Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '06

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Masal şehri Amasra

Masal şehri Amasra
 

Karadeniz'in incisi, Bartın'ın ilçesi, aşıkların gözdesi, resim tuvallerindeki renk cümbüşü, teknelerin en güzel limanı, tarihi güzelliklerin şehri Amasra.


2003 yılındaki bir haftalık kısa Batı Karadeniz turunun Cide'den sonraki durağı. Dar ve virajlı dağ yolundan aşağıya indikçe güzelliği fark edilen, Cumhuriyet şehrine girer girmez seveceğimi, unutamayacağımı anlamıştım. Tanımasanız da gülerek selam veren, kibar insanlar, herhangi bir bilgi alınmak istendiğinde ilgili yere kadar eşlik eden çocuklar, yardımcı olmak için çaba harcayan Amasralı'lar.


Sıcak Ağustos günlerinde, otellerin doluluk oranının yüksek olduğu, ''otelde yer yoksa pansiyonları araştırırız'' diyerek, arabamızı park ettikten sonra, karşıdan gördüğümüzde beğendiğimiz, içeri girdiğimizde de doğru karar verdiğimizden emin olduğumuz, yatak örtüleri, yastıkları sabun kokan temiz odaları, kapısı denize açılıyor görüntüsü veren geniş balkonu ile liman caddesi'ndeki o apart'ı ve güler yüzlü bayan işletme sahibini her zaman hatırlarım.


İç kale olarak bilinen ''Cenova Şatosu'nu geçerek, ''Boztepe'deki, ''Sormagir'' kalesine çıkarken, dip dibe yakınlıktaki evler, kapı önünde sohbet eden, göz göze geldiğinizde selam veren insanlar karşılar çay bahçesi'ne çıkan yokuş öncesi. Ağır veya hızlı adımlarla çay bahçesine ulaştığınızda, demini almış çayınızı yudumlarken aşağıda, güzelliğini anlatmaya kelimelerin yeterli gelmeyeceği, çekiciliğiyle insanın aklını başından alan uçsuz bucaksız masmavi deniz, yukarıda şehrin simgelerinden tüm ihtişamı ve heybeti ile gece denizcilere yol gösteren fener görünür.


Aşıkların güneşin batışını izlediği, fotoğraf makineleri, kameralarla o anları kaydetmek, saniyelik görüntüleri kaçırmamak için kıpırdamadan beklerken ''fener''in tarihçesiyle, orada yaşanan hikayeleri anlatan rehbere kulak kabartırsınız, soru sorup sohbete dönüşen dakikaların nasıl da çabucak geçtiğini anlayamadan. Karşıdan gelen insanı bir yerden tanıdığınızı düşünürken, ses tonundan Karadeniz'in sevilen sanatçılarından- popüler kültür sayesinde pek tanınmasa da, müzik kulağı iyi olan dinleyicilerin şarkılarını iyi bildiği- Fuat Saka olduğunu görürsünüz, tebessüm ederek yanınızdan geçerken.


Akşam olunca, birbirinden güzel ve farklı balık lokantalarında yer bulabilme yarışı başlar. Birçok güzel yer vardır ama ''Martı Restoran- Hoşafcı'nın Yeri'' denildiğinde akan sular durur benim için. Nar ekşili, zeytinyağlı, lahana turşu, rokalı yeşil salatanın ağız sulandıran görüntüsü balıkları beklerken, sıcak pide ile midenize yol almaya başlayıverir. Bir, iki, üç ....çatal derken son marul yapraklarını yemenin üzüntüsü yeni bir şiparişle bekleyişe dönüşür. Karadeniz'de olduktan sonra balık çıtır çıtır, tadı damakta kalacak lezzettedir.


Ay ve şehrin ışıklarının denize aksinde, dalgalarla kemandan çıkan nağmeler eşliğinde dalar gidersiniz gidebildiğiniz kadar uzaklara..Müziğin nağmelerine kedilerin, ''acıktım, bende isterim miyavvvv'' sesleri katılır. Garsonlar, ''biz onların yemeklerini veriyoruz, siz rahat olun'' dese de masa altına birer ikişer lokma bırakırsınız. Türk Sanat Müziği'nin en güzel şarkılarına eşlik ederken. gecenin finalini, az şekerli güzel Türk Kahvesi yapar, ''buraya yine gelelim, çok güzelmiş'' planları dileğe dönüşürken.


Gece ayrı, gündüz ayrı güzelliktedir masal şehri Amasra. Görenin bir daha gitmek istediği, henüz tanışma mutluluğunu yaşamayanların kendini şanssız hissettiği büyülü bir şehir. Bugüne kadar yolu geçmeyenler, bir kaç saat veya günlük te olsa uğramadan geçmesin isterim ''Karadeniz'in incisi''nden. Bu arada yöreye özgü, el emeği, göz nuru ''tel kırması'' sehpa, masa örtülerinden alınmasını da tavsiye ederim, ister hatıra ister hediye olarak.


Tüm bölgelerimiz, şehirlerimiz birbirinden güzel, görülesi yerler, tıpkı ''Karadeniz'in incisi’’, masal şehri Amasra gibi.



resim kaynağı:amasra.net ve www.bartin74.net siteleridir

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..