Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '09

 
Kategori
Blog
 

MB'de kaliteyi düşürmeyelim

MB'da Yazar sayısı 5000'e ulaştı ama günlük yazı sayısı 200-250 civarında. Bu yazıların da yarıya yakını bir kaç seri imalat yapan arkadaşa ait olunca sanırım doğru dürüst sistemli yazanların sayısı 100 civarında.

Sitenin adı blog sitesi olunca herkes yazar olarak varsayılıyor. Buna kimsenin bir itirazı yok. Edebiyat sitesi olsaydı, yazarlık ölçütlerine göre eleştirimizi yapardık. Ve o zaman görürdük ki burada kendine yazarım diyenlerin 4850'si elenirdi. Çünkü yazar olmak demek, Aritotelesis'in dediği anlamda, Tanrı'nın yaratımda eksik bıraktığı boşlukları dolduran yani doğaya artı yüklemeler yapan biridir. Yoktan varedendir Tanrı'nın izin verdiği ölçüde. Sanatçı da böyledir, yazar da, çizer de...

Durum böyle olunca her yazı yazmak yazanı yazar yapmaz. Eğer her yazı yazan yazar sayılsaydı irsaliye yazana, fatura yazana, depodaki kalan malları yazana, patronun emirlerini yazana, gelen giden evrak defterini yazana, derste yaramazlık yapanları yazana vesaire hepsine yazar denilirdi.

Blogda da her türlü yazan var. Son günlerde moda olduğu üzere başkasının yazısını yazıp altına imza atarak yazanlar, günlük gazetelerin sayfalarını alıp altına sadece bir ünlem koyarak ya da küçük bir yorum ekleyerek yazanlar, tüyler en çabuk hangi yöntemle dökülür diye yazanlar, mahalle dedikodularını yazı diye yazanlar kısacası her türlü yazan var. Bunlara da itirazım yok. Yazmak iyi bir şeydir. İnsan olmanın da bir özelliğidir.

Ama üzüldüğüm bir şey var. Üyesi olmaktan onur duyduğum MB sitesinde az da olsa öyle değerli yazarlar var ki. Gerçek anlamda yazarlar yani. Doktor, mühendis, gazeteci, avukat , öğretmen ama hepsi yazar. Araştıran, düşünen, yaratan, özgün, akıcı, düşündürücü, ufuk açıcı, bilgilendirici yazarlar. Edebiyatın olmazsa olmaz şartlarından yazınsallık, kurgusallık açısından son derece yetkin ustalar var içimizde. MB kalitesini yükselten de bunlar. Herkes bunları biliyor ve tanıyor.

Şimdi bu yazarlar kendi edebi kulvarlarında giderlerken ve o yazar ölçütünü taşımayan arkadaşlara da hiç seslerini çıkarmazken birilerinin bu değerli yazarları yok sayıp kendilerine göre ilk 50'ler çıkarması, kendince değerlendirmeler yapması çok büyük bir hakarettir. Değerlendirme yapanın kendisinin bir değer taşıması gerekir. Yoksa gerçek değerleri rencide eder. Bunlar kimse adını bilmiyorum. Arasıra okuyorum ve haddini bilmez bu insanlara MB editörleri neden bir önlem almaz diye sitem ederim.

Kimse onlara "neden yazar olmadığın halde yazıyorsun, üstelikte en orta yerlerde cirit atıp duruyorsun" demiyor. Kim ne yaparsa yapsın. Ama gerçek anlamda yazan arkadaşlarımıza da kimsenin rencide edici davranışlarına izin vermeyelim.

İsim vermiyorum. Gerek de yok. Yazacak bir şey bulamadık mı yazmayalım. Çünkü yazacak enerjisi tükenenler BLOG kategorisini işgal edip sağa sola sataşıyorlar. Yazma malzemeniz bittiyse adam gibi okumayı öğrenin. Okumak da bir erdemdir. Testiyi doldurmadan yazmaya kalkışmayın. Herkes haddini bilsin. Yine de yazmaya kalkışırsanız yazın ama değerlere sataşmayın.

Bu işlere karışmayalım diyoruz ama mezarında kemikleri sızlayan yazarlar adına da bir kaç laf etmemiz zorunlu oluyor artık. Bunları yazmak zorundaydım.

Bir de unutmadan; intihal falan gibi bazı arkadaşlar hata yaptığında önce kimselere duyurmadan uyarsak, eğer uslanmıyorsa ifşa etsek daha mı iyi acaba? Çünkü olur ya bilmeyebilir böyle şeyleri! Hem de birini eleştireyim derken kurnazca reklam yapmış olmayalım ne dersiniz?

Sevgilerimle
 
Toplam blog
: 264
: 1128
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

1956 Sarıkamış Kars doğumluyum. 6 şiir kitabım ve 2 deneme kitabım var. son kitaplarımı B..