Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '06

 
Kategori
Psikoloji
 

Maskeli dostlar

Maskeli dostlar
 

Maske aralanıyor veee...


Dostluğun insan yaşamında ne denli yüce bir değer olduğunda sanırım hemfikiriz sizlerle. Ne var ki, günümüzde teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesi ve yayılması, bilgi toplumu ve ekonomisi, e- dönüşüm gibi terimlerin hayatımıza girmesi ile değişen yaşam tarzları sonucu, artık o bildik  dostları ve dostlukları göremez olduk hayatımızda. Daha iyi yaşam koşullarına ulaşma arzusu, dostların sıradan çay kahve molası sohbetlerini bile neredeyse günlük, anlık çıkarlara bağladı. Hal böyle olunca, insanlar artık maskeyle dolaşır oldular. Yani bazı dostlarımız artık maske ile dolaşıyorlar.

Gelin şu yeni düzenin hayatımıza soktuğu maskeleri aralayalım ve dostlarımızı yeniden tanımaya çalışalım;

Ekonomi maskesi; en güncel olanı bu, dostumuz aslında borç batağındadır ama şartlar onu zorlar ve kendi standartlarının üstünde bir yaşam arzu eder. Sonunda daha da borçlanır, kredi kartlarını ödeyemez, günlük yaşamını döndüremez, buna rağmen takar maskesini, en güzel ve pahalı restoranlarda yiyip içer, pahalı giysiler vardır üzerinde, lüks tatillere gider. Hayal dünyasındadır, eh çok şükür geçinip gidiyoruz işte der. Bu arada kendisini aile ve çevresini bekleyen muhtemel tehlikeri de önemsemez.

Sevimli maske; bir diğer çok tutulanı. Devamlı güler, şen şakrak. Onun yanında vaktin nasıl geçtiğini bile anlayamazsınız. Oysa gerçek öyle mi ya? Dostumuz eve gidince çıkarır maskesini, bakar aynaya ve kendinle karşılaşınca korkar gördüğü manzaradan, bütün gün söylediği yalanlar onu tanınmaz hale getirmiştir, ve yarın da bu maskeyi takmak zorundadır.

Sevgi maskesi ; o da çok tutuluyor. Hele aşıklar arasında. Herkes bir birini çok sever, özler. Herkes bir birine aşık. Geceleri uyku girmiez gözlerine, dostundan başka bir şey düşünemez. Ah, tekrar ne zaman bir araya gelecekler yeniden. Sarmaş dolaş olurlar, sonra herkes bir yana gider. Köşeler dönülünce yeni maskeler takılır, koşar adım diğer maskelilere doğru uzaklaşırlar.

Hüzün maskesi; en çok satanlardan. Bazen haftalarca liste başı olduğu görülür. Hep üzüntülü kederli. Öyle sorunları var ki, şans hiçbir zaman ondan yana olmadı zaten. Kimse onu anlamadı bu hayatta. Neye el attıysa bir şeyler mani oldu başarısına. Hayır, aslında dostumuz kendini acındırarak kendinden kaçıyor.

Yalan maskesi; eh maske maske olalı böylesi yapılmadı. Seni seviyorum derken yalan, özledim derken yalan, görüşelim yakında derken yalan, Çok iyi bir iş yakaladım, yakında her şey düzelecek derken yalan, Daha dün aklımdaydın derken yalan. İnan bana, hayatta hiç yalan söylemedim derken......

Kim bilir daha ne çok maskeler ve ne maskeliler var etrafımızda. Peki bu arada biz ne alemdeyiz? Bu sözüm ona baş döndürücü gelişmenin bizi sürüklediği yabancılaşmanın neresindeyiz? Bizim de maske veya maskelerimiz var mı? Bunun cevabını kendiniz vereceksiniz, kendinize karşı dürüst olabilirseniz eğer.

Ne ruh karartıcı bir durum değil mi? Ama durun, size bir hatırlatmada bulunarak biraz olsun yüreğinize su serpmek isterim. Yine de tamamen umutsuz değiliz bu dünyada, yine de, tüm saflığı ve güzelliği ile maskesiz, gözlerinizin içine bakıp gülen, sizden hiçbir şey beklemeden her şeyini vermeye hazır öyle can dostlar var ki, işte hayatı onlar yaşanır kılıyorlar.


 

























 

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..