Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '10

 
Kategori
Hukuk
 

Medeni hal değişikliklerinden harç alınmaması

Medeni hal değişikliklerinden harç alınmaması
 

Türk vatandaşı kadınlar açısından önemli bir hususu gündeme getirmek istedim.

Devletimizin yenilikler getirmekte olduğu, yeni yasal düzenlemelerin hazırlandığı bir dönemden geçiyoruz. Müsaadenizle, tek bir konu hakkında kısa bir açıklamada bulunacağım; Türkiye'de bir evlenme akdi sonrasında soyadı değişenin kadın olduğu hepimizin malumunuzdur. İşin aslında çoğu bayanın, bu konu hakkında rahatsız olduğunu tahmin etmekle beraber ataerkil ülkemizde kısa vadede bu konuda olumlu bir şey yapılamayacağını görüyorum. Nüfus sistemimizde evlenme işleminin sonunda kadının nüfus kütüğü kocanınkine taşınır ve kadın kocanın soyadını dilerse kendi soyadıyla birlikte kullanmaya başlar. Bütün bunlar da yeni nufüs cüzdanları, ehliyet, pasaport gibi belgelerin yeniden tanzimini gerektirir, ki bunlar da son zamanlarda fahiş miktarlarda artan harç miktarları karşısında önemli külfet gerektirir. Bir boşanma anında, sanki bir cezaymış gibi, bayanın yeniden tüm masrafları tekrarlaması gerekecektir. Bu maddi külfet belki bir bölüm Türk kadını için önemli gibi görünmeyebilir ama başka bir bölümü için bir o kadar önemlidir.

Harçlar Kanunumuza, medeni hal değişikliğinden yapılan zorunlu değişikliklerde değerli kağıt bedeli yada harç adı altında herhangi bir ödeme alınmamasını eklemenin vakti gelmedi mi?

Yeni kimlik kartlarının, çipli pasaportların, yeni yasaların, Anayasa değişikliklerinin konuşulduğu şu zamanda, bu konuda olumlu bir şeyler yapılmalı.

 
Toplam blog
: 3
: 1574
Kayıt tarihi
: 27.03.10
 
 

Duyarlı bir Türkiye vatandaşıyım. ODTÜ Siyaset Bilimi mezunuyum. Serbest meslek icra ediyorum. İlgi ..