Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '11

 
Kategori
Deneme
 

Maviler için hayaller ve gerçekler ayrı yollarda

Maviler için hayaller ve gerçekler ayrı yollarda
 

Mavi işe girmek istiyordu ama tüm aramalarına rağmen bir türlü iş bulamıyordu. 

Bir gün görüşmeye gittiği bir iş yerinden “sigortasını yapabilecekleri(!)” teklifi ile karşılaşmıştı ama maaş yoktu(!) aslında iş’te yoktu(!) 

-“Nasıl yani maaş vermeden sigorta mı yapacaksınız?”diye sormuştu şaşkınlıkla… 

-“İyilik olsun diye!” 

… Yani maviye iyilik olsun diye(!) nasıl olsa mavi renginden dolayı erken (15 yılda) emekli olacağından yardımcı olmak için ona sigorta yapacaklarını ve zaten iş yerinde çalıştırmayacaklarını bu yüzden maaşta vermeyeceklerini söylemişlerdi. 

İlk şaşkınlığı geçtikten sonra; -“Düşüneyim!” dedi mavi… 

Kafası çok karışmıştı. O emeğinin karşılığını alarak sigortalı bir yerde çalışmak istiyordu. Mavilerin toplandığı ismine ‘dernek’ denilen kendisinin de üye olduğu yere gitti. 

Derneğin lokalin de kendisi gibi birkaç mavi daha vardı ama canı kimse ile konuşmak istemediğinden selam verip uçtaki bir masaya yerleşti ve bir de çay söyledi. 

Çayını içerken düşünmeye başladı. Dernek başkanı da onu görmüş yanına gelmişti. 

-“Hayrola mavi pek düşüncelisin, bir sıkıntın yok ya?” 

-“Olmaz mı?” dedi mavi… 

“iş arıyorum aylardır bulamıyorum, sanıyorum hiçbir zamanda bulamayacağım. Bu arada bir iş yeri ile görüştüm biraz önce, bana sigorta yapacaklarını söylediler ama çalıştırmayacak ve maaşta vermeyeceklermiş(!)” 

-“Bu kanunsuz bir durum mavi… Böyle bir şey yaparak kendilerince yardımcı olduklarını sanıyorlar ama aslında kendilerine yardımcı oluyorlar. 1.552, 00 TL cezayı vermemek için sigortalı yapacaklar seni zaten Mavi statüsünde çalışan personelin asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta priminin işverene düşen kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Bu durumda zaten iş yeri engelli kişiyi sigortalı yaparak bir ücret ödememiş oluyor. Çalışana düşen kısım ise alınan maaştan kesilmeye devam ediyor. Bunu şirket yalnızca senin sigortanı yaptığı için ödemiş oluyor, yani 272 tl gibi bir rakam, demek ki maaş verse engelli kişinin maaşından kesileceği için sigortası bir şey ödememiş olacak. Yalnızca maaş vermiş olacak. Sigortanın yarısı devletten yarısı engelliden kesilmiş olacak. Aslında bu İşverenleri teşvik etmek, mavi boyalı kişilerin daha rahat iş bulmaları için çıkartılmış bir yasa ama hala işverenlerin bazıları mavi işçi çalıştırmamak ve cezadan da kaçmak için böyle yapmak istiyorlar” 

-“İyi güzel söylüyorsun da Başkanım! İş bulamıyorum ya hiç bulamazsam… Kabul edecek olursam yaşlandığımda bir maaşım olur en azından!” 

Dernek başkanı bu şekilde davranan işverenlere tepkiliydi. 

-“Sana seni sigortalı yaparak yardımcı olacaklarını söylüyorlar ama aslında kendileri daha büyük cezalar ödememek için kendilerini düşünmüş oluyorlar.”… 

-“Ben görüştüğümde mavi boyalı işçi çalıştırmayı düşünmediklerini ama bana yardımcı olmak istedikleri için böyle bir teklifi yaptıklarını söylediler. İş yerleri benim durumumda birinin çalışmasına uygun değilmiş. Bundan dolayı sigortanı yapalım en azından sağlık giderlerini karşılarsın”dediler. 

-“İşverenler mavi boyalılara yardımcı olmak istiyorlar ise iş yerlerinde onlara uygun işler vermeli bu sayede onların sosyal hayata katılmasına katkı sağlamış olur. Veya iş yerinde mavileri istihdam edemeyeceğini düşünüyor ise uzaktan çalışma sistemiyle de faydalanacak bir yöntem bulabilir sigortasını yapar, maaş öder. Mavilere göre işi olmadığını söyleyerek kaçıyorlar, istedikten sonra neden iş bulunmasın ki! Bunlar bahane…” 

-“Zaten karışık olan kafam sayenizde daha da karıştı başkanım” 

-“Hiç kafan karışmasın Mavi, derdin maaş ve sağlık giderlerini karşılamak ise mavilere bağlanan “Mavi Maaş”a müracaat et, sen ölene kadar hem maaş alırsın hem de sağlık giderin karşılanır.” 

-“Yani diyorsunuz ki bu teklifi kabul etme” 

-“Diyorum ki, karşına çıkacak iş tekliflerini de bu yüzden kaçırma… Sabır et, pes etme diyorum. Eğer beni çalıştırmak istiyorsanız sigortamı yapın, yok yalnız sigorta diyorsanız devlete cezasını ödeyin bana da oradan maaş verirler diyeceksin.” 

Mavi omuzları çökük bir şekilde kalktı masadan, kafasında binlerce düşünce ile “hoşça kal” deyip; 

Arka sıradakiler dizisinin film jenerik müziğini dolamış diline söylene söylene ilerledi evine doğru. 

Aha dostmuş yıllar, kimin umurunda. 

Tek dert aslında, var olmak  

Yaşam kavgası hep, hep yanında! 

Hayaller ve gerçekler artık ayrı yollarda. 

Oooofff… ooooffff… 

Tek parmağın ucunda, döner mi deli dünya. 

O0oofff… oooofff… 

Mucizeler uğrar mı, bir gün arka sıralara! 

O0oofff… oooofff… 

 
Toplam blog
: 108
: 2338
Kayıt tarihi
: 15.01.10
 
 

Bu Blogda; Engelleri her şeye rağmen aşarak hayatı engelsiz yaşamaya çalışan; eş, anne, çalışan, ..