Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '13

 
Kategori
Kitap
 

Mavi Çayırın Kadınları /Çiğdem Sezer

KURGU KÜLTÜR MERKEZİNDE edebiyat kokulu söyleşilerden biri daha yapıldı takvimler 18 Mayıs'ı gösterirken.

Çiğdem Sezer’in Roman Kahramanları Yayınlarından çıkan “Mavi Çayırın Kadınları” isimli kitabı hakkındaki söyleşi A.Galip’in konuşmasıyla başladı. Roman hakkında genel bilgi veren Galip,  Mavi Çayırın Kadınları’nın kahramanlarından  ve onların karakterlerinden de  tek tek söz etti.

Galip’in konuşmasının ardından söz alan Kevser Ruhi romanı başarılı bulduğunu, aklında olan bir takım soruları kitabı okuduktan sonra cevaplandırdığını, romanın içeriğini,  ismini ve kapağını da beğendiğini dile getirdi. Ruhi, kendi anılarından  ve gözlemlerinden de söz etti.

İstek üzerine söyleşiye dahil olan Çiğdem Sezer romanının içeriğinden bahsetti. Çocukluğunun geçtiği yerleri, hafızasında kalan mekanları, sokak aralarını anlattı bütün içtenliğiyle.

Dinleyicilerin arzusu üzerine romandan bir bölüm de seslendirdi Kevser Ruhi.

Keyifli dakikaların paylaşıldığı söyleşinin ardından dinleyiciler tarafından kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Sezer kitaplarını da imzaladı.

Etkinliğe katılım dikkat çekiciydi.İsteyen konuklar Sezer ile  fotoğraf da çektirebildiler.

MAVİ ÇAYIRIN KADINLARI’NIN  TANITIM BÜLTENİNDEN;

"Büyük trajediler, anlaşılmaz suskunlukların ardına saklanır bazen. Mavi Çayırın Kadınları, Moskovadan Trabzona uzanan bir çizgide, böylesi suskunluklarla yok sayılmaya çalışılan bireysel ve sosyal trajedilerin kapılarını aralıyor.

Roman boyunca kadın kahramanlar üzerinden bu trajediler sergilenirken bir yandan da Rus işgali altındaki Trabzondan Rus Pazarına uzanan süreçte yaşananlar gündeme getiriliyor. Bade, Narin, Olga, Tatyana, Hayat... Roman, bu kahramanlar üzerinden sorguluyor yaşananları. Cinsel taciz, aile içi şiddet ve egemen güçler eliyle sürdürülen fuhuş... Coğrafyalar değişiyor ama kadın olmanın trajedisi değişmiyor.

İnsanın kendinden başka gidecek yeri-kimsesi olabilir mi? Sorusuna da yanıt aranıyor bir yandan. Geçmişin gölgesinden kurtulup yeni bir yaşam kurmak... Ya da geçmişle barışıp sürdürmek yaşamı... Olabilir mi? Mavi Çayırın Kadınları, bu soruları da sorduruyor satır aralarında.

Olga'nın dediği gibi, mavi bir çayırdır belki de deniz. Uzaktan bakıldığında kıpırtısız görünen ama içinde her şeyi alt üst edecek kadar güçlü dalgalar saklayan..."

 

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..