Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '09

 
Kategori
Su Sporları
 

Masterler havuz yarışlarında yaşananlar

Masterler havuz yarışlarında yaşananlar
 

Serbest stil yarışlarında katılımcı sayısı oldukça yoğundu.


Sevgili yüzme severler, birçoğunuzun bildiği gibi artık ülkemizde master yüzücüler için de yarışlar yapılıyor. Master yüzücü, yüzme lisansına sahip olan 25 yaş ve üzerindeki kişilere deniyor. Yaş konusunda üst limit yok, ama herkesin derecesi beşer yaşlık dilimler halinde kendi grubu içerisinde değerlendiriliyor. Düzenlenen yarışlardan bazıları yüzme federasyonunun resmi yarış takviminde yer alıyor. Bu konularla ilgili bilgileri http://www.tryuzme.com adresinden takip edebilirsiniz.

Ben şimdi sizlere 11-12 Nisan 2009 tarihinde düzenlenen masterler yüzme yarışmasında yaşadıklarımı anlatmak ve oradaki atmosferi olabildiğince aktarmak istiyorum. Yarışmalardan önce sabah saat dokuzda ısınma turları vardı. Burhan Felek Kapalı Yüzme Havuzu’nda beş kulvar olduğu için ve yarışmaya 100’ün üzerinde katılımcı geldiğinden ısınma turlarında aynı kulvarda 6-7 kişi vardı. Çok iyi bir ısınma olmasa da biraz yüzebildim, hatta birkaç tane yarış çıkışı (depar) dahi çalıştım. Havuz oldukça eski, depar noktaları kaygan, havuzun içindeki dönüş noktalarındaki duvarlar kaygan. Ama sırtüstü bayrakları yerli yerindeydi, kulvarlar iyiydi, kulvar çizgileri muntazamdı. Hakemler tam anlamıyla profesyonel iş çıkardılar, hepsini gönülden tebrik ederim.

Isınma turları sonrası sabah saat onda yarışlar başladı. İlk gün 400 metre, ikinci gün ise 800metre serbest yarışları ilk yarış olarak konmuş. Katılım çok olduğundan bu yarışlar 3-4 saat kadar sürdü ve sprint yarışlarına kadar hepimiz soğuduk. Allahtan sakatlanma olmadı bildiğim kadarıyla. Katılımcılar erkek ve bayan olarak ayrılıyor, onlar da kendi içinde 25-29, 30-34, 35-39 şeklinde yetmişli yaşlara kadar beşer yıllık aralıklarla alt kategorilere ayrılıyor. İlk üç derece belirlenirken bu beşer yıllık kategorilere göre sıralama yapılıyor. Yüzücülerin tempoları da birbirinden çok farklı oluyor. Örneğin 400 metreyi 5 dakikanın altında yüzen de oluyor, 15 dakikanın üzerinde yüzen de. Bu durumda kimin ne zaman yarışacağını hesaplamak çok zor oluyor. Bundan sonraki yarışlarda bu konularda bazı önlemler alınacak sanırım, biz önerilerimizi ilettik.

Gerek katılımcılar, gerek onların aileleri nedeniyle tribünler oldukça doluydu. Öğleden sonra seansı başlamadan önce seremoni yapıldı. Yarışma aralarında da madalya törenleri vardı ama ne yazık ki madalya yerine sadece sertifika verildi. Sertifikalarda en azından hangi yarışta kaçıncı olunduğu yazılıydı.

Bu yazıyı okuyanlardan bazılarınız yüzme lisansı olmadığı için üzülebilir ama lisans almak çok kolay. Gençlik Spor İl Müdürlüğünüze başvurup veya internet sitesinden gerekli belgeleri öğrenip bir gün içinde lisansınızı alabilirsiniz. Sadece bir form doldurup birkaç fotoğraf ve sağlık belgesi yeterli bildiğim kadarıyla. İki sene önce kırk kişiyle başlayan masterler yüzme yarışlarında şu anda ulaşılan 160 katılımcı sayısı çok sevindirici. Sporu yaşam biçimi olarak görenleri aramıza bekliyoruz.

Sağlıcakla kalın.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..