Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '06

 
Kategori
Felsefe
 

Matematik mi? Eğlence mi?

Matematik mi? Eğlence mi?
 

Matematiğin aslında FRP romanlarındaki gibi fantastik kahramanları ve fantastik hikayeleri var.

Tüm mesele, hikayenin iç tutarlılığını sağlamak. Yani, hikayenin giriş, gelişme ve bitişinin birbirini tutması meselesi. Yoksa içindeki hikaye ve kahramanların gerçekçi olması değil. Tutarlı bir hikaye olması mesele.

Fakat gelin görün ki, çok ilginç bir şekilde bu matematik denen oyun ya da estetik, çoğu zaman günlük hayata da çuk oturmakta. Bu çuk oturma işinden de fizik, kimya gibi temel bilimler türemektedir. Bunlardan da bildiğimiz mühendislik dalları hayatımızın içine ev, fabrika, telefon, araba, uçak, yol, köprü, bilgisayar vs... olarak girmektedir.

Fakat matematik konusunda şunu akıldan hiç çıkartmamak da fayda var: Matematiğin amacı bu faydaları sağlamak değildir. Kendi iç dünyası içinde tutarlı bir oyun oynayarak, öğrenmek ve eğlenmektir. Matematik ve mantık aslında felsefenin de alt dallarıdır. Fakat çoğu zaman felsefeye analık yapan ve onu daha da büyüten alt dallardır. Düşünsel düşlerin eğlenceli dünyasıdır, matematik dünyası.

Son söz: Matematiksel varlıklar, yazar kaçkını hikaye asilerdir ki, görünmez bağlarla yazarı hikaye içine tutsak ederler.

Teşekkürler matematiğe katkısı olmuş, olan ve olacak olan herkese.

 
Toplam blog
: 14
: 3618
Kayıt tarihi
: 27.08.06
 
 

İstanbul Üniversitesi İngiliz dili ve Edebiyatı / Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunuyum. Boğazi..