Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Maya Çeşitleri

Mayalar. Hayatımızın bir yerinde hep vardı ama bu kadar önemli olduğunu o da bilmiyordu bence. Şu son aylarda malum hepimiz bir ekmek, pide ustası edasında olduğumuz için evlerimize daha sık girmeye başladı.  Evinde ekmek yapmayanınız kaldı mı? Hala yapmayanlar vardır illa ki ama şöyle bir avuç falan anca. Evde kalmaya özen gösterdiğimiz bu zamanlarda sosyal medyanın bir pastane- fırından pek farkı kalmadı. İşte o gördüğünüz ekmeklerin gizli kahramanı: Mayalar.

Basitçe anlatmam gerekirse hamuru hamur yapan canlı diyebiliriz. O olmasa şöyle kağıdımsı bir yapı oluşur ve bildiğimiz gibi hamurumuz şişemez. Hamurun yapısını oluşturan, tekstüre ( dokuya) katkı sağlayan en önemli etken. Peki maya ne şekillerde karşımıza çıkıyor?

1.Yaş maya

2.Kuru maya

3.İnstant (Çözülebililir) kuru maya

4.Ekşi maya

Yaş mayada su oranı yüksek, keskin bir koku ve koyu bir renk bulunuyor. Eritilerek ya da direk kullanılabiliyor. Dikkat edilmesi gereken tek şey, kullanmadan önce saklama koşullarının sağlanması. Bu durum göz ardı edilirse kolayca bozulur. Kuru maya da adından anlaşıldığı gibi mayanın kurutulup toz hale getirilmesiyle üretilen hali. Kullanırken ılık suda eritiliyor ve saklama koşulları açısından rahat. İnstant maya dediğimiz çözülebilir maya ise içlerinden en kolay kullanılabileni. Suyun içerisinde çözmeden direk kullanılabiliyor, kullanım öncesi ise uzun süre saklanabiliyor. Son olarak ekşi mayaya gelelim, o da sizlerin ev ortamında üretebileceği bir canlı. Kefir gibi hayal edebilirsiniz, ona uygun koşulları sağlarsanız büyür gelişir ve yaşar. Biraz narin ama dediğim gibi, her şey tam olsun istiyor kendisi. Öyle ne instant mayaya benzer ne de yaşla kurunun yanından geçer. Bu farklı mayalar hep kafa karıştırır ama aslında kısa ve net gördüğünüz gibi.

Hangi üretimi gerçekleştirmek istiyorsanız mayayı ona göre seçip, her denemenizde farklı çıkarımlar yapabilirsiniz. Eğer şu dönemde “ Hadi ben de bir ekşi maya büyütüp mutlu olayım. “ derseniz de gayet eğlenceli olabilir anlattığım gibi ama biraz da sabır.

Hayat böyle işte, virüs gelir ortalığı birbirine katar biz de onu önemsemeden mayayı konuşuruz.

Sağlıkla Kalın!

Not: “  Çatla COVID-19. “

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..