Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '11

 
Kategori
Sinema
 

Mavi Boncuk

Mavi Boncuk
 

Mavi Boncuk


Ne vakit kendimi canı sıkkın bir vaziyette bulsam neşelenmek için izlediğim birkaç film vardır. Adeta uzun zamandır görmediğim canciğer bir dostla dertleşmek gibidir bu anlar. Bu filmlerin başında da Mavi Boncuk gelir. 

Türk sinemasının adeta yıldızlar geçidi gibidir Mavi Boncuk. Münir Özkul, Kemal Sunal, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Adile Naşit ve güzeller güzeli Emel Sayın ile belki de Türk Sinemasının bu müthiş kadronun bir arada olduğu ilk ve tek filmdir. Hani insanın aklından bu kadroda bir de Şener Şen olsaymış tadından yenmezmiş demek geçiyor. Ve tabi ki Yeşilçam sinemasının altın yönetmeni ve o dönemin filmlerini daha da bizden yapan, samimi bir havaya büründüren rahmetli yönetmen Ertem Eğilmez'i de saygıyla anmak lazım. Yine bir Ertem Eğilmez filmi olan Ah Nerede Vah Nerede filminden hatırlayacaksınız, Tarık Akan sevgilisiyle sinemaya gitmiştir ve izleyecekleri film Mavi Boncuk'tur. Filmin lansmanı ise aslında tek cümleyle her şeyi özetlemektedir. 

" Türk Sinemasında ilk defa bu kadar büyük bir kadroyu bir araya Arzu Film getirmek başarısına ulaştı. Bütün sevdikleriniz Mavi Boncuk'ta birleşti." 

Filmin senaryosunu Sadık Şendil kaleme almıştır. Film altı arkadaşın eğlenmek için Emel Sayın'ın çalıştığı gazinoya gitmesiyle başlar. Ancak bu altı arkadaş eğlence sonrasında hesabı ödeyemedikleri için gazino sahibinin emriyle garsonlar tarafından dövülürler. Gazino sahibinden intikam almak isteyen altı arkadaş Emel Sayın'ı kaçırmayı planlar ve olaylar gelişir. 

Film öylesine naif duygular barındırır ki, herkesin kendinden bir şeyler bulması mümkündür. Memleket gibidir, vatan toprağı gibidir, köşeyi döndüğünüzde kaldıkları evin bahçesinden geçeceksiniz hissine kapılırsınız adeta. Mahallenizde yaşayan insanların hayat kesitlerini anlatırcasına akar senaryo. Eh haliyle filmin kadrosu bu denli geniş olunca Tarık Akan'ın yakışıklılığı, Emel Sayın'ın güzelliği, Kemal Sunal'ın kahkahası, Münir Özkul'un oyunculuğu, Zeki Alasya'nın dilenci kılığında komik görüntüsü, Metin Akpınar'ın "aşağıdan gelir bizim dangalak oyy" diye şarkı söylemesi, Halit Akçatepe'nin fidye için gazino sahibinin gönderdiğini sandığı kişiye sinemada "Hadi ver." deyişi derken zaten çoktan filmin büyüsüne kapılmışsınızdır bile. Unutmadan Emel Sayın'ın billur sesinden Mavi Boncuk, Olmaz Böyle Şey, Bak Yeşil Yeşil, Duydum ki Unutmuşsun Gözlerimin Rengini şarkıları ayrı bir mest eder sizi. 

Filmin sonuna gelindiğinde altı arkadaş boğazı gören bir tepede (kimbilir neresidir ve kimbilir şu an kaç katlı apartmanlar vardır orda) fiks menü 10 Lira olan bir gazino açarlar. Keyiflerince eğlenmeye başlarlar ta ki Halit Akçatepe Emel Sayın'dan Olmaz Böyle Şey şarkısını açana kadar. Olmaz Böyle Şey şarkısının eşliğinde Emel Sayın da çıkagelir ve hüznün yerini bir anda mutluluk alır. Filmin bitiminde yüzünüzde tebessümle bulursunuz kendinizi. İşte böyle bir film Mavi Boncuk. 

Yazımın sonunu ustaları da kısaca anarak getireyim. Hakkın rahmetine kavuşmuş Kemal Sunal ve Adile Naşit'in mekanlarının cennet olmasını dilerken; hasta olduğunu televizyonlardan duyduğumuz Münir Özkul'a acil şifalar, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Halit Akçatepe'ye de uzun ve sağlıklı ömürler dilerim. 

Sağlıcakla kalın. 

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..