Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '08

 
Kategori
Blog
 

MB'nin Büyükada Çıkartması

MB'nin Büyükada Çıkartması
 

http://www.turkiye-forum.org/buyukada-resimleri-t31564.html?s=5e75925809cbdf5d40cd0ab6b0adc33b&



*Eveeet; MB yazarlarından sevgili Sema Şener’in Mayıs ayında yapmayı düşündüğü ama hava şartları nedeniyle ertelemek zorunda kaldığı MB pikniği nihayet bu haftasonu yani 8 Haziran Pazar günü Büyükada’da Yörük Ali tesislerinde gerçekleşiyor. Piknik öncesi, İstanbul’da yaşadığımız için bir anlamda evsahibi sayılacağımızdan, özellikle şehir dışından gelecek arkadaşlarımızın sorularına cevap verebilmek adına “adalar tarihçesi”ne bir göz atmak istedim.

<ı>“Adalar’daki, tarihe geçen ilk önemli olay, Milattan önce 298’de Makedonya Kralı Büyük İskender’in komutanlarından Antigonos’un oğlu Dimitrios Poliorkites’in Burgazadası’nda babasının adına ve anısına bir kale inşa ettirmesi ve adaya Antigoni adını vermesidir. İstanbul Adaları’nın, özellikle Bizans döneminde, saray mensuplarının sürgün yerleri olduğu, Prens Adaları ismini de bu nedenle aldıkları söylenir. Adalar’ın önemli sürgün konuklarından biri, 780 yılında tahta geçen VI. Konstantinos’un annesi İmparatoriçe Eirene’dir. Adaların manastırların çokluğu ve keşişlerin inzivaya çekilmek üzere adalara gitmesinden dolayı bir diğer adı da Papadonissiayani yani Papaz Adaları’dır.Adalar, 1453 yılında, İstanbul’un fathiyle sonuçlanan kuşatma öncesinde Osmanlı egemenliğine geçmiştir.

*Hımm 8 Haziran Pazar günü yapacağımız MB adalar çıkartması ile belki bizde adalar tarihinde yerimizi alırız kimbilir üstelik bu sefer MB yazarlarının keyif yeri olarak güzel bir şekilde :))
<ı>
“Büyükada, kendisi gibi Anadolu’ya paralel sıralanan Kınalı, Burgaz, Kaşık Adası, Heybeli, ve Sedef Adası ile arka tarafta yer alan Tavşan Adası, Yassıada ve Sivriada’dan oluşan İstanbul Adaları’nın en büyüğüdür. Yüzölçümü 5, 4 kilometrekaredir. Maltepe sahiline uzaklığı ise 2300 metredir. 19. Yüzyılın ilk yarısında 3 bin kadar olduğu tahmin edilen Büyükada’nın nüfusu, Adalar’a vapur işlemeye başladıktan sonra artmış, 20. Yüzyıl başlarında 5 bini aşmıştır. Ada’nın nüfusu bugün 8 bin civarındadır. Ancak ada, yazları günübirlik ziyaretler ve yazlığa gelenler nedeniyle kalabalık olmaktadır.”

*Evet gerçekten de özellikle bahar ve yaz ayları haftasonlarında çok kalabalık olmakta. Ama Sema Şener Yörük Ali tesislerinde bizler için yer ayırttı. Bunun dışında ben de dahil olmak üzere bir kısmımız Cumartesi gününden gidip orada konaklayacağız. Bu nedenle yer konusunda bir sorun yaşanmayacak. Sadece kişi sayısı güncellenip tesise iletileceğinden gelmek isteyenlerin isimlerini ve kaç kişi olacaklarını Sema Şener’e yazdırması iyi olur.

<ı>“Adanın Kuzey-Güney doğrultusuna dik olarak çıkan Dil Burnu’nun iki yanındaki Yörük Ali ve Nizam Plajları, Luna Park, Aşıklar, Viranbağ kır gazinoları, korulukları, biri iskeleden başlayıp Ada’nın tüm çevresini dolaşan büyük tur, diğeri Araba Meydanı’ndan başlayıp Dil’den, Aşıklar Kır Gazinosu’ndan Lunapark’a oradan da Maden’e geçerek binildiği noktaya dönülen küçük tur olmak üzere araba turları, Luna Park meydanındaki süslü eşeklerle yapılan geziler Büyükada gezilerinin başlıca eğlenceleri haline gelmiştir.

<ı>Ada’nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilise ve manastırı bulunmaktadır. Buradaki ilk yapı, miladi 6. Yüzyılda inşa edilmiştir. Bu mevkide, bir çok kilise ve manastırın kalıntıları da vardır. Bunlardan bazıları bugüne kadar ulaşmış, bazıları yıkıntı olarak kalmıştır. İsa Tepesi’nde ise Hristos Kilise ve manastırı bulunmaktadır. Kumsal semtindeki Ayios Dimitrios Kilisesi de Ada’nın önemli dini yapılarındandır. Adadaki Ortodoks cemaat, büyük ayinlerini burada yapar. 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii ise batı etkisinde inşa edilmiş olup mimari bakımdan en dikkat çeken camiidir.”

*Gezilecek ve görülecek yerler hesaba katıldığında gerçekten de güzel bir gün geçireceğiz gibi görünüyor. Hatta ne yalan söyleyeyim ben mayıs ayındaki pikniğin yerinin adalar olarak değiştirilmiş olmasından da kendi adıma çok memnunum.

<ı>“Son yıllarda yaşanan yoğun yapılaşmaya, kalabalıklaşmaya rağmen Büyükada’nın tarihi ve dokusu büyük ölçüde korunmuştur. Bir yandan zengin azınlığın, öte yandan Cumhuriyet aydınlarının, yazarlarının, üst düzey yönetici ve siyaset adamlarının ilgi gösterdiği Büyükada 19. yüzyıl sonlarından bugüne son derece canlı ve renkli bir sosyal yaşama sahip olmuştur. Büyükada’ya ulaşım Kadıköy, Kabataş ve Bostancı’dan kalkan Ada Vapurları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin deniz otobüsleri ile oldukça kolaydır.”

*Kısa diye niyetlendiğim halde biraz uzun olan bu ada tarihçesinden sonra son olarak söyleyebileceğim tek şey; “Pazar günü görüşürüz” olacaktır. Konuyla ilgili ve isim yazdırmanız anlamında Sema Şener’in blogu; http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=112589

ÖNEMLİ NOT: Haftasonu havanın yağmurlu olacağına dair duyumlar almaktayız. Ama gideceğimiz tesisin kapalı bölümü de var, içiniz rahat olsun. Biz yağmur, çağmur, kar, tipi dinlemeden orada olacağız efendim bekleriz...Bu arada unutmadan o gün OKS sınavına girecek tüm kardeşlerime başarılar. Sınavın ardından ailelerinizle birlikte sınav stresi atmak için sizi de bekleriz.

***yazı içersindeki kullanılan adalarla ilgili tüm bilgiler; http://www.istanbultarihi.org/ ve http://www.adalar-istanbul.org/ dan alınmıştır.

 
Toplam blog
: 246
: 980
Kayıt tarihi
: 27.01.07
 
 

30’ lu yaşların ağırlığında geçiyor artık yaşam ama teğet geçerek, ama kurcalayıp didikleyerek...İst..