Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '19

 
Kategori
Sinema
 

Marvel Sinematik Evreni-1

Marvel Comics' in çizgi romanlarından beyazperdeye aktarılan süper kahraman filmlerinin geçtiği evrene Marvel Sinematik Evreni (MCU) deniyor. Bu tarz süper kahraman filmlerine, genellikle hayranlarını sömürme girişimi olarak baktığımdan ön yargılı bir halde bu evreni farkında olmadan es geçmişim. 

 

Oğlumun Hulk ve Thanos oyuncaklarına ilgisiyle, süper kahraman filmlerini izlemeye başlayarak evreni de keşfetmiş oldum. 11 yıl ve 22 filmle bu evrende kendimce merak ettiğim sorulara cevap bularak, ayrıca filmlerin dışında çizgi romanlardan aldığım bilgilerle evreni özetlemiş olacağım.

 

Öncelikle 22 film 3 ayrı faza ayrılıyor:

 

Phase One

Iron Man (2008)

The Incredible Hulk (2008)

Iron Man 2 (2010)

Thor (2011)

Captain America: The First Avenger (2011)

The Avengers (2012)

 

Phase Two

Iron Man 3 (2013)

Thor: The Dark World (2013)

Captain America: The Winter Soldier (2014)

Guardians of the Galaxy (2014)

Avengers: Age of Ultron (2015)

Ant-Man (2015)

 

Phase Three

Captain America: Civil War (2016)

Doctor Strange (2016)

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Spider-Man: Homecoming (2017)

Thor: Ragnarok (2017)

Black Panther (2018)

Avengers: Infinity War (2018)

Ant-Man and the Wasp (2018)

Captain Marvel (2019)

Avengers: Endgame (2019)

 

Filmleri içerdikleri zaman dilimleriyle kronolojik olarak ele alacağım. Özet şeklinde sadece bu evrene ait özel noktalara, bu evreni özelleştiren olaylara değinerek filmleri anlatmaya çalışacağım. İzlemeyenler için spoiler içerebilir.

 

1- Captain America: First Avenger - Kaptan Amerika: İlk Yenilmez

Film 2. Dünya Savaşı sırasında Steven Rogers' ın Kaptan Amerika oluşunu ve Hydra gizli örgütü nezdinde Red Skull (Johann Schmidt) ile mücadelesini izliyoruz. Öte yandan Agent Carter, Tony Stark' ın babası Howard Stark ve Colonel Chester Phillips' in kurduğu S.H.I.E.L.D. kuruluşunun ilk adımlarını görürüz. Kaptan Amerika' nın çok yakın arkadaşı ki Kış Askeri olarak da bilinen Bucky Barnes de filmde yer alıyor. Sonsuzluk taşlarından Tesseract (Uzay Taşı) ile tanışıyoruz. Bu taşın evrenler arasında gezinme gücü bulunuyor.  Asgard kralı Odin tarafından Dünya' da gizlenen taş, Red Skull tarafından bulunur. Dünya' yı ele geçirme fikrine kapılan Skull, başkentleri Tesseract ile vurmayı hedefler. Kaptan Amerika sadece Wakanda' da bulunan ve nadir bir element olan vibranyumdan yapılmış kalkanı ile kendini Tesseract' tan korur. Tesseract, Red Skull' u başka bir evrene gönderir. Sonrasında taş, Howard Stark' ın eline ve dolayısıyla S.H.I.E.L.D.' in kontrolü altına geçer. Günümüz SHIELD yöneticisi Nick Fury filmin son sahnesinde görünür.

 

2- Captain Marvel - Kaptan Marvel

Carol Danvers' ın en güçlü kahramanlardan biri oluşu ve galaktik bir savaşı önlemeye çalışması hikayeyi oluşturuyor. Kree ve Skrull halkları arasında yaşanan ve devam eden savaş sonucu Hala gezegeni halkı Kree, Skrull halkının gezegeni Skrullos' u yok eder. Yon-Rogg komutasında Vers, Starforce (Minn-Erva, Korath, Bron-Char ve Att-Lass) ekibinin bir üyesi olmaya çalışır. Süperzekaya girdikten sonra ekibin üyesi olur. Torfa gezegeninde bir rehine kurtarma operasyonu sonucu Vers, Talos tarafından yönetilen Skrull grubunun eline düşer. Ellerinden kaçan Vers, C-53 (Dünya) gezegeninde video dükkanına düşer, peşinden Talos ve adamları gelir. Olayla ilgili olarak Shield amirlerinden Keller, Nick Fury ve çaylak Phil Coulson' ı görevlendirir. Fury kovalamacadan sonra Vers' i bulur ve onu Joint USAFA Facility' e götürür. Burada kendisinin dünyalı, en iyi arkadaşının Maria Rambeau, Proje Pegasus kapsamında Wendy Lawson' un amiri olduğunu öğrenir. İkili, bir kedi olan Goose'u da alıp Maria' nın yanına gider. Vers'in asıl ismi Carol Danvers'tır. Talos da Maria'nın evine gelir. Amacı gerçekleri anlatmaktır. 6 yıl önce düşen uçağın kara kutusunu dinletir. Carol herşeyi hatırlamaya başlar: Lawson aslında Kreeli ve ismi Mar-Vell' dır. İkisi içinde Tesseract bulunan Işık Hızı Motorunu kullanıp bu savaşı durdurmak için uçağa binerler fakat Yon-Rogg sabote ederek uçağı düşürür. Lawson ölür. Carol motoru parçalamak isteyince bütün enerji vücuduna absorve olur ve bayılır. Yon-Rogg bunu avantaj olarak kullanır. Skrull' ların asıl amacı kendilerine yaşanacak bir gezegen bulmaktır. Mar-Vell' ın bıraktığı ipucunu takip ederler. Buldukları yerde Starforce onları yakalar. Carol tekrar Süperzekaya girer ve buradan daha da güçlenerek çıkar. Goose aslında Flerken türündendir ve Tesseract' ı yutar. Fury onu severken gözüne tırmık yer. Dünya' ya geri kaçarlar. Ronan gelir ve füzeleri yollar. Güçlenen Carol füzeleri durdurunca Ronan geri kaçar. Carol barışı sağlamak için Kree' ye geri döner. Son sahnede Goose Tesseract' ı kusar ve Decimation dan geri kalan kahramanlar Fury' nin çağrı cihazını incelerken içeriye Danvers girer.

