Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Mayalı ekmek tarifi(kahvaltılık malzemelerle)

Mayalı ekmek tarifi(kahvaltılık malzemelerle)
 

Kim ne derse desin ben ekmek yemekten vazgeçmem diyorsanız kahvaltılık besin öğeleriyle zenginleştirilmiş bu ekmek tarifi tam size göre. Mayalı hamura beyaz peynir, yumurta, zeytin ve maydanoz ilave edilerek yapılan bir ekmek tarifi. İster kahvaltıda isterseniz de beş çaylarında yiyin, besleyici bir ekmek tarifi. Protein, karbonhidrat ve yeşillik bir arada. Ekmek piştikten sonra da yağı çiğken ekmeğin üzerine sürüyorsunuz. Yani yağ da ihtiva ediyor. A, D, E, K vitaminlerinin vücuda alınabilmesi için mutlaka yağı da vücudumuza beslenmemizle almamız gerekiyor.

Malzemeler:

Un (arzu ettiğiniz hamur kadar)

Yarım paket yaş maya veya 1 çorba kaşığı kuru maya

1 çorba kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı ılık su

1 yumurta

Zeytinyağı ( Pişen ekmeği yağlamak için)

1 tabak ezilmiş beyaz peynir

1 demet kıyılmış maydanoz

1 avuç çekirdekleri çıkarıp ayıklanmış siyah zeytin

Susam

Yapılışı:

Çukur bir kabın içine maya konulur, üzerine 1 su bardağı ılık su ve toz şeker ilave edilerek bir kaşıkla malzemeler karıştırılarak eritilir. Kabın ağzına bir bez örtülerek karışımın mayalanması sağlanır. 15 dakika karışım mayalanma için bekletilir.

15 dakika sonra karışıma tuz, yumurta, un ve ılık su ilave edilerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. Bu hamur en az bir saat bekletilir ara sıra hamurun havası çıkarılarak hamur mıncıklanır. Bu arada hamur mayalanırken hamurun kurumaması için kabın üzerine temiz bir bez koymak gerekir.

1 saat sonra mayalanan hamura beyaz peynir, maydanoz ve zeytinler ilave edilerek hamur tekrar yoğurulur. Yoğurulan hamuru ben bir kek kalıbına koydum siz arzu ettiğiniz herhangi bir kaba koyabilirsiniz. 15 dakika da kabın içinde mayalanması beklenir.

Kek kalıbında mayalanan hamurun en üstüne susam serpilerek 200 derecelik fırına verilir. Hamur fırında kabardıktan sonra fırın ısısı 170 dereceye getirilir.

Ekmeğimiz piştikten sonra fırından çıkarılır ve sıcakken üzerine soğuk zeytinyağı bir fırça yardımı ile her tarafına yedirilir. Sonra ekmek ters yüz edilerek alt kısmına da yağ sürülür.

Peynir, zeytin, yumurta, susam, maydanoz karışımlı vitamin ve protein deposu ekmeğimiz hazırdır.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..