Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Maskeli Balolar

Maskeli Balolar
 

İnandığı gibi yaşamayan, yaşadığı saçmalığın yanlışlığına toplum içinde sürekli itiraz eden, diğer taraftan da bunu ısrarla yaşamaya devam edenlerin ülkesinde yaşadığınızı hissediyor olabilirsiniz. Birçok bakımdan; bir ileri, iki geri yaparak yaşayanların ülkesine Türkiye deniyor.

Hayat; dengeli yaşandığı takdirde mutluluk daha sağlıklı temellere oturur. Bu durumda dengeyi bulmak isteyenlerin, dengenin ne olduğunun da biliniyor olması gerekir. İç denge ile dış denge arasında yaşanan devasa çelişkiler birçok şeyi eminim ki günlük hayatımızda sorgulamaya itse de çoğumuz yolumuzu kaybederek gibi olmaya çalışıyor olabiliriz. Medeni gibi, şehirli gibi, paralı gibi, Avrupalı gibi, eğitimli gibi.

Hatta; gibi, gibi…

İnsanların aldıkları eğitimler eylemlerine yansımıyorsa, eylemleri bir süre sonra kendileri oluyor. Toplumda hemen herkes sosyal medya sayesinde profesörden daha profesör oldu. Hemen herkes her şeyi ama hemen her şeyi biliyor.

Ayrıca belgeler nitelikle ya taçlanmadı, ya da anlamını kaybetti. Belgelerin bilgilerden, yaşantılardan hatta hiçbir şeyden kaynaklandığı da bu zamanlarda daha da çok gözle görünür oldu.

Bizler boş belgelerin arkasına gizlenmiş topluluklara dönüştük. Bu belgeler kimi zaman sürücü belgesi, ustalık belgesi, diploma olabilirken gerçekte o belgede yazan şeylerin eylemelere ne derece yansıması ve geliştirilmesi gerektiğini algılıyor değiliz.

Bunu şöyle bir örnekle açıklamak gerekirse; herkes araba sürmek için sürücü belgesini alıp cebine koyduktan sonra hemen hiçbir kuralı neredeyse bir yıl sonra hatırlamadıkları gibi, cezai müeyyidelerin uygulanmadığı yerlerde ise gerçekte kuralları es geçebiliyor. Çoğu zaman bizler bundan asla suçluluk duymadığımız gibi, kuralların gerekliliğine inanmıyoruz. Ama inanıyormuş gibi yapmaya devam ediyoruz. Bu durum biraz da yorganın altına girince burnunu karıştıran ama toplum içine çıktığında ise burnunu karıştıran birini gördüğünde ondan iğrenen, iğrendiğini açıkça belli eden, sert tepki gösteren ikiyüzlü bir kişi görüntüsü veriyor. Toplum bu ikiyüzlülüklerle dolup, taşıyor.

Düşünceye ket vurmadan birbirimizi dinlemeyi öğrenmek ve gerçekten herkesin düşündüğünü söyleyebildiği ortamlarda fikirler tartışılabilir, orta yol bulunabilirse gerçekten sağlıklı bir toplum inşa edebiliriz. Ancak bunun için insanların bilmediği konularda sükûnet içinde durup dinlemeyi bilmesi ve toplumun hemen her ferdinin kendisinden emin olduğu kişiler olması gerekir.  Yol gösterici olarak; ister dini, siyasi kurumlar, ister bilimsel kuruluşlar, ya da felsefi kuruluşlar ve üzerinde mutabık kalınan bazı konularda olunabilmeliyken en olmayacak kültür kavga ve karşısındakini dinlemeden anlamadan, algılamadan bir grup anında kendini diğer grubun karşısında konumlandırabiliyor.

Maskeli balo, maskeli balonlarla doluyor.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..