Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '09

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Meandros Festivali'nin geleceği ve Didim Turizmine etkileri.

Meandros Festivali'nin geleceği ve Didim Turizmine etkileri.
 

Her başlangıç zordur.

Çok ünlü Festivallerin tarihçelerine baktığımız zaman da, bu durumu görürüz.

Meandros Festivali, geçen yıl çok önemli etkinliklerle başlamıştı. Festivalin amacı, Menderes nehri deltasının doğal yapısına, çevre sorunlarına, tarihsel,mitolojik ve kültürel değerlerine dikkat çekerek, çevreye, doğaya, tarihe ilgi uyandırmak, turizmin yalnızca deniz ve kum olmadığını, alternatiflerinin olduğunu göstererek, bölge turizmini tüm yıla yayabilmek.

Festival, ayrıca Menderes Nehri'nin kirlenmesiyle, doğal yapıya, çevreye, kültürel ve tarihsel değerlere zarar vermesini engellemek için, bir bilinç oluşturmayı da amaçlıyor.

Menderes Nehri Deltası, Didim, Milet, Prienne, Heraklia, Bafa Gölü gibi kültürel, tarihsel, mitolojik değerleri de içine almaktadır.

Beşparmak Dağları ve bu dağların doğal, kültürel değerleri yanında; Karakaya, Avşar ve daha birçok Köyü bu festival içine alarak, bölgenin değerlerine, doğal ve tarihsel yapısına kitlesel katılımları sağlayabilmektir. Bunların en güzel örneklerini, "Leylek Dostu Avşar Köyü ve Kayalar diyarı Karakaya köylerine yapılan gezilerde gördük. . Beşparmak Dağlarının eteğindeki Karakaya Köyü, Mağara ve ilk yerleşik düzene geçisin , kaya resimlerinin çok önemli örneklerini görebileceğiniz bir yerleşim alanıdır.

Avşar Köyü ise “Leylek Dostluğuyla ünlenmiştir. Leyleklerin ve birçok kuş türünü barındıran Azap Gölü’de bu köyün sınırları içinde yer almaktadır.

Meandros festivaline Kuşadası, Söke, Didim, Belediyeleri ve birçok gönüllü kuruluş destek vermektedir. Bu gönüllü kuruluşlardan birisi de, EKODOSD derneğidir. (Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği)

Meandros Festivali etkinliklerine bu sene çocuklar ve gençler de dahil edilerek çok önemli bir işlev gerçekleştirilmiştir. Çocukların doğaya, tarihsel dokulara, çevreye, sanata karşı ilgilerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Didim Apollon Tapınağında, Çocuklarla birlikte, Yabancı bir dilde, tarihi bir atmosferde “Fareli Köyün Kavalcısı” oyunu izlemenin tadına vardık. Kültürün ve sanatın dilinin evrenselliğine, Didimli çocukların, Belçikalı oyuncuları ayakta alkışlamalarıyla tanık olduk.

Gelecek dönemlerde bu festival çok önemli bir yere gelebilecek, uluslararası bir festivale dönüşebilecektir. Bu sayede de bölge turizmine, çevreye çok önemli katkıları olacaktır. Festivale başlangıcından beri, Didim Belediye Başkanımız Mümin Kamacı önemli bir destek vermektedir. Ayrıca bu festivalin organizesinde, Başak Kamacı’nın da büyük katkısı vardır.

Festivaller zaman içinde gelişerek, çok önemli boyutlara gelerek, çevrelerine çok yönlü katkıda bulunurlar. Bu festivali başlatanlar ve emeği geçenler de, hiç bir zaman unutulmazlar.

Festivaller ve Şenlikler bir bölgenin tanıtılmasının, reklamının yapılmasının en etkili yoludur. Didim Belediyesi'de bunu yapmaya çalışmaktadır. Bir ayı aşkın süredir izlediğim etkinliklerden çok etkilendim, bilgi sahibi oldum. Bu festivale emeği geçen herkese teşekkür ederim. Önemli bir başlangıç yapılmıştır.

14 Haziranda başlayan festivalde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Etkinliklerin son programları da:

12Temmuz Pazar Günü, Meandros Kültür ve Doğa gezisi , Meydan Şenliği (Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası, Milli Park, Güzelçamlı, )

19 Temmuz Pazar Günü, Meandros Kültür ve Doğa gezisi, Meydan Şenliği (Serçin Köyü, Yenidoğan)

Gelecek yıl festivallerde buluşmak üzre...

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..