Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '08

 
Kategori
Kitap
 

Martı Livingston (işte o, muhteşem kitap)

Martı Livingston (işte o, muhteşem kitap)
 

Hayatımın kitabı...


Kitaplarımın kapak arkasına şunları yazarım "ben sizden ödünç evinizde ki televizyonunuzu, müzik setinizi istiyor muyum? İstemek de çok anlamsız değil mi? Lütfen beni ödünç almayın biliyorum ki birdaha sahibime geri getirilmeyeceğim, adımı yazın, gidip alın yokk, o da olmuyorsa sahibime rica edin o benden bir tane daha bulur ve hediye eder size " Tüm kitaplarıma yazarım alır almaz bu cümleleri, ve ilk defa bir kitaba HAYATIMIN KİTABI notunu düştüm..Aslında almadan önce bakın iç sesimle ne inatlaştım;

Amaaann, çocuk kitabı napacağım alıp da diyerek pek küçümsemiştim kendilerini :(Derkennnn bir gün kitabevinde elime geçti, inat ettim almamak için ama ;
Baktım ki pek bi zayıfff , ince kara kuru bişeee, 15-20 sayfanın da hemen hemen yarısı martı resmi, neyse alayım bariii en azından, çocuklarım okur dedim ve aldım...

Rüzgara karşı savaşıyorsanız..yorulduğunuzda..umutsuzluğa kapıldığınızda..dinlenmek için..yeniden tutunmak ve mücadelenizin değerini bilmek için...kütüphanenizdeki yüzlerce kitaba değişemeyeciğiniz ender kitap...resimler ve cümlelerin dansı: MARTI

Sürüye katılmak istemeyenlerin dikkatle okuması gereken bir kitap. Bence toplumun sıradanlaşma isteğini ve toplumdan farklı olmak isteyenlere karşı bu toplumun ne kadar acımasızca davranabileceğini tüm gercekliğiyle anlatıyor. BU SIRADANLIĞA KARŞI KOYMAK İSTEYENLERİN NASIL ZORLUKLARLA KARŞILAŞACAĞINA DAİR KISA VE ÖZ BİR HİKAYEDİR.

MARTI hacmi küçük içeriği büyük bir kitap, daha önce hiç raslamamıştım. Batılı bir yazarın batıni felsefesi ile ilgili bilgisine RICHARD BACH küçük bir hikayede dev gibi bilgi sunuyor okuyucusuna, eğer uçmanın zevkine varmışsan kanatların güçlenmiş demektir. Bir insan olarak başarmak mı istiyorsun, bunun için illaki Tanırının oğlu olmana gerek yok yada başka bir dayanağa. Tüm güç yüreğinde beyninde saklı yeterki bunu keşfet ve hayata geçir.

İyiki de aldım, çokkkkk güzeldi... çokkkk.

1.KİTABIN KONUSU :
Kitap, bir martının hayatını anlatmaktadır.Martı Jonathon LİVİNGSTON’un nasıl kendi sınırlarını aşarak yüksek uçma kabiliyetine ulaştığını anlatmaktadır . İstemenin başarmanın yarısı olduğunu anlatıyor.. Öğrenmenin sınırsızlığını çiziyor.

2.KİTABIN ÖZETİ :
Jonathan bir martı sürüsünde yaşayan fakat diğer martılardan farklı hareket eden bir martıdır.Diğer martılar gibi teknelerin arkasından yiyecek savaşı yapmayan, bütün zamanını uçmaya ayıran bir martıdır.Bu düşüncesinden anne ve babası çok rahatsız olurlar.Bu sebeple Jon uçma ile ilgili fikirlerini açığa vurmak istemez.

Bir gün jon uçma eğitimi için sürüden ayrılır.Çok hızlı uçuşlar ve dönüşleri dener.Başaramayınca sürüye katılmayı ve onlar gibi davranmaya karar verir.Bu sırada gece olmuştur.Birden aklına martıların gece uçuş yapamayacağı gelir.Kendi sınırlarını aşmaya ve özgür olmaya karar verir.

Sürü yaşamına katılmaktan vazgeçer.Bütün martlara bunu anlatmak ister.Sürüye katılabilmek için uçar.Sürü bölgesine geldiğinde martı kurultayının kurulduğunu görür ve “özgür olabiliriz, uçmayı öğrenebiliriz” diye bağırır.Yaşlı kurultay başkanı Jon’u lanetleyerek sürüden dışlar.Jon uçarak kayaların çok ötesine gider.Orada uçmayı çok iyi öğrenir, birçok hüner kazanır.

