Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '16

 
Kategori
Kitap
 

Mazi Kalbimde Bir Yaradır

Lamia annesini kaybettikten sonra babsını da hiç görmemiş, teyzesi ve iki kuzeniyle Yeşilce’de yaşaya küçük bir kız. Yıl 1940’lar. Lamia’nın teyzesi Lütfiye Saru güçlü bir kadın. Kuzeni Suzan, herkesin deyimiyle Süsi o yaşta bile çok güzel ve hırslı bir çocuk. Korkut ise uçarı bir oğlan. Bir gün Yeşilce’ye, Lamia’nın babasnın yeni kayınbiraderi avukat  Ali gelir. Ali yirmili yaşlardadır ve Lamiaya babasının onu almak istediğini söyler. Lamia bu genç adamı çok sever ve büyüyünce onunla evlenmeye niyetlenir.

Lamia Yeşilce’ de kalmaya karar verir.  Gençliğin tatlı rüzgarları, onun ve kuzenlerinin başlarında esmektedir. Ve Yeşilce’de yaz geceleri bir başka güzeldir. Lamia kuzeni Korkut’un arkadaşı Turan ile yakınlaşırken, Süsi onları kıskanmakta ve Turan’ı elde etmek istemektedir. Korkut ise annesinin onaylamadığı Mualla isimli bir genç kıza aşıktır. Lamia kolejde okumak üzere İstanbul’a gelir. Turan’dan hamiledir. Çocuğunu aldırır ve İstanbulda yeniden karşılaştığı Ali ile evlenir. Korkut Kore de ölmüş, Süsi Turan ile evlenip bir oğlu olduktan sonra ayrılmıştır. Yedi sekiz yıl Lamia teyzesi ve kuzeniyle haberleşmez. Bir gün Süsi’den onu Yeşilceye çağıran bir mektup alır ve çocukluğunun geçtiği kasabaya gider. Orada geçmişiyle, ilk aşkıyla, evliliğiyle yüzleşeceği günler onu beklemektedir.

Kitap bir aşk romanı gibi görünse de, aslında bir tarihi anlatıyor. Bir toplumun panoramasını seriyor gözler önüne. Kadınların kendilerini bulma çabalarına değiniyor. Ayrıca tutku, aşk, cinsellik ve evliliğin irdelenmesini oldukça cesur bir şekilde ele alıyor. 

Maziye romantik bir yolculuk yapmaya niyetiniz varsa, Mazi Kalbimde Bir Yaradır bunun için mükemmel bir arkadaş olabilir. Deneyin derim.

Yazarı: NİHAL YEĞİNOBALI 
Yayınevi: CEM YAYINEVİ 
Yayın Yeri: İSTANBUL 
Yayın Yılı: 1988 

Sayfa Sayısı:326

 
Toplam blog
: 58
: 1128
Kayıt tarihi
: 26.07.12
 
 

Anadolu şehirlerine özgü o sıcaklığı havasında barındıran Tokat'da, büyük bahçeli bir evde doğdum..