Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '20

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

MAUSOLEUM BODRUM’A AİTTİR.

HALİKARNAS MAUSOLEUM BODRUM’A AİTTİR. AİT OLDUĞU YERDE TEŞHİR EDİLMELİDİR
 
(HALICARNASSUS MAUSOLEUM BELONGS TO BODRUM. IT SHOULD BE EXHIBITED WHERE IT BELONGS TO.)
 
Bugüne kadar ilgilenilmeyen, bu sebeple de Bodrum'da yaşayanların bir kısmının haberi bile bulunmayan, yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki antik çağın 7 Harikasından biri olup 1304 yılındaki depremle yıkılan Mausoleion’un bir replikası ( sanat eserinin kopyası) neden yapılıp kültür hazinemize katılmaz? Mausoleum halen Bodrum’un orta yerinde taş yığınları halinde durmaktadır.  Varolan kalıntılar ile  yola çıkılarak bir alt yapı oluşmasında ve yurt dışına götürülen parçaların geri getirilmesinde Kültür Bakanlığı bu konuda ne yazık ki yol alamamıştır. Bodrum Belediyesi cılız ve arkası gelmeyen imza kampanyasının dışında neden buna öncülük etmez? Bodrum’a  her yıl gelen milyonu aşkın turiste verilmek üzere bu konuda  broşür basıp, dünya kamuoyuna yüksek sesle duyurmaya çalışmaz, dikkati buraya yönlendirmez, gerekirse  yasal yollara başvurma yollarını aramaz? Çalınan eserler geri getirilip replikadaki yerlerini almaz?
 
Bu konuda ilk girişimi yapan Halikarnas Balıkçısı olarak tanıdığımız Cevat Şakir Kabaağaçlı olup  yıllar önce İngiliz Kraliçesi’ne bir mektup yazarak, bu sanat harikalarının esas değerinin Bodrum’un mavisiyle bütünleştiğinde ortaya çıkacağını, ait oldukları yerde teşhir edilmelerinin çok daha anlamlı olacağını anlatmıştır. Mektubu British Museum Müdürü’ne iletmiş, müdür de Halikarnas Balıkçısı’na “Önerinizi çok ciddiye aldık, eserlerin sergilendiği salonların duvarlarını Ege mavisi ile boyattık.” şeklinde kabul edilmez, alaycı cevabı vermiştir.
 
Mausoleion’un yıkılmasından sonra;
 
St. Jean Şövalyeleri yıkıntılardaki mermer parçalarını Bodrum Kalesinin onarımında kullanmışlardır.
 
İngiliz arkeolog Newton 1856-1857 arasında Halikarnas Mozolesi’nde yaptığı kazılar sırasında bulduğu kabartmaları, Mausolos ve Artemisia’nın heykellerini, dört atlı arabanın parçalarını British Museum’a götürmüştür.https://www.dreamstime.com/mausoleum-halikarnassos-british-museum-london-uk-mausoleum-halikarnassos-british-museum-london-uk-image132519251
 
Bu mermerler Malta’da Cospicua kentinde inşa edilen Dock 1 adlı limanın inşaatı sırasında kullanılmış olup halen limandaki dibi bile görünmeyen bulanık suyun altında yatmaya devam etmektedir.
 
Toplam blog
: 25
: 400
Kayıt tarihi
: 20.01.12
 
 

1958 doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi babamın subay olması nedeniyle İzmir, Ayancık, Anka..