Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '08

 
Kategori
Uzay
 

Mars macerası

Mars macerası
 

Google.


“Şu anki teknolojik koşullarla zor olan Mars’a uzay aracı gönderme işine kalkışan ABD, Rusya, Avrupa ve Japonya tarafından şimdiye dek fırlatılan 35 uzay aracının üçte ikisi başarısız oldu.

Mars’ın bu bölgesinin bir zamanlar mikrobik yaşam için uygun koşullar sağlayıp sağlamadığını, yerinde inceleyecek ABD yapımı ‘Phoenix’, hedefine başarılı bir yumuşak iniş yaparsa bu, yine ABD yapımı 1976’da Viking 2 ve 1999’da Mars Polar Lander uzay araçlarının Kızıl Gezegen’e inişi sırasında parçalanmasından bu yana, ilk motorlu iniş olacak.

Mars’a son inen NASA’nın ikiz robotları ‘Spirit’ (Ruh) ve ‘Opportunity’ (Fırsat) ile kaybolan İngiliz uzay aracı ‘Beagle 2’nin (Bir köpek türü) tersine Phoenix, Kızıl Gezegen’in yüzeyine inişini yumuşatmak için hava yastığı kullanmayacak. Phoenix, bunun yerine son ana kadar yumuşak iniş için motorlarını kullanarak, bir ilki yerine getirmeye çalışacak.”

http://www.ntvmsnbc.com/news/444990.asp

Sıraya, Güney Kore ve Çin’i de ekle. Mars yarışı, asıl şimdi başladı ve kızışıyor. Hindistan bile yarışta onlara yetişebilir (azıcık bilgi casusluğu yapmaları gerekir, o kadar).

İşin kötü yanı, Mars’ı şimdiden çöplüğe çevirmişiz, haberimiz yok.

Başarısız bir uzay aracı, o büyüklüğe sahip bir meteor denli çevreyi tahrip eder, etmiştir de zaten... (Ancak, o bilgiler dünya kamuoyundan gizlenmiş tabii ki...)

Burada, uzay yarışının hızlanması, hatta ivmelenerek hızlanması durumu var. Bu Soğuk Savaş’lı / post-modern dönem için umulmayan bir durum. Demek ki uzaycılar 2’den 6’ya çıkınca, sinerjik etki 3 katından fazla oluyormuş.

Bunun yanısıra, 2. Sanayileşme’nin diğer avan-gard kültürel faktörleri olan, ölümsüzlük, robotçuluk, insan beynini bilgisayara bağlama / siborglaşma gibi aynı makro ölçekteki değişkenler de, ivmeli bir biçimde ilerliyor. Bu, transhümanistlerin ‘tekillik’ dediği durumu, zamansal olarak öne alacağa benzer.

Ancak; 4 makro kriz hala kapıda: Salgın, kıtlık, susuzluk, çevre / nükleer savaş.

Yakın gelecekte bunların parametrelerarası etkileşimini izlemek, kaydetmek ve yorumlamak fırsatını epeyi bulacağa benzeriz.

Dipnot. Su krizine, umulmadık bir biçimde Türkiye’den de bir çözüm geldi. Bakınız: ‘Su Krizine Türk Çözümü’. Bu durumda, krizlerin de yeniden yorumlanması gerekir ama salgın ve gıda şimdiden büyük bela durumunda. Ötekiler de olursa, türün sonunu getirme veya kültürel evrimi durdurma sonucu çıkabilir ama yalnızca 2’si pekala bir rönesans da yaratabilir, Avrupa vebası yaratmıştı, çünkü krizlerde gelenekler çöker ve bugün 6 küsur milyarlık dünya nüfusunun 3 küsur milyarı değişime % 100 direnç taşıyor çünkü köyde veya gecekondularda yaşıyorlar; yani, değil 2., 1. Sanayileşme’ye bile gelemediler. Bu durumda gelenek, 2 kültürel mod birden atlamaktansa, Avrupa’ Asya’ya 3.000 yıl direnmesi gibi, bizim proto-feodal etnisistlerinki gibi, uzun süreli bir durağanlık yaratır.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..