Daha sonra kendisi gibi dışlanan martı Sullivan ve Chiang ile tanışır.Onlar çok daha iyi uçabilmektedirler.Chiang çok yaşlı ve tecrübelidir.Jon Chiang’dan çok sey öğrenir.Daha sonra Chiang cennete uçmayı başarır.
Jon özgürlüğün tadını ve onlara uçmayı öğretebilmek için sürüsüne dönmeye kara verir.Süllivan buna karşı çıkar.Kendisini dışlayanların yanına gitmemesini ister.

Fakat Jon bir şeyin farkındadır.”Eğer benim dışlandığım gün birisi bana bunları öğretseydi;şimdi çok daha ötelerde olacaktım” der.

Jon sürü bölgesine döner ve orada uçmak isteyen martılara ders verir.Hergün uçmak isteyen martı sayısı artmaktadır.Öğrencisi Fletcher Jon gibi düşünen ve sürüden dışlanan bir ögrencisidir.Sürüden nefret eder.
Fletcher, sürü bölgesine bir gün dalış yapar.

Önüne uçmaya yeni başlayan yavru bir martı çıkar.Anında takla atarak kayaların üstüne yönelir.Bütün martılar öldüğünü zannader.Fakat hayatta kalıp bu uçuşu başarabilmiştir.Daha sonra niyetinden vazgeçer.Jon ona yeni ve genç bir öğretmen olduğunu söyler.Sınır olmadığını ve özgürlüğün tadını diğer martılara öğretmesini ister ve gözden kaybolur.

3.KİTABIN ANA FİKRİ :
Durum ve şartlar ne olursa olsun, kendimizi hiçbir zaman sınırlamamalıyız.İstediğimizde herşeyin üstesinden gelebililecek kapasiteye sahip olduğumuzu bilmeliyiz.

4.KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE KİŞİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ :

JONATHON LİVİNGSTON : Diğer martılardan çok farklıdır.Yiyecek için balıkçı teknelerini takip edip, birbirleriyle kavga eden martılar gibi davranmaz.Özgürlüğü ve uçuşun kutsallığına inanmaktadır.İstediği ve inandığı zaman sınırlarını aşabileceğini ispatlayan bir martıdır.

SULLİVİAN: Jon gibi sürüden dışlanmış bir martıdır. Dostluğa çok önem veren ve uçmayı Jon kadar iyi bilen seven bir martıdır.

FLETCHER: Fletcher uçmayı bir yerden bir yere gitmek anlamında olmadığını savunan bir martıdır.Bunu sivrisineklerin bile yaptığını düşünür. Bu yüzden Jon’un öğrencisi olur.

CHİANG: Çok yaşlı bir martıdır. Ölümü beklemektedir. Yaşlı olmasına rağmen çok hızlı uçabilmektedir. Jon’u eğiterek ona hızlı uçuşu öğretir.

5.KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞ :
Dili anlaşılr ve sadedir. Kitap martıları örnek verek insan oğluna mesajlar vermektedir.Kitabı okuduğumuzda mutlaka hayatımızda bir şeyler değişmeye başlayacaktır.Zevkle okuyacağınız bir kitaptır. Akıcı ve sürükleyicidir.

6.YAZAR HAKKINDA BİLGİ :

Richard BACH yazar ve pilotdur.Uçuşun gizi üzerine yapıtları vardır.Bir havacılık dergisinin editörlüğünü yapmış, yüzden fazla dergi, makale ve öykü yazmıştır.Bir zamanlar Amerikan Hava Kuvvetlerinde pilot olarak görev yapmış olan Bach, sonraları da uçuştan hiç kopmamıştır.

Kitapları tranger To The Ground(Toprağa Yabancı), By Plane(Uçakla), A Gift Of Wings(Bir Çift Kanat), Nothing By Chance(Raslantıyla Hiç Bir Şey), One(Bir).

 
Toplam blog
: 86
: 8215
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

Çocuk yetiştiriyorum dünyanın en zor, en güzel, en önemli işi değil mi? İşim bu. Vizyonum, Eğ..