Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '20

 
Kategori
Tarih
 

MARSHALL ANLAŞMASI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra Türkiye hiçbir zaman tam bağımsız olamadı.
Eğriye eğri, doğruya doğru. Ben şimdi size hiçbir parti adı vermeden bu Marshal yardımının tarihçesini yazayım mı?
 
ÖZETİ ŞU: Türkiye, Marshall Yardımları çerçevesinde 1948-1951 yılları arasında, ABD’den hibe olarak toplam 62 376 000 $ yardım almıştır. ( TARİHLERE DİKKAT: 1948-1951 )?
...........................
 
İkinci dünya savaşının ardından,
 
1. ABD Dışişleri Bakanı George Marshall, 5 Haziran 1947’de Harvard Üniversitesi’nde verdiği bir söylevde, daha sonra kendi adıyla anılacak olan Avrupa’ya yardım planının ilk işaretlerini verdi. Marshall konuşmasında özetle, Avrupa devletlerinin iktisadi kalkınmalarını planlamak için bir araya gelmelerini istedi ve ortak bir plan hazırlanırsa Amerika Birleşik Devletleri’nin destek ve yardımını
2. 12 Temmuz 1947’de Paris’te Avusturya, Danimarka, Belçika, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İsveç, İsviçre, Türkiye, İngiltere ve Fransa temsilcileri, Avrupa’nın acil ihtiyaçlarını belirlemek ve karşılamak için, Amerika Birleşik Devletleri’nin istediği biçimde Avrupa Ekonomik İsbirligi Konferansı (Conference of European Economic Co-operation, CEEC) adında bir örgüt kurdular. (YIL.1947)
3. Toplantıya katılan Türkiye de, hazırlamış olduğu ekonomik kalkınma programını gerçekleştirebilmek için ABD’den kendisine 615 Milyon $ yardım yapılmasını istedi. (YIL.1947)
4. Türkiye’ye Marshall Planı, sadece 59 Milyon $’lık yardım yapılması öngörüldü. ! (YIL.1947)
......
 
Ve sonrası:
 
1. TÜRKİYE YARDIM İÇİN DOĞRUDAN ABD’YE BAŞVURUYOR
 
Amerika’nın Marshall Planı ile ilgili bu ilk tutumları, Türkiye’de hayal kırıklığı ve tepkilere neden oldu. Dönemin bazı gazete yazılarına göre, Amerika’nın Türkiye’ye yardıma ihtiyacı olan ülkeler arasında yer vermemesi “yanlış” bir karardı ve nedeni de tam olarak belli değildi. Ayrıca bazı yazarlara göre dönemin hükumeti, Paris’e hazırlıksız gitmiş ve Türkiye’yi gerektiği gibi temsil edememişlerdi.
 
Türkiye, Marshall Planı içine alınmaması kararı üzerine, doğrudan doğruya ABD Hükumetine başvurarak kendisinin de Marshall Planına dâhil edilmesini istedi. Türkiye bu başvurusunda, ekonomik durumla askeri ve siyasal istikrar arasındaki ilişkiyi vurguladı. Bu arada, Ankara’daki ABD Büyükelçiligi, Washington’a bir rapor göndererek Türkiye’nin ekonomik durumu dolayısıyla yardım verilecek ülkeler listesine alınması gerektiğini belirtti. (YIL.1947)
 
2. TÜRKİYE’NİN DE MARSHALL PLANINA DAHİL EDİLMESİ
 
Türk Hükümeti’nin bu isteği üzerine meseleyi bir kez daha ele alan, Türkiye’nin askeri gücü ve iç düzeni bakımından önemini anlayan Amerika, daha Avrupa İktisadi işbirliği Antlaşması imzalanmadan Türkiye’yi Marshall Planı içine almaya karar verdiler.
 
Marshall Planı çerçevesinde ABD’ye sunulan rapor, Kongre’de ele alındı ve 3 Nisan 1948 tarihinde yardımın finansmanının sağlanması için Ekonomik işbirliği Kanunu kabul edildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’yi Marshall Planı’na dâhil etme kararından sonra, söz konusu yardımdan yararlanabilmek için 4 Temmuz 1948 tarihinde ABD ile Ekonomik işbirliği Anlaşması imzalandı. Sözkonusu dönemde Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı görevini İsmet İnönü, Başbakanlık görevini ise Hasan Saka yürütüyordu.( YIL 1948. BAŞBAKAN HASAN SAKA )
 
Gerçek budur yani. MARSHAL YARDIMINA 1950 DEN ÖNCE BAŞVURULMUŞ VE ANLAŞMA 1950 DEN ÖNCE İMZALANMIŞ. YARDIMLAR 1948-1951 ARASINDA YAPILMIŞTIR.
 
 
 
* 1948 ABD MARSHALL yardımı / Türkiyenin ele geçirilme planlarının ilk adımıdır.
 
 
 
* İnönü, Menderes, Demirel, Evren, Özal, Çiller, Yılmaz ve sonrakiler bu milletin sizden ahirette alacağı var.!
 
 
 
* Her şey 1948 le başlar. Kimse ideolojik maval okumasın. Yok o Amerikanci yok şucu yok bucu yok bilmem neci ?
 
 
 
*. Ne işimiz vardı Kore de ? Komünizm belasiymis peh peh peh bugüne değil geçmişe bakın.
 
 
 
*Tabii daha sonra yani 1950 den sonrası çok daha vahim sonuçlar doğurmuştur o başka bir konu.
 
*Tabii daha sonra yani 1950 den sonrası çok daha vahim sonuçlar doğurmuştur o başka bir konu.
 
Sözün Özü: *Tabii daha sonra yani 1950 den sonrası çok daha vahim sonuçlar doğurmuştur o başka bir konu.
 
Sözün Özü: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra Türkiye hiçbir zaman tam bağımsız olamadı.
Nebil Köken / Emekli assubay
 
Kaynak: 1. https://www.internetingazetesi.com/marshall-plani-nedir-ve-marshall-yardimi/
Kaynak. 2. https://amerikaningercekyuzu.tr.gg/Marshall-Yard&%23305%3Bmlar&%23305%3B.htm
Kaynak. 3. http://www.turktoresi.com/viewtopic.php?f=135&t=9745
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 4
: 688
Kayıt tarihi
: 09.11.08
 
 

1. Hiçbir siyasi partinin "doğrudan" yandaşı tamamen karşıtı da değilim. 2. Bu ülkede "Etnik kökeni..