Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '13

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

MBA başvuruları hakkında bilgiler #1

MBA başvuruları hakkında bilgiler #1
 

MBA Başvuruları Hakkında Bilgiler


Bu 3 yazıdan oluşan seride, MBA başvuruları hakkında okuyucularıma 'insider' bilgiler vereceğim. Her yazıda başvuran kişinin MBA başvurularının stratejilendirmesini sağlayacak son derece önemli bilgiler olacak. Bu bilgiler ile öncelikle MBA başvuruları korkunç birşey olmaktan çıkacak. İçeride 'adcom'lar tarafından nasıl bir süreç işlendiğini öğrenince, adcomların nelere dikkat ettikleri kafanızda şekillenecek. Böylece siz de MBA başvurunuzu bu önemli noktalara göre şekillendireceksiniz.

Öyleyse başlayalım.

1. Başvurudaki Bilgilerin Tamamlanması / Doğrulanması

Başvurunuz bitti ve 'Submit' butonuna bastınız. Başvurunun online kısmında eksik olduğunda birçok durumda uyarı alsanız da, bazı durumlarda online kısımda da eksikler kalabiliyor, (Örneğin, özel bir scholarship başvuranısınız ve gerekli sayfayı doldurmadınız.) ya da başvurunuzun online kısmı tamamen doldurulmuş ancak TOEFL skoru, GMAT skoru gibi sınavların raporları deadline'a kadar okula ulaşmamış oluyor. Okullar otomatik veya manuel biçimde başvuruların tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol ediyorlar.

Eğer başvuruda eksiğiniz varsa bu noktada okullar iki yoldan birini seçiyorlar:

1-) E-maille sizi başvurunuzun eksik kısımları hakkında bilgilendiriyorlar.

ya da

2-) E-maille size başvurunuzun eksik kısımlarını söylüyorlar, ANCAK başvurunuzun bir sonraki round'da kabul edileceğini bildiriyorlar.

Birçok okul ilk yolu seçse de, eğer eksik belgeleri göndermede çok gecikirseniz, başvurunuz bir sonraki round'da değerlendirilecektir.

"Yoksa MBA başvurum submit edilmedi mi?"

Bu göz önünde bulundurması oldukça korkunç bir durum, ancak imkansız değil. Özellikle de başvurunuzu deadline gününde submit ediyorsanız... Başvurunun son gününde birçok başvuran son dakikaya bıraktığı için serverlar çökebiliyor veya aşırı yavaşlıyor. Ve siz 'Submit'e basmaktan hiçbir sonuç alamıyorsunuz. Ayrıca Türkiye'den başvuruyorsanız, son gün saat farkı stresiyle başvurunuzu submit etmeyin. En iyisi, başvuruyu doldurmaya essayleri yazmakla birlikte başlamak ve en geç deadline'dan 2 gün önce MBA başvurusunu submit etmiş olmak.

Soru: MBA Programlarına ortalama kaç kişi başvuruyor?

Top-tier okullar 3000-9000 arasında başvuru alıyorlar.

Soru: 1 MBA başvurusu ortalama kaç kez okunuyor?

Bu da okuldan okula değişmekte. Bir başvuru Tier-1 okullarda 1 ila 6 kez arasında okunuyor. Ancak genelde bir başvuruyu en az iki kişi okumuş oluyor.

Başvurular öncelikle bölge, GMAT skor (okul ortalamasından düşükse) veya özel gruplara göre (Askeri görev yapmış kişiler, LGBT veya Yurtdışı başvurusu) ayrılıyor.
Bazı okullar başvuruda belirledikleri kriterlere göre objektif bir puanlama sistemi kullanırken, diğerleri başvuruları daha subjektif değerlendirebiliyor (örn. okuyucu yorumlarına göre).
Birçok okulda başvuruyu okuyan kişiler birbirlerinin yorumlarını ve puanlamalarını göremezken (blind), bazı diğer okullarda okuyucular birbirlerinin değerlendirmesini görebiliyorlar.
Bir dahaki yazıma, mülakatlar davetlerinin (interview invitation) neye göre verildiğini ve başvuruları okullara göre kimlerin okuduğunu yazacağım.

MBA başvuru sürecinde herkese kolaylıklar dilerim,

Ayşe Canan Altındaş

 
Toplam blog
: 11
: 1384
Kayıt tarihi
: 29.08.13
 
 

Liseyi Robert Kolej’de, üniversiteyi Amerika’da tam burslu Washington University in St. Louis’te ..