Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mavi Yemiş

Mavi Yemiş
 

Birçok hastalığa iyi geldiğinden "Yüzyılın Meyvesi", "Mavi Altın", "Vitamin Deposu" olarak da adlandırılan mavi yemiş (Likapa) yetiştiriciliği Rize’de yaygınlaşıyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 300 metre rakımın üstündeki yüksek bölgelerde kendiliğinden yetişen yaban mersini, likapa, ligarpa, lifos, kaskanaka, ayı üzümü ve çoban üzümü gibi bir çok isim ile anılan, Latince ismi ‘Vaccinium’ olarak bilinen meyve Türk Dil Kurumu tarafından Mavi Yemiş olarak adlandırıldı.
Rize’de bir sür önce kültürlü olarak yetiştiriciliğine başlanılan maviyemiş üretimi; Rize Üniversitesi, Rize Tarım İl Müdürlüğü, Rize Ziraat Odası ve Rize’de kurulan Likapa Derneği’nin başlatmış olduğu çalışmalar ile yaygınlaştırılıyor. Rize’nin İkizdere İlçesi’nde geçtiğimiz yıl Likapa Derneği’nin öncülüğünde oluşturulan uygulama bahçesinde 6 ton kültürlü mavi yemiş üretildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, “Gelişmiş ülkelerde büyük önem taşıyan bu meyve ilaç sanayisinde olduğu gibi kozmetik sanayisinde de önemli bir yere sahiptir. Rize’de üretimi her geçen gün artmaktadır. Geçtiğimiz yıl il genelinde 10 ton civarında üretildiğini tahmin ediyoruz. Rize Ziraat Odası olarak üretimi arttırmak için önümüzdeki günlerde 168 muhtarlığa 2 bin 300 adet maviyemiş fidanı dağıtacağız” dedi 

MAVİ YEMİŞ BİLİMSEL OLARAK İNCELENİYOR 

Rize’de mavi yemiş üretimi Rize Üniversitesi tarafından da destekleniyor. Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksek Okulu’nda fidan üretimi için çalışmalar sürerken, Rize Üniversitesi bünyesinde Sütlüce Köyü’nde faaliyete sokulan Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde ürünle ilgili bilimsel çalışmalar yürütülüyor. 

Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akbulut, mavi yemiş üretimine dünyanın ilgisinin her geçen gün artığını belirterek “Vaccinium olarak bilinen bu meyvenin 143 türü bulunuyor. Bölgemizde bu türlerden adi yaban mersini, bataklık yaban mersini ve kültürlü olarak kabul edilen üretilmektedir. Dünyada ilgi gören bu meyveyle ilgili 1977 yılı ile 2009 yılları arasında üçü ABD’ de olmak üzere toplam 9 sempozyum düzenlenmiş. Bizim bölgemizde bulunan türlerden dünyada yılda ortalama 350 bin ton üretiliyor. Üretimde 200 bin ton ile ABD ilk sırayı alırken 94 bin ton ile Kanada ikinci sırada yer almaktadır. Dünyada üretim yoğunluğu açısında diğer bölgeler; Baltık bölgesi, Türkiye ve Japonya’ dır. Bitki direnajı yüksek ve asitli toprağı sevdiği için üretiminde bölgemiz son derece elverişlidir” dedi. 

VİTANİM DEPOSU 

Mavi yemiş; yaşlanmanın yavaşlatılması, hafıza ve beyin hastalığı, Alzheimer, kanser, böbrek sorunları, antioksidanlar, yakın ve uzak görme bozuklukları gibi bir çok sağlık problemine iyi geliyor. İlaç sanayisinde kullanılan meyve ayrıca sabun ve vücut losyonu yapımında da tüketiliyor. Meyve yüksek miktarda A, C, E vitaminleri, demir, betakaroten ve lif içeriyor. Antioksidan sıralamasında; Brokoli, çilek, ve domates mavi yemişten sonra geliyor. 

 
Toplam blog
: 15
: 1257
Kayıt tarihi
: 05.01.11
 
 

Kimim ben? Bazen sessizce bir köşeye çekilmiş ağlarken, bazen hayata karşı etten yapılmış firtına gi..