Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '06

 
Kategori
Felsefe
 

Maske deyip geçme

Maske deyip geçme
 

Maskeler bazen bir şeyleri gizlemek içindir. Kendini gizleyen gizleyecek bir şeyi olandır. Böylece maske, bilgi ile kimlik yada eylem ile kimlik arasına girer ve kimliği gizler. Maske “ben ötekiyim” demektir.

Mevlana’nın “ya olduğun gibi görün yada göründüğün gibi ol” öğüdü, maske ile maskenin gizlediği arasındaki aykırılığı ortadan kaldırmaya yönelik ahlaki bir öğüttür. Dini ritüellerde maskeyi takanın taktığı maskenin temsil ettiği şeye dönüştüğüne inanırlardı. Örneğin kaplan maskesi giyenin kaplan gücünde olması gibi. Afrikalılarda maskeler dört tipte olurdu; ataların ruhu, mitolojik kahraman, ata ve kahramanın birleşimi ve hayvanın ruhu.

Birde Mevlana’nın tersine “olduğu gibi görünmeye “ inanmayanlar vardır. Oscar Wilde bunlardan birisi. Wilde şöyle diyor: “ona bir maske verin o zaman size hakikati söyleyecektir.” Gerçeği söylemek maskenin ardından daha mı kolaydır?

Jean Paul Sartre, insanın hakikati gizlemesinin iki farklı türünü ayırt eder. Hakikati Öteki’nden gizlemek(ki buna yalan denir), ve Hakikati kendinden gizlemek(ki bununda adı kendi kendini aldatmadır) Sizce maskeliyken hakikati hangisinden gizlemek kolay? Ötekinden mi? Kendinizden mi?

Kim neden takar maskeyi?

Soygun yapanlar tanınmamak için maske takarlar, eski dönem tiyatrolarda oyuıncunun tek bir yüz ifadesi ile oyunu devam ettirebilmesi için maske kullanılırdı.

Beyzbol’da top tutucular, kaynakçılar korunmak için maske takarlar. Hastahanelerde oksijen ve anestezi verilşen hastalara maske takılırken doktorlar ameliyatlarda maske takarlar.

Maske deyince hayatımıza giren diğer maskelileri unutmayalım;

Kızılmaske – Ormanların Efendisiydi ama yüzünü neden hiç kimsenin görmesini istemiyordu?

Demir Maskeli Adam – aslında bir roman kahramanı değil. XIV. Louis’in krallığı döneminde 40 yıl hapis yatmıştır. Ayrıca maskesi demir değildir. Bir cezaevinden diğerine nakledilirken siyah kadife bir maske takılmaktadır aslında. Alexandre Duma, Voltaire’nin önerisini benimseyerek Demir Maskeli Adam’ın XIV. Louis’in gayrimeşru kardeşi olduğunu ileri sürmüştür. Babasıda Kardinal Mazdarin’dir.

Maskeli Süvari – Zorro – Batman- Judas gibileri unutmayalım. Şimdi bir soru daha:

Neden çocuklar için hazırlanmış, resimli roman kahramanları neden maskelidir?

Cevaplar;

a- Çocuklarımızı hayatta bazı şeylerin gizlenmesi gerektiği konusuna hazırlamak için mi?

b- Hakikat bir maskenin ardından daha kolay açıklanır olduğu için mi?

c- İki başımız olduğunda iki karakterimiz olacağı için mi?

d- Başka biri olmak için mi?

e- Hepsi mi?

f- Hiçbiri mi?

Sizce?

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..