Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '09

 
Kategori
Eğitim
 

MEB, SBS, Dersane üçgeninde öğrenciler tutsak

MEB, SBS, Dersane üçgeninde öğrenciler tutsak
 

Liselere giriş için keşke hiç sınav olmasa… Liseler çok çeşitli ve farklı kalitelerde olunca hangi öğrencinin hangi çeşit ve hangi kalite liseye gideceğini belirlemek için sınavdan başka çare yoktur. Yani 8. sınıftan sonra sınav yapmak çaresizlikten kaynaklanan bir zorunluluktur. Ancak liselere giriş için 6., 7. ve 8. sınıflarda 3 sınav yapmak bir eğitim cinayetinden başka bir şey değildir.

Bir araştırma sonucu açıklanmış, SBS - Dersane ilişkisinin zaten bildiğimiz boyutları sayısal olarak ortaya konulmuş (1, 2).

Bu araştırmaya göre 6., 7. ve 8. sınıflarda 2008-2009’de öğrenim gören 4, 1 milyon öğrencinin 1, 6 milyonundan fazlası dersaneye gidiyor. Bu da öğrencilerin yüzde 40’ını oluşturuyor.

6. sınıftaki öğrencilerin yüzde 33’ü, 7. Sınıftaki öğrencilerin yüzde 39’u, 8. Sınıftaki öğrencilerin yüzde 49’u SBS için dersaneye gidiyor.

Her öğrencinin SBS’ye girmediğini biliyoruz. Dersaneye giden öğrencilerin SBS’ye girecekler içindeki yüzdeleri çok daha fazladır. Bu hesapla sınava girecek öğrencilerin yarıdan çoğunun dersaneye gittiği oraya çıkmaktadır.

MEB, 3 yıl SBS yaparak dersanelere müşteri yaratmaktan başka bir şey yapmamıştır. MEB, SBS ve Dersane öyle bir üçgen oluşturmuştur ve öğrencileri öylesine tursak almıştır ki, bu üçgen Bermuda Şeytan Üçgeni’nden daha tehlikelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı, dersaneleri üzme pahasına da olsa 3 SBS uygulamasından vazgeçerek yalnızca 8. sınıfta sınav yapma uygulamasına dönmelidir.

Bugün 8. sınıfların sınavı yapıldı, yarın ve gelecek hafta 7. ve 6. sınıflar sınava girecek. Ülkemizde iyi eğitimi amaçlayan ve öğrenciyi düşünen bir Milli Eğitim Bakanlığı olsa, bu akşam bu iki sınavın iptal edildiğini duyururdu.

(1) Öğrencilerin yüzde 40'ı SBS için dersaneye gidiyor (Cumhuriyet, 6-6-2009): cumhuriyet

(2) Öğretmenlere göre SBS öğrencileri dershaneye yönlendiriyor (Mynet, 5-6-2009): mynet

Ankara 6 Haziran 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..