 

3- Iron Man - Demir Adam

Marvel Sinematik Evreninin başladığı filmdir. Tony Stark, Ten Rings adlı terörist gruba esir düşer. Vücudunun içindeki şarapnel parçalarının zararından kurtulmak amacıyla göğsüne Arc Reactor adında özel bir güç kaynağı yerleştirir. Esirlikten kurtulmak için demir adam kıyafetini geliştirir. Zırhla esir düştüğü yerden kurtulur fakat zırhı parçalanır. Albay Rhodes sayesinde kurtulur. Eve döndüğünde aslında babasının arkadaşı Obadiah Stane' in Ten Rings ile işbirliği yaptığını ve öldürülmesini istediğini öğrenir. Stane, Stark' a saldırarak Arc Reactor' ünü alır ve Iron Monger zırhını üretir. SHIELD' ten Ajan Coulson ve Stark' ın yardımcısı Pepper Potts tutuklamak için evine giderler fakat zırhını giymiş olan Stane onlara karşılık verir. Stark, özel bir yapay zeka olan JARVIS ile Iron Man zırhını geliştirip Stane' i yener ve kendisinin Demir Adam olduğunu herkese bildirir.

 

4- Incredible Hulk - İnanılmaz Hulk

Bruce Banner' ın Super-Soldier Programı kapsamında gama ışınlarına maruz kalması sonucu Hulk' a dönüşmesi ve sevdiği kız, Betty Ross' un babası General Thaddeus Ross' un kendi silah projesinde kullanmak amacıyla Hulk' u yakalama çalışmaları filmin çatısını oluşturuyor. Böyle bir karakter karşısında güçlü ve gelişmiş düşman Abomination, Hulk' u yenmeye çalışır. Dünya Güvenlik Konseyi, Abomination' ın yeni oluşum içinde yer almasını ister. Son sahnede Tony Stark danışman olarak generalin bu fikre sıcak bakmamasını sağlar.

 

5- Iron Man 2 - Demir Adam 2

İlk filmin bittiği yerden başlayan ikinci filmde, Stark, babasının Arc Reactor' u birlikte yaptığı eski arkadaşı Anton Vanko' nun oğlu Ivan Vanko (Whiplash) ve rakibi Justin Hammer ile mücadele ediyor. Stark' ın kullandığı paladyum, vücudunda zehirlenmeye yol açar. Öleceğini düşünen Stark, Pepper Potts' u şirketin genel müdürü, Natasha Romanoff (Black Widow)' u ise yeni asistanı yapar. Albay Rhodes Stark' a destek olur. Koruması Happy Hogan yanından ayrılmaz. Monaco Grand Prix' inde Whiplash, Arc Reactor' ünün başka biri tarafından yapılabileceğini gösterir. Hapisten Vanko' yu kaçıran Hammer, kendisinden yardım ister. Nick Fury ile buluşan Stark, babasının eski dosyalarına ulaşır ve bu dosyalardan Yeni Element - ki Tesseract benzeri - adını verdiği maddeyi bularak zehirlenmekten kurtulur. Bu sırada Ajan Coulson başka bir görev için New Meksiko' ya gider, Ajan Romanoff' un ise gerçek kimliğini öğreniriz. Fuarda gösterilen Hammer' ın robotları Vanko tarafından ele geçirilir. Küçük Peter oyuncaklı haliyle robota karşı durur. Stark ve Rhodes güçlerini birleştirerek Vanko' yu etkisiz hale getirirler. Stark Shield' in danışmanı olur. Son sahnede Ajan Coulson, Thor' un çekicinin bulunduğu yerde Nick Fury' e bilgi verir.

 

 

 
Toplam blog
: 23
: 143
Kayıt tarihi
: 27.12.13
 
 

2009 yılında çeşitli konular üzerine birşeyler yazmak için açtığım blogumun içeriğini, 2013 Aralı..