Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

31 Temmuz '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Maymun avı

Ramazan geldi, iftar sofraları, iftarlık dağıtımları vb. çok güzel bir uygulama, Allah razı olsun derken, hemen arkasından gelen bazı uygulamaları ve beklentileri, o beklentilerin vardığı noktaları görünce insanın aklına olur olmaz şeyler geliyor. Bakıyorsunuz uygulamaların neticesine, galiba haklılar, çok planlı etkin hareket ediyor ve amaçlarına ulaşıyorlar.

Kabul ettirmenin en güzel yolunun insanların duygularını alışılmışın aksine çevirmek olduğunu biliyor muydunuz?

Özellikle bazı şehirlerde fakirlere emeklilere ya da dul kadınlara uygulanan bazı yardımlar var, bunun dışında geçmiş yıllarda izlediğimiz buzdolabıydı çamaşır makinesiydi bulgur makarna yağdı sabundu dağıtımı var, iyi bir sosyal yaklaşım ya da paylaşım diye düşünebilirsiniz, ama bana göre değil…

Bunların hemen hepsi siyasetin hedeflenmiş olgularından öte bir uygulama değildir, gerekçesinde insanları beleşe ya da amiyane tabirle “avanta” ya meyilli oluşunun kullanımıdır. Ekonomide bir deyiş vardır” borçlunun beli asla dik durmaz” diye haklılar, avanta alan beleşe alışanların da dik durması itiraz etmesi mümkün değildir…

“Afrika’daki yerlilerin maymun avlaması çok enteresandır. Yerliler “Hindistan cevizinin”  tepesinden sadece bir elin geçebileceği boyutta bir delik açıp içini oyarlar. Oyulan Hindistan cevizinin içine maymunların en sevdiği yiyecekleri (fındık fıstık muz, gibi)koyarlar. Maymun, yiyeceklerin kokusunu alınca elini Hindistan cevizinin içine elini sokar ve yiyecekleri avuçlar, ama eli dolduğundan elini bir türlü çekip çıkaramaz, elini Hindistan cevizinden kurtarmak için sallarken yerliler fileleri atıp üzerine çullanır maymunu yakalarlar.

Böylece, hiç zorlanmadan avlanmadan avanta yiyecek peşine düşen maymun belki de bir ömür boyu yok ettiği hürriyetini birkaç yiyeceğe mahkûm eder.”

Bilmem ama bana seçim önceleri ya da halkın herhangi bir desteğine ihtiyaç duyulduğu zamanlarda ve özellikle bazı dini vecibelerimizin göz önündeki icraları sırasında kimse kusura bakmasın ama avanta dağıtılması, halkın beleşe alıştırılması “maymun avı” nı hatırlattı.

Avantaya alışan maymun tıkıldığı kafesinden kurtulmayı akıl bile etmez hatta akıl etmesine izin vermezler. İnsanlar ise başka türlü tepki vermekten kaçamazlar  “avanta verenin her dediğini yapmak zorunda kalırlar”

Ben biliyorum ki bir ulus şerefini onurunu geleceğini birkaç mal parçasına gıdaya satamaz. Umarım ben yanılıyorumdur…

Yakında yeni bir seçim dönemi daha başlayacak şayet ben yanıyorsam avanta dediğimiz o malzemeler gıdalar dağıtılmaz…

Dağıtılıyorsa ve halk hala avantaya alıştırılmaya çalışılıyorsa aklınıza lütfen “maymun avı” gelsin olur mu?

Hadi hayırlısı bu güzel Ramazan gecesinde güzel düşünmemiz lazım deyip, hayırlı ramazanlar diliyorum…

Erdoğan Özgenç

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..