Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '06

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Mavi Saçla İş Görüşmesi

Mavi Saçla İş Görüşmesi
 

İnsan Kaynakları bölümünde görev yapmak, günde en az onbeş, yirmi personelle konuşmak anlamına geliyor. Hem iş yerinde çalışanlar, hem de dışarıdan gelenlerle. ( Telefon görüşmelerini saymıyorum. ) Belli bir süre sonra karşınızdakinin ne için geldiğini, sizden ne istediğini, daha konuşmaya başlamadan anlıyorsunuz. Bu durumda iş başvurusu yapmak için gelenleri tanımak hiç de zor olmuyor.

Öyle ilginç olaylarla karşılaşıyorsunuz ki, iş başvurusunda bulunacakların yapmaları ve yapmamaları gereken yüzlerce şey var. Kafanız mı karıştı? Üzülmeyin, zaten sizinle konuşan, ilk birkaç dakikada sizi çözmüş olacaktır.

İş görüşmesine giderken, “ Mümkün olduğunca rahat olmalısınız ” denir ya, fazla rahatlıkta iyi değil. " Buraya gelirken sakinleştirici içtim ” diye, bunu söyleyecek kadar kendini rahat hissedenden tutun da, masanızdaki kalem ve kağıtları karıştıranlara dek, liste uzayıp gidiyor. Tabii ki rahatlıkta bir yere kadar, abartmamak gerekli.

Görüşmeye yalnız gitmelisiniz. Yanınızda anne, baba, arkadaş, kardeş vb. gibi tanıdıkla gitmek, güvensiz olduğunuz izlenimi bırakabilir. İş başvurusunda bulunacak kişi yerine, yanındakinin daha çok konuştuğu oluyor. Soruyu ilgili kişiye soruyorsunuz, babası yanıtlıyor. Çocuğunun ne kadar başarılı olduğunu, bitirmediği kurs kalmadığını anlatıp duruyor.

Gelelim kıyafete. Yine aşırıya kaçmadan özenli ve temiz giyinmeli, saçlar düzgün olmalıdır. Mavi saçlarla iş görüşmesine gideniniz oldu mu hiç? Ben onu da gördüm. Sonucu sormanıza gerek yok, sanırım tahmin etmişsinizdir.

Bir de parfümü, baştan aşağıya kadar üzerlerine boca edenler var. Tamam onun burnu bir müddet sonra bu kokuya alışıyor, ama biraz da etrafındakileri düşünse. Görüşme bittikten sonra arkalarından kapı ve camları uzun müddet açık bırakıyoruz tabi ki.

Popüler kelimeler ezberleyip, kendinizi olduğunuzdan daha bilgiliymiş gibi göstermek, hayatınızda bir kez sahip olduğunuz takım elbisenize gözünüz gibi bakıp, her görüşmede giymek ve kırışmasın diye paçaları dizlerinize kadar çekip oturmak.

Aslında herşey göz boyamaktır. Asıl önemli olan, BİLGİNİZE GÜVENMEKTİR. Gerisi kendiliğinden gelecektir zaten.

 
Toplam blog
: 45
: 2610
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

Uzun yıllar insan kaynaklarında Ekonomist olarak çalistim. Bir sure Yaratici Yazarlik atölyesine dev..