Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

McCarthy 2008

McCarthy 2008
 

Seksenli yıllar... Ankara Sanat Tiyatrosu’nda, sahnede Işık Yenersu’yu izliyorum, “Güneyli Bayan” oyununda. Konu ellili yılların başında ABD’de geçiyor. Yazar Lillian Hellman Sovyet casusu olmakla suçlanıyor ve yargılanıyor.

O dönemi özetleyen bir yazı buldum. Size bu yazıdan iki paragraf aktaracağım: Zeynep Aksoy tarafından yazılmış ve 20 Nisan 2003’de Radikal’de yayımlanmış (1):

“2. Dünya Savaşı bitiminde, ABD'nin Rusya'yla arası iyice açıldı ve soğuk savaş dönemi başladı. Bir "kızıl korkusu" bütün ülkeyi sardı ve Senatör McCarthy öncülüğünde bir "komünist cadı avı" başlatıldı. 1947'de Amerikan Karşıtı Aktiviteler Komitesi (HUAC) tarafından Hollywood'da başlatılan ve etkileri 1950'lerin ortalarına kadar süren, ama endüstriye verdiği zarar çok daha uzun yıllara yayılan soruşturmalar, oyuncusundan senaryo yazarına, birçok sinema endüstrisi emekçisinin kariyerini mahvetti. Soruşturmalarda hükümetle işbirliği yapmayan, arkadaşlarını gammazlamaya yanaşmayan Hollywood çalışanlarının işlerine son verildi.

HUAC 1954'te yaklaşık 300 üzerinde sinemacıyı karaladıktan sonra Hollywood'u terk etti. Fakat sinema endüstrisinin her alanı bu komünist cadı avından nasibini aldı. (...) Kısacası ABD'nin 2. Dünya Savaşı sonrası 'Ruslar geliyor' paranoyası, film endüstrisine etkileri uzun süren ciddi bir darbe vurdu.”

İşte komünizm paranoyasındaki ABD’de korku ve yıldırma politikalarıyla çok sayıdaki korkak birbirini jurnallerken “Güneyli Kadın” yani Lillian Hellman kendini aslanlar gibi savunuyor ve kimseyi ele vermiyor (2). Bu oyunu Işık Yenersu’dan izleyebilen kuşaktan olma şansına sahip olmanın değerini şimdi daha iyi anlıyorum.

Bu yazıda anlatılanlar size yeni birşeyler anımsattı mı? Bana tanıdık geldi.

(1) Zeynep Aksoy “Hollywood radikal mi?” (Radikal, 20-4-2003): http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=r2&haberno=2167
(2) Sevda Şener “Güneyli Bayan yeniden” (Radikal, 23-2-2003): http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=r2&haberno=2014

Ankara, 30 Mart 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..