Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '12

 
Kategori
Dünya
 

Mars'a inen(Curiosity) meraklı robot bize neler gönderecek?

Mars'a inen(Curiosity) meraklı robot bize neler gönderecek?
 

ABD bir yandan uzay yolculuğuna devam ederken, bir yandan da insanları eşek cennetine göndermeye devam ediyor!

Dünya ekonomik krizini bahane ederek, iç ettikleri Arap şeyhlerinin petrol dolarlarını, yeni bir yatırım alanı olarak gördükleri uzayın derinliklerine gömüyorlar.

Evet, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity (Meraklı), Mars gezegenine indi.

Radyoaktif plütonyumun parçalanması sonucu açığa çıkan sıcaklıkla işleyen, yaklaşık 900 kilogramağırlığındaki Curiosity, son derece hassas olarak tasarlanmış ısı kalkanı ve gezegen yüzeyine inişini yavaşlatmak için kullanacağı sesten hızlı açılan paraşütü yardımıyla Kızıl Gezegen'e indi. Videosunu izlemenizi de tavsiye ederim.

İnişi Californiya'daki merkezlerinde saniye saniye takip eden NASA mühendisleri ve bilim insanları üzerinde 10 yıldır çalıştıkları aracın inişinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinin ardından birbirlerine sarılıyorlar. Sanki Vietnam’da savaş kazanmışlar gibi birbirlerini kutlamaları insanın kanına dokunuyor!

Curiosity, Mars ile Dünya arasında, 14 dakikayı bulan sinyal ulaşma farkı nedeniyle Earthlings adlı bilgisayar yazılım şirketince geliştirilen yarım milyon bilgisayar kodunu izleyerek Mars'a inişini, dünyadan hiçbir yardım almadan kendi başına gerçekleştirmiş.

Oysa biz aha şurada, Akdeniz’de denizin 1100 metre derinliğindeki pilotlarımızı çıkarmak için ele güne avuç açtık. Uçağın parçaları hala orada duruyor! Parçalar tam olarak çıkmayınca da uçağın neyle, nasıl vurulduğunu bilemiyoruz.

Robot, gezegenin şimdiye dek herhangi bir canlıya yaşam kaynağı olup olmadığıyla ilgili kanıt arayacakmış. Araç, gezegendeki ilk saatlerinde çeşitli fotoğraflar da çekecek ve dünyaya gönderecekmiş.

İlk fotoğrafların düşük kaliteli siyah-beyaz fotoğraflar olması bekleniyormuş. Aracın ilk renkli fotoğrafları önümüzdeki iki gün içinde çekmesi bekleniyormuş.

Üzülmemek elde değil! Onca masraf et, uzaya meraklı(!)bir robot gönder, kendi başına Mars’a insin, ancak çektiği fotoğraflar siyah beyaz olsun! Bu ABD için utanç verici olsa gerek.

Curiosity, NASA'nın gezegen yüzeyine gönderdiği dördüncü araç, ancak bugüne kadar gönderilen araçlardan çok daha gelişkin özelliklere sahipmiş.

Tabi bu meraklının(!) maliyeti hakkında bir bilgimiz yok. Olsaydı ne güzel olurdu!

Dünyada 4 milyar insan yoksulluk çekerken, Amerika’nın uzayın derinliklerine gelişmiş robotlar göndermesi, bu robotların maliyetinin bilinmemesi, insanı meraka sürüklüyor!

Neyse, Irak ve Afganistan’ın işgalinden sonra kazanılan onca para bir erlere harcanmalıydı. Sonunda haydan gelen huya gitti hesabı, Irak ve Afganistan’da ölen insanlar öldükleri ile kaldılar. Bu ülkelerden sömürülenler de uzayın başluklarında kaybolup gitti!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..