Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Medeniyete uyum yasakları

Adamın birisi Nasrettin Hocanın bahçe duvarından karşı bahçeye geçmek ister. Hoca şiddetle itiraz eder. Adam hocanın bu hiddetini anlayamaz.

“Ne olacak ki hocam bir kerecik geçiversem. Dolaştırma beni etrafından.”

Hoca olmaz der.

“Yol olur...”

İşte bazı yasaklar “yol” olmasın diyedir. “Bir kerecik” yapılan kabahatler yasaklanmazsa ilerde alışkanlık haline dönüşür. Yasaklar her toplumda vardır, olmalıdır da. Yasaksız bir ülke istemek için yasaksızlığı hak edecek bir toplum yaratabilmek gerekir ki, bu şimdilik sadece bir ütopyadır.

“Buraya çöp dökenin....” diye bir yazı varsa duvarda, demek ki birileri o