartı ile. Tavsiyem, ağaç gölgeliğini seçin.Su animasyonları da hemen oracıkta.Lidya' içinde internet sitesi de var.

Marmaris'ten şehir merkezi sık geçen dolmuşlarla 1, 25 YTL. Geceyarısından sonra da bunlarla otelinize dönebilirsiniz. Barlar sokağı, eğlencenin nezih merkezi. İyi bir akşamı içinize sindirmek için. Barlar sokağı girişinde ''La Rocca'' ya gidip nargile çekip, bira içebilirsiniz. Veya Fisko'sta.. Yat Limanında ''Liman Restaurant'ın nefis akşamları oluyor ayrıca.

Arabaları ile gelecekler, otellerindeki ücretsiz park yerini kullanabilir. Bitişiklerde de marketler var. Taze ekmek, gazeteler de dahil her şey mevcut. Olmadı mı, Tansaş imdadınıza yetişir.Termoslar alın yanınıza.İçilen soğuk suyun haddi hesabı olmuyor buralarda...

Körfez turu için, büyük tekneleri tercih edin. Açık denizde sallanmazlar pek. Bunların en başında ''Harika'' gemisi var. Poyraz Kaptan var. Yanıbaşında da geceleri sefere çıkan ''Saltanat kayığı var. Işıklar içinde, Mehter Marşı ile hareket eden, nostaljiyi yaşatan.

Olmadı mı, Atatürk Heykeli civarındaki Turunç motorları var, dolmuş olarak çalışıyorlar. En iyisi bu. Gürültüsüz, asude bir vakti, yaşayın doyasıya. Sıraya kumsala dizili şemsiyeli şezlong'ların arkası restoran zaten. Nefis bir koy burası. Kafanız şişmez. Gürültüsüzdür üstelik. Uyuyabilirsiniz de. Sabah gidip, dolmuş kayıklarıyle istediğiniz zaman dönebilirsiniz Marmarise. Gezilecek yerleri gösterir, sezon boyunca ücretsiz dağıtılan bir dergi var Marmariste. Oradan zevkinize uygun yerleri seçebilirsiniz.Telefonları da yazılı ayrıca. '' www.physkosmarmaris.com.'' tıklayın, göreceksiniz.İçinde haritası da var. ''Physkos'', Marmaris'in eski adı.

Dönelim Marmaris'e. Geceleri Ruslar, her yerdeler. Hem tatil, hem iş için gelmişler. Tatil, daha baskın. Eğlence, en önemli. Dans, mecburi. Seneye yine gelecekler. Her birinin erkek arkadaşları var. Mevsimlik işci gibi.''Mevsimlik aşk'' diyoruz buna. Bizdeki adı: ''Yaz aşkı''. Aşkın mevsimliği oluyor mu? Oluyor elbet.' 'En ağır içci benim, gün 24 saat, hep aşkı düşünüyorum'' mu demiş şair. İşte öyle bir şey. Buralarda, Türk usulü, aşkın kanunu, yeniden yazılıyor. Her şey Türk işi...

Hanutçuluk, bir parça duruldu. Cezai yaptırımlar korkuttu. Başkan Ali Acar, hızlı mesafe katetti bu ara. Kendi personelini de gözlemliyor belediyedeki makamından. Biz resim çekerken, sordu:'' Televizyonu da alıyor mu?'' diye.Merak ettik sonradan acaba niye böyle söyledi diye.Meğerse, ''Kapalı devre'' bir kontrol cihazı imiş.Çalışanların odalarını gösteriyor dairede. Kim nasıl çalışıyor? Eee, bundan sonra fal bakanlar, dedi kodu yapacak olanlar, geyik muhabbeti için ziyeretler olmaz pek. Çünkü, Başkanın her an gözüne takılabilirsiniz. Sakın ola ki, burnunuzu karıştırmayın. O da görülür. Yoksa Başkan, bu aletin ifşa olmasını istemedi mi '' diye de aklımızdan geçirdik doğrusu .Soruşuna bir mana, bu yüzden veremedik. Kimbilir, bir bildiği olmalıydı...

