Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
5335
 

Maşallah, "domuz gibi" olduk(!)

Maşallah, "domuz gibi" olduk(!)
 

Dikkat! Bu yazıda domuz ve domuzdan elde edilen her türlü katkı maddesi hatta alkol vardır.


Dikkat!
Bu yazıda domuz ve domuzdan elde edilen her türlü katkı maddesi hatta alkol vardır.

Türkiye’de jelatinin üretilmediğini duymuştum.
Neden acaba dedim, sağı solu biraz tırtıkladım; işte ortaya çıkan sonuç:
Dünyada jelatinin yüzde 70’i domuzdan, geriye kalanı ise geriye kalanlardan üretiliyormuş; öğrendim.
Bu jelatin denen maddenin ise ülkemize 17 ülkeden ithal edildiğini de...

- Jelatin mi ne?
Hemen kısaca belirtelim:
Jelatin, genellikle domuz ve sığır gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile elde edilen bir doku maddesidir.
Aynı zamanda da proteindir.
Şeffaflığı ve güçlü şekil alma özelliği dolayısıyla, gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinde, kağıt ve fotoğrafçılıkta kullanılır...

Gıda ve sağlık sektöründeki durumu biraz açarsak:
"Jelatin, bu sektörlerin vazgeçilmezidir" derim ve "dahası da var "diyerek devam ederim:
Et ve meyvelerde koruma amaçlı yüzey kaplama maddesi olarak:
Süt tozu yapımında, bazı şekerleme türlerinde, pasta ve kremalarda...
Meyve sularında, eritme peynir, yoğurt ve dondurmada...
Puding, margarin, diş macunu ve ilaçlarda...
Şampuan, saç jölesi, parfüm gibi kozmetik ürünlerinde vs, vs" derim.

Tükettiğimiz ürünlerin arasında bulunan bir başka "domuzlu" madde de “mono digliserit” dir:  
Bu madde de; su ve yağ gibi, normalde birbiriyle karışmayan bileşenlerin karışmasını sağlamak için yaygın olarak tercih edilir.
Öncelikli kaynağı yine domuz ve inekle başlar ama sentetik olarak da yapılabilir.
Soya ve kanola yağı gibi bitkisel olanları da vardır.
Mono digliserit; genellikle unlu mamullerde, margarin, krema, şekerleme, ciklet, meşrubat ve dondurmada katkı maddesi olarak kullanılan bir diğer maddedir.

Gelelim, “shortening" (Unlu mamul yağları) denen maddeye:
Türkçe açılımından da belli olduğu üzere ekmek dahil hemen tüm unlu mamullerde kullanılan bir yağdır.
Bu yağın en ucuzu ve en yaygını, “domuz iç yağı ve kuyruk yağı” olanıdır.
İngilizcesi, "shortening" olan bu yağlar; ürünlerin kalitesini artırır ve pişmelerini kolaylaştırır...

Domuzu ve domuzluğu "ucundan acık" anlattık...

Bir de, bazı ürün ambalaj ve paketlerinde, "ürünlerimiz alkol ve türevi katkılar içermez” uyarısı var.
Duymuş, okumuşsunuzdur.
Sıkmadan, kısaca bunlardan da bahsedelim mi?
- Tamam.

Tüketici olarak bizler bir çok gıda maddesinin içeriğini bilmediğimiz veya araştırma bilincinde olmadığımız için ne yediğimizin, kime neler yedirdiğimizin farkına bile varmayız.
- [Yedirenler hariç(!)]

Kola, gazoz, meyve su ve enerji içecekleriyle "bazı" tatlılara, hatta ve hatta renklendiricilere kadar pek çok ürüne alkol ekleniyormuş.
Oluşuyor, oluşturuluyormuş...
Mevzuatın izin verdiği bu ürünlere hem de, "bal gibi" alkol ekleniyor ama ne hikmetse ürünlerin ambalajlarına "yoktur" şeklinde not düşülüyormuş.

"Ürünlerimiz “alkol ve türevi katkılar içermez” diyenler belki de, "ürünlerimizde "rakı yok" demek istiyordur(!)
- Olamaz mı(?)
Olur olur...

Şimdi de ortaya, "şeker hastalarının kullandğı tatlandırıcıları bilmeyen/kullanmayan var mı?" diye bir soru atalım.
"Kullanmadığını sanan var mı?" diye de soruyu ikileyelim.
- Alın size aspartam...
Yüzde 40'ı sinirsel uyarıcı aspartik asit, yüzde 50'si beyine zararlı fenilalanin ve yüzde 10 da metil alkol içeriyormuş.
Metil yani "içilmeyen alkol" oranı yüzde 10'muş...
- Yarasın, hepimize.
Veya...
- Şerefe!

Domuzların yaptığı domuzlukları görüyoruz.
- Hala duyarlı olamıyoruz...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 660
Toplam yorum
: 1170
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 850
Kayıt tarihi
: 15.04.08
 
 

Atatürk, cumhuriyet ve Türkçe sevdalısıyım. Hayatımda hiçbir konu veya olay karşısında 'keşke' de..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster