Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '22

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Masalların iyileştirme gücü

Gönüllü 50 Santa Farma çalışanı, psikolog onaylı 125 masalı kanser tedavisi gören çocukların uzun süreli yatış dönemlerinde masalların iyileştirme gücünden yararlanması amacıyla evlerinde seslendirdi. ‘Mutlu Masallar’ projesi kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Çocuk Onkolojisi ve Hematoloji Servisi’nde tedavi gören çocukları gülümsetmek için okunan masallara, Gülmek İyileştirir Derneği tarafından müzik eklenip Mp3 çalarlara yüklenerek tedavi gören çocuklara armağan edildi. Projeyi, tüm süreci yürüten kurumsal iletişim müdürü Seçil Yüksel’den dinledik…

- 'Mutlu Masallar' projesi nasıl ve ne zaman hayata geçti. Kimler bu projede gönüllü oldu. Detaylarını anlatır mısınız?

Gülmek İyileştirir Derneği,daha önce farklı projeler de gerçekleştirdiğimiz sivil toplum kuruluşlarından biri.Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle sosyal sorumluluk projesi planlamakta zorlandığımız bir dönemde, evlerimizden ya da işyerlerimizden katılabileceğimiz bu proje çok hoşumuza gitti. Projeyi kurumsal portalımızda yayınladığımızda merkez, fabrika ve sahadan çok sayıda gönüllü çalışmaya dahil oldu. Geçen yıl 58 gönüllü ile 100 masal, bu yıl da 50 gönüllü ile 125 masal, ise seslendirdik. Masalları eşleri ve çocuklarıyla seslendiren çalışanlarımız da oldu.

- Uzmanlara göre, kanser hastalığında ilaç tedavisinin yanı sıra hastanın özellikle psikolojisinin de yüksek olması önem taşıdığını biliyoruz. Sizin bu projedeki bakış açınızı bu gerçeklik ne kadar etkiledi?

Tedavilerde moralin, iyi hissetmenin çok önemli olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. İnsanlar mutsuz veya stresli olduğunda kortizol seviyeleri yükseliyor bu da bağışıklığın düşmesine sebep oluyor. Bir kişi her gün 10 dakika güldüğünde ise mutluluk hormonları artıyor, bağışıklığı güçleniyor, ağrı eşiği bile artıyor. Çocuk onkoloji uzmanlarının da hep dediği gibi; gülebilen, eğlenebilen, mutlu olan, sosyalleşen çocuklar tedavi sürecini çok daha rahat ve başarılı atlatıyorlar. Hayatlarının en zor dönemini daha kolay atlatmaları için, bu zorlu hastalıkla mücadele eden çocuklara seslendirdiğimiz mutlu masallarımız ile küçük de olsa bir destek vermek istedik.

- Kaç çocuğa ulaştınız? Çocuklardan nasıl bir geri dönüş aldınız. Nasıl bir sonuç beklentiniz var?

Şu ana kadar, hem bireysel hem de kurumsal destekçiler sayesinde yaklaşık 15.700 çocuğa ulaştı. Hastanede uzun süre yatan çocuklara;  içerisinde gönüllüler tarafından okunmuş, psikolog onaylı masalların olduğu mp3 çalarlar hediye etmek, onlara uzun hastane günlerinde yalnız olmadıklarını hissettirdiği için hem çocuklardan hem de ailelerinden çok güzel dönüşler alındığını dernek yetkilileri bizlere aktardı. Hastanelerde sürekli bir sirkülasyon olduğu için amacımız bu projeye desteklerimizi sürdürebilmek.

- Yakın gelecekteki hedeflerinizden ve projelerinizden bahseder misiniz?

Sivil toplum kuruluşlarıyla projelerimize uzun yıllardır aktif olarak devam ediyoruz.2022 yılında da BM Küresel İlkeler Sürdürülebilirlik Hedefleri doğrultusunda, topluma katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmeye devam etmeyi planlıyoruz. Bu yıl özellikle sağlık sektöründe çalışmayı hedefleyen kadınlara yönelik bir sosyal sorumluluk projesine hazırlanıyoruz. Uzun soluklu bir projenin pilot çalışması olacak. Amacımız bilim ve teknoloji alanında fırsat eşitliği sağlayarak, teknoloji sektöründe kadın sayısını arttırmak ve sektörümüzde çalışmaya hazırlanan kadınları çağın şartlarına daha hazır hale getirmek.

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..