Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '07

 
Kategori
Tıp
 

Masum görüntünün ardında ki gerçek

Masum görüntünün ardında ki gerçek
 

Bu gün çok genç yaşta mesane kanseri olan bir hastanın ameliyatını izledim. Çok küçük bir yer kaplayan tümör olduğu için işlem kısa sürecekti. Cerrahi işlem olarak kapalı sistemle operasyon yapıldı. Bu kapalı operasyonda vücutta herhangi bir kesi olmadan, idrar kesesine idrar yolu ile direk girilerek özel yakıcı bir aletle direk tümör dokusu yakılıyor. Bu işlem kapalı alanda yapılırken cerrah işlemi ekrandan görerek yaptığı için dışarda bulunan herkes de kolaylıkla işlemi izleyebiliyor. Mesaneye girildikten sonra da bir miktar su akışı da görüntünün rahat olması için kullanılıyor.

Bu günkü hastada da bu yöntem kullanıldı. Cerrah arkadaş mesaneyi suyla doldurup tümörü görüntülediği anda bize gösterdi. Tümörün görüntüsü aynı yukarda ki görüntüdeki gibiydi. Hatta renkleri pembe ve yukarda ki gibi geniş tabanlı değil, tek bir yere tutunmuş bir çok dallara ayrılmıştı. Görüntü hepimize çok ilginç geldi, hastalık kötü huylu olmasına rağmen görüntü hiç olumsuz değildi. Aynı deniz tabanındaki bu yapılar gibi suyun içinde sallanıp duruyordu. Başarılı cerrah arkadaşım tek darbe ile halletti:) tümörü kazıdı temizledi. Sonra kendi aramızda konuştuk...görüntülerin ne kadar aldatıcı olabileceğini., masum ve zararsız görünen bir çok görüntünün ardından neler yatabileceğini.....biraz ürperdik açıkcası:)

Hastanın sağlığını merak edebilirsiniz... arkadaşım düzenli takiple hastalığın tedavi şansının olduğunu söyledi.

Bu blog yazısını yaklaşık bir yıl önce yazmıştım, bu gün yine mesane kanserli bir hastanın kapalı operasyonunu yapılıyordu. Hasta düzenli kontrollerine gelmediği için hastalığı tekrar etmiş. Asıl tümör bölgesinde tekrarlayan ve yakınlarında yeni gelişen tümörler vardı. Aynı masum görüntüyü yine gördük, suyun içinde nazlı nazlı salınan çiçeğimsi yapılar. Neyse ki başarıyla temizlenebildi yine, hastamız sağlığına kavuşacak.

Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum herkese, sevgilerimle

Resim Kaynak

http://www.andrews.edu/~rjo/Photographs/Under%20sea%20clownfish.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..