Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '17

 
Kategori
Meslekler
 

MEB’de sözleşmeli kadrolu öğretmen fark

MEB personelleri toplam sayısı 900 bini geçti, bir milyona yaklaşan çalışanlar arasında ise en çok öğretmenler yer alıyor.  Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından önceki gün yapılan açıklamada 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması ile birlikte kendi dönemlerinde atanan öğretmen sayısının 580 bin olduğunu ifade etti. (Bknz: Kaynak)

Yıllar önce sözleşmeli öğretmenlik geldiğinde öğretmen adaylarının kabusu olmuştu. Sözleşmeli öğretmene kız bile vermiyorlar gerçeği vardı. KPSS10 puan türünden 90 alıp Doğunun bir ücra köyüne gitmek, 75 alıp Ankara’da sözleşmeli olmaktan daha iyiydi. Yazın maaş alamazdınız, diğer özlük hakları kadrolu öğretmenlerle aynı değildi. İlerleyen zamanlarda bu fark azaldı, en sonunda da 2010 yılında tüm sözleşmeli öğretmenler kadroya alındı.

Milli Eğitim Bakanlığında Nabi Avcı’dan koltuğu devralan İsmet Yılmaz göreve geldikten sonra sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını tekrar hayata geçirdi. Bakan Yılmaz ve kurmayları Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere şartları zor yerlerde öğretmen tutamadıkları için buralara 6 yıl çalışacak sözleşmeli öğretmen ataması yapacaklarını belirttiler. 2016 yılında tekrar sözleşmeli öğretmen ataması gerçekleşti. En son Temmuz 2017 de 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapıldı. Sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasındaki farklara kabaca bakarsak;

Kadrolu öğretmenler sözleşmeli öğretmenlere göre biraz daha fazla ek ders almaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerin saat ek ders ücretleri 9,77 TL, kadrolu öğretmenlerin ki ise 11,87 TL

·         Kadrolu öğretmenler atandıktan bir yıl sonra süre şartı aranmaksızın Şubat ve Ağustos aylarında özür grubu tayinlerinden faydalanırken sözleşmeli öğretmenler atandıktan 4 yıl sonra bu hakka sahip olacaklar.

·         Kadrolu öğretmenler aynı okulda 3 yıl çalıştıktan sonra il içi atama isteyebilirken sözleşmeli öğretmenler 6 yıl çalışmak zorunda.

·         Kadrolu öğretmenler aynı ilde 3 yıl çalıştıktan sonra il içi atama isteyebilirken sözleşmeli öğretmenler 6 yıl çalışmak zorunda.

·         Kadrolu ve sözleşmeli öğretmen maaşlarında farklılık çok az boyuttadır.

·         Atama, özlük hakları konusunda sözleşmeli öğretmenler dezavantajlı durumdadır.

Milli Eğitim Bakanlığı artık kadrolu öğretmen ataması yapılmayacağını açıkladı. İlerleyen dönemlerde de kadrolu sözleşmeli arasındaki yukarıdaki farklılıkların düzeltileceği yönünde çalışmaların olacağı bekleniyor. Öğretmen adayları ise sözleşmeli öğretmen alımı yerine kadrolu alım istediklerini özellikle sosyal medyada belirtiyorlar. Mülakatla öğretmen ataması da MEB’in en büyük kanayan yarası diyebiliriz.

 
Kayıt tarihi
: 06.06.17
 
 

Hayatı çok uç fikirler ile yaşamayı seven bu sebeple sürekli, biyografi, başarı öyküleri, olmamış..