Eğlence dünyası, hanutçuluğa bir çare bulmuş.''Görüntü var, ses yok!'' . Dikiyorlar kapıya bir adam. Devamlı, karşıdaki dükkanı gösteriyor eliyle.''Zenne'' kıyafeti ile ilgi çekiyor tabi. Konuşmadan bu yasağı, böylece delmiş esnaf.

Sahnedeki şantözlerin hepsi erkek. Canlı müzik havası veriliyor. Ama değil. Barlarda kızlar dolaşıyor tek başlarına veya gruplar halinde. Kendilerine Nataşa denmesine kızıyorlar. İsim koymuşlar kendilerine: ''Fatma, Hatice'' gibi. Kolay akılda kalan.

Eğlence yerlerinizi, ''Uzun veya Kısa Yalı'' dedikleri sahil şeritlerinden seçin. Kaldığınız otel veya aparttan inin sahile, doğru yürüyün gecenin serinliğinde.Bir bir göreceksiniz onları zaten.Seç seç beğen...Kendinizi luna parkta zannedersiniz. Yanyana, denize karşı, dizili, hangar gibi geniş ve ferah. Hem nargile fokurdatmak, hem etrafı kritik etmek, moda şimdi.Tütün içeni de var, aromalı'sı da var. Mekan sahibi, nargileyi tanıtıyor, Osmanlı giysilerini de.

Kimi Rus kızları üç dört mesleğe birden sahip. Böyle olduğu halde, Marmariste iş arıyorlar kalıcı cinsinden.''Turizm dahil, her iş yaparız. Temelli kalabiliriz. Çocuk da bakarız'' diyorlar. Kışım Marmariste turizm yok. N'aparsınız?'' dediğimizde de ''Çocuk bakarız'' dediler. Ben ilkten yanlış anladım: ''Çocuk yaparız'' diye..Güldüler uzun uzun.'' O da olur.Niye olmasın?.Tanıştığımız arkadaşımız isterse'' dediler, fıkırdayaraktan.

Bir taraftan, fazla tatil sıkıyor insanı. Bir hafta yeter. Deniz ve güneş, yoruyor insanı. Üstüne üstlük bir de geceleri masai sarfettiniz mi?! Olmuyor işte. Turşu gibi tatilden dönmek neye yarar? Hani dinlenmeğe gitmiştiniz? Değil mi?
Marmaris yerlileri, yerlerini yabancılara kaptırdığından beri huzursuzlukları devam ediyor.Arazilerine kurulu işletmelerin kapısında çalışanları var.

Marmaris'li, biraz saf. O da temiz kalplilikten geliyor. Onları, şöför, satıcı, barcı, kayıkçı, motorcu olarak her yerde görebilirsiniz. Hayal kırıklıklarını, şaşkınlıklarını ifade ederken: ''Ne bu la?'' diyorlar. Veya '''Ne la bu?'' şeklinde.

Marmarisli yorgun. Ayağını daha suya sokamadı. Mevsim sonuna ertelediler.

Marmaris değil de başka bir yer derseniz, sizi Gökova'ya götüreyim.Orada Azmak başında ''Spagetti yiyen atları'' görün.Dilini çatal, dişlerini bıçak gibi kullanan. ''Mavi serinliği'' tadın. Kleopatra'nın gezdiği yerlerden kumlar toplayın, kibritle çıra gibi yanan. Bir Gökova rüyası yaşayın. Cırcır böcekleriyle uyuyun. Onlarla kalkın..

Hayırlı yolculuklar dilerim.Arabalı iseniz, kan gruplarınız, en yaıklarınızın telefon numaralarını yanınızda, cüzdanınızda taşıyın. Yollar asfaltta kaygan. Sabahla erken çıkın yola.Geç kalmayın.
Hayırlı yolculuklar derim.İyi tatillerle beraber. Hoşca kalın...
..........

RESİMALTLARI: Dansözler, Süleymanlar, nargileciler, geceyi gündüze karıştıranlar, Marmarisin nüansları oluyor..Farkı siz yakalayın gittiğinizde. Bu simalarla karşılaşacaksınız..
(Resimler, objektifimizden)

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..