Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '18

 
Kategori
Matematik
 

Matematik Sandığımızdan Daha Güzel

Matematik Sandığımızdan Daha Güzel
 

Mushab Bedirhan ANDIZ


Matematiği bir ders olarak görüyoruz görmesine de bu matematiği neden sevmiyoruz neden onunla iyi bir arkadaş gibi geçinmiyoruz bu soruları sormamız gerekiyor başarılı olmak için. Yıllardan beri insanoğlu matematik yapıyor ve insanlığın sonuna kadar yapmaya da devam edecektir. Matematiğin kimine göre nefret olduğunu söylesek de kimilerine göre ise aşkın kaynağı gibi gözüküyor. Özellikle matematik çalışırken araştırma yaparken kalbinde ağrı hisseden kişilerin sayısı oldukça fazla. Ama bu ağrının tek sebebi heyecandan kaynaklanıyor.

Matematik bilinen en eski bilim dallarından biridir. İnsanlar matematiği bir gereksinim olarak benimsemişler ve matematik olmadan hayatlarını sürdüremeyeceklerini anlamışlar. Matematiğin nasıl ve nerede doğduğu hakkında çok kesin bilgiler olmasa da matematiğin bugün Mısır Topraklarında başladığını gösteren çok önemli kaynaklar var. Bunlardan birincisi Mısır hükümetinin insanların toprak parçasına göre vergi almasından dolayı topraklarının büyüklüğünü hesaplamaları gerekiyordu. Bu toprak parçalarını hesaplamanın en temel yolu ise şimdiki adı ile geometri denilen bilim dalı ile mümkündü. Sayıların hikayesi ise geometriye göre bir hayli ileride keşfedilmiştir. Matematiğin bir diğer ortaya çıkışı ise Mısır toplum yapısının burjuva kısmı olan rahipler can sıkıntısından dolayı aritmetiği bir kurallar dahilinde yarışmalar yaparak öğretiyorlardı. Bugün bilinen toplama işlemini ise onlara borçlu olduğumuz gözüküyor. Matematik tarihinin eşsiz dünyasında kimler gelip kimler geçmedi ki? Tarihi sarsan, önemli buluşları ile bizlere çalışmanın ne demek olduğunu gösteren matematikçilerle doldu taştı. Matematiğin aslında parayla pulla yapılamayacağını, aşk olmadan heyecan olmadan bu bilim dalıyla uğraşmanın imkansız olduğunu hissettirdiler.

Oturup hiç şöyle etrafınıza anlamlı bir şekilde baktınız mı? Matematikten başka hiçbir göremeyeceksiniz. Evrenin ve doğanın her yerinde matematiksel ahenk ve düzenin olduğunu görebilirsiniz. Altın oran olarak karşımıza çıkan ideal güzelliğin matematiği yaratıcının doğayı daha anlamlı kılmasına yardımcı olmaktadır. Bir papatyanın yaprakları, galaksimizin sarmal yapısı, kasırgalar, kuşların hareketi, yağmurun yağması ve daha sayamayacağımız birçok doğa kanununun arkasında matematik vardır.

Şöyle bir söz vardır: “En iyi yabancı dil matematiktir.” Nasıl yani? gibi bir soru sorabilirsiniz. Bugün Amerika’da, Asya’da Afrika’da yapılan matematik aynı matematiktir ve dünyanın neresine giderseniz gidin 2 ile 2’nin toplamı her zaman 4 (10’luk sistemde) edecektir. Yanınıza gelen yabancı bir insanlar iletişime geçmeniz zorken onunla çok rahat bir şekilde matematik çalışabilirsiniz. Hemen aklınıza bir sanat dalı daha gelecektir ki herhangi bir yabancıyla karşılaştığınız an o sanat dalı ile de iletişime geçebilirsiniz. Müzik… Notalar 1/8, 1/6 olmak üzere matematiğin akrabası sayılır ki Yunan matematikçisi Pisagor müziğin, matematikten ibaret olduğunu söyler. Elinize telli çalgılar aldığınızda tellerin boylarının uzunluklarının ya da kalınlıklarının aynı olmadığını görürsünüz ki bunların hepsi matematiğin cilvesidir.

Matematik sizlere zor gelebilir hiç korkmayın bırakın gelsin. Matematiği sevmemizin en önemli ölçütü onun zor bir bilim dalı olmasından kaynaklanır. Soruyoruz size kolayı kim sever ki? Ünlü matematikçilerin birçoğu matematiğe çalışırken zorlukların altında kalmıştır. Fakat buradaki en önemli nokta olan pes etmemiş, azim ve kararlılık ile matematiğin üstesinden gelmişlerdir. Beynimizin sağlıklı kalmasını sağlayan tek ilaç matematiktir. Matematik çalışan, araştıran ve üreten insanların beyni asla pas tutmaz. Atalarımızın dediği gibi “İşleyen demir pas tutmaz” Matematiğe karşı korkunuz varsa boş bir odaya girip matematikle yüzleşin. Kendi kendinize konuşun ve sorununuz kendiliğinden çözülecektir. Matematiğe sevgiyle bağlanın aşkla bağlanın ki o da size sevgisini şevkatini verebilsin. Sınavlarda başarısız olan insanların, “Matematiği yapamıyorum” diye şikayette bulunan insanların birkaçı demiyorum hemen hemen hepsi matematiği sadece bir ders olarak görenlerden oluşur. Bu yüzden matematiği bir ders yerine koymak yerine hayatımızın en güzel yerine koyun.

 

 
Toplam blog
: 10
: 1032
Kayıt tarihi
: 11.01.18
 
 

Mushab Bedirhan ANDIZ, Türk Matematikçi, Matematik Araştırmacısı ve Felsefecisidir. İlkokul yılla..