Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Mate çayı veya yerli yeşil çay

Mate çayı veya yerli yeşil çay
 

Çay sürgünleri


BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

MATE ÇAYI VEYA YERLİ YEŞİL ÇAY

Mate ( Paraguay) çayı Avrupa Birliği ülkelerinde “Modern bitkisel ilaç” olarak uzun yıllardan beri kullanılmaktadır.

Mate çayı kola tohumu gibi bileşiminde bulunan kafein nedeniyle ruhsal ve bedensel bitkinlik halinde uyarıcı ( Dinçlik, zindelik verici) olarak kullanılmaktadır.

Yeşil ve siyah çay henüz gıda ve gıda desteği grubunda yer almakla birlikte, bilimsel çalışmalar ve tıbbi pratik birikim nedeniyle “bitkisel ilaç” olarak kullanma yönünde yoğun çabalar bulunmaktadır. Özellikle yeşil çayın ucuz oluşu bu çalışmalara hız verilmesine neden olmaktadır.

Yeşil çayın bileşiminde bulunan kafein ( Teein) uyarıcı etki göstermektedir. Yeşil çay 5-8 dakika demlendiğinde bu etki daha da artmaktadır.

Mate çayının deniz aşırı nakliyatı, depolama koşulları, ambalajı ve fiyatı dikkate alındığında, Ülkemizde üretilen yeşil çayın daha avantajlı olduğu görülmektedir. Mate çayında olduğu söylenen kanda yağ düşürücü ve hafif zayıflatıcı gibi özellikler yeşil çayda da bulunmaktadır.

Bu zayıf ilave etkilere fazla rağbet etmemek gerekir, henüz yeterli bilimsel veriler yoktur ve bu nedenle de Avrupa’da “Bitkisel ilaç” olarak kullanımında bu özelliğe yer verilmemiştir.

Genel değerlendirmede Ülkemizde üretilen, çok sayıda firma tarafından piyasaya sürülen kaliteli ve kalitesi denetlenen yeşil çay ruhsal ve bedensel bitkinlik halinde kullanıma daha elverişli görülmektedir.

(Not: Çay ile ilgili diğer yazılara bakılabilir.)

Kaynaklar:

1- Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin veriler BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca yayın evi, İstanbul 2009, 0212 5285076

2- H.Schilcher, S. Kammerer, T. Wegener, Leitfaden Phytotherapie, Urban&Fischer, 3. auflage, 2007.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..