Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Masaj fuhuş mudur?

Masaj fuhuş mudur?
 

Masaj deyince aklınıza ilk gelenleri bir iki kelimeyle ifade edin desem ne derdiniz? Rahatlama, huzur bulma, gevşeme, mest olma mı? Muhtemelen dilinizden dökülecek ilk sözcükler bunlar olacak. Elbette masaj bunlardan çok daha fazlası demek ama masajın ülkemizdeki yeri ve gördüğü değer en azından bu sözcüklerin anlattığı kadar olsa yine iyi. Ancak durum çok daha vahim.

İnsanların zihnindeki masaj imajı özellikle son yıllarda çok farklı bir yöne kaydı. Medya da bu olumsuz imaj değişimini destekler nitelikte haberleri “flaş flaş” diyerek peşi sıra yayınlamaya devam etti, ediyor. Şu noktada suçu yalnızca medyaya atacak değilim. Medya var olan gösteriyor. Bunun için internette arama motoruna “masaj” ve “fuhuş” sözcüklerini yan yana yazıp aratmanız yeterli olacaktır. Televizyon ve diğer iletişim araçlarının tek suçu belki de masajın aslında bir şifa kaynağı olduğu yönünde halkı bilgilendirecek, masajın imajını düzeltecek hamlelerde bulunmaması.

Masajla amatör veya profesyonel olarak ilgilenelim ya da ilgilenmeyelim; okuduğumuz, izlediğimiz haberler sayesinde fuhuş yapıldığı sebebiyle kapatılan masaj salonlarından, masajın perde arkasında başka işler yattığından hemen hepimiz haberdarız. Ancak masajın tarihine ve içeriğine baktığımızda bunun keyif, fantezi veya bir lüks değil, aksine sağlık için bir ihtiyaç ve düzenli aralıklarla alınması gereken koruyucu bir tıbbi tedavi olduğunu görürüz. Masajın bu açılardan irdelenmesi de ancak son dönemlerde sınırlı sayıda kişinin çabalarıyla mümkün olmakta. Masajın tarihi ve ne amaçla, nasıl uygulanması gerektiğine dair yeterli kaynağa erişemediğimiz şu günlerde bu sınırlı sayıda çabayı gösterenlerin öncüsü diyebileceğimiz bir isim var: Nurcan Arslan.

Yıllardır güzellik ve masaj üzerine eğitim verip “iş arayan değil, aranan uzmanlar” sloganıyla sektöre nitelikli elemanlar kazandırmaya devam eden Nurcan Arslan geçtiğimiz Ağustos ayında yayımlanan ‘Tarihten Bugüne Masaj ve Masaj Uygulamaları’ isimli eserde masajın nasıl yapılması gerektiğini A’dan Z’ye anlatıyor. Masaj yapmak ve yaptırmanın sağlık açısından faydasına değinen Arslan, “Masaj insanların rahatlamak ve sağlıklı bir yaşama kavuşmak için başvurduğu bir dokunma sanatıdır. Ancak günümüzde medyada çıkan haberlere baktığımızda bu mesleği amacından saptırarak uygulayanların varlığından ve basılıp kapatılan masaj salonlarından dolayı masaj fuhuşla eş anlamlı hale gelmiştir. Bu durumda insanların beden ve ruh sağlıkları için gerekli olan masajı yaptırmaktan korkar hale gelmeleri son derece normal. Artık her masaj sözcüğünün altından farklı bir şeylerin çıkacağını tahmin ediyor, masajın başka niyetlere aracı olduğundan şüpheleniyoruz” diyor. Böyle bir ortamda masaj üzerine bir kitap yazmanın bir risk olduğu hatırlatıldığında da yazar, masajın hak ettiği değeri geri kazanması için böyle bir kitabı kaleme aldığını ifade ediyor.

Hemen herkes masaja bir şekilde ilgili. Peki nedir masaj? Kelime olarak kökeni nedir? Pratikte nereden gelir? Tüm bu soruları Nurcan Arslan’ın eserinden alıntılayarak kısaca cevaplayalım:

“Dokunma sanatı diye anılan masajın ilk uygulamalarının İ.Ö. 3000 yıllarda Çin ve Hindistan’da yapıldığı bilinmektedir. Masaj ile ilgili ilk yazılı kaynaklar eski Yunan hekimleri tarafından ortaya konmuştur. Masajın en belirgin manipülasyonları yoğurmadır. Eski dönemlerden günümüze kadar ulaşan masaj, günlük yaşamda rahatlama ve gevşeme amaçlı uygulanan bir tekniktir. Masajın faydaları sadece hastalıklarda ve yaralanmalarda değil, hastalıklardan korunmada da kabul edilmiştir.

Masaj dilimize Yunanca ‘yoğurma’ anlamına gelen ‘massein’ sözcüğünden geçmiştir.  Masaj deri, derialtı dokusu, kaslar, iç organlar, metabolizma, dolaşım ve lenf sistemlerinin mekanik ve sinirsel (refleks) yolla tedavi amaçlı uyarılması; çeşitli darbeler ve ovmalarla bölgesel kan dolaşımını artırma, damarları genişleterek dokuya daha fazla kan gelmesini sağlama yöntemidir. Masajla, yumuşak dokuları mekanik olarak uyararak sistematik manipülasyonlarla organizmada fizyolojik ve psikolojik etki yaratılır. Vücut yüzeyinde el, elektrik, su vb. aracılığı ile tedavi, bakım ve rahatlama sağlanır.

Masaj; hasta veya yorgun bir organın rehabilitasyonu ve kişinin önceki sağlıklı durumuna kavuşabilmesi içinorganizmanın üzerinde oluşturulan mekanik enerjinin derinlerde fizyolojik etkiler oluşturması esasına dayanan bir terapi şeklidir.”

Masaj yaptırmak için bir neden göremiyorsanız aşağıda madde madde verdiğim yararlarına bir göz atıp tekrar düşünebilirsiniz:

-  Kılcal damarların genişlemesi sonucu sinir uçlarına etki ederek sakinleşme, rahatlama, sükûnet ve dinlenme sağlar.

-  Kas kramplarının gerginliğini azaltır ve gevşeme hissi verir.

-  Dokudaki toksin maddelerin (karbondioksit, aminoasitler ve yağ asitlerinin) atılmasını sağlar.

-  Hücrelerin bölünerek çoğalmasına yardımcı olur.

-  Derinin yumuşaması ve canlanmasını; kasların, kemiklerin ve organların beslenmesini ve kuvvetlenmesini sağlar.

-  Sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık, gaz ve diğer problemleri çözer.

-  Kilolu insanlarda doku altı yağ erimesi sağlar.                                                                                                                                                                                                                                                       

İletişim: twitter.com/kaanalay

 
Toplam blog
: 4
: 515
Kayıt tarihi
: 17.10.12
 
 

6 Haziran 1988 tarihinde Samsun’da doğdum. Lise öğrenimimi Samsun Atatürk Anadolu Lisesi yabancı ..