Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '07

 
Kategori
Müzik
 

Mecmua-yı saz u söz

Mecmua-yı saz u söz
 

Santuri Ali Bey'in, musikimize bir çok eser kazandırmış bir sanatçı olduğunu biliyordum. Şimdi, santur da neymiş diye sormayın, resmini koyarım. Şimdilik, kanuna benzer diyelim. Ali Bey'in asıl ismi, Wojciech Bobowski' ymiş.

Vallahi, hiç aklıma gelmemişti. Bendeniz cennet kuşu, santuriden bunu beklemezdim!

Polonya'lı Bobowski'yi; Osmanlı, esir alıp içoğlanı yapmış. Musikiye kabiliyeti görülünce, 30 yaşındaki Bobowski, sünnet edilip, müslüman yapıldıktan sonra saraya alınmış. İsmini de, Ali Ufki koymuşlar.

Mecmua-yı sazu söz; Ali Ufki' nin bir baş yapıtıdır. 16 ve17. yüzyıla ait 500 eseri, nota ve güftesiyle belgelemiştir. Ali Bey, Hz. Davud'un mezmurlarıyla da uğraşmış. Bu elyazması eserleri Mezamir isimli bir kitapta toplamak istemiş, fakat neticelenmemiştir.

Ali Ufki, Türk musikisiyle ilgili bir sürü elyazması çalışma yaptı. Ne yazık ki bu çalışmalardan hiçbiri Türkiye hudutları içinde değil.

Santuri Ali Bey'in; ne doğum, ne ölüm tarihi kesin belli değil... Mezarı da belli değil. Belki de hangi mezarlığa gömeceklerine karar verememişlerdir!

Birçok lisan bilen Santuri; Kitab-ı mukaddesi de tercüme etmiş ve birçok baskı yapmış. Elyazması eserlerini Paris müzelerinde görbilirsiniz!

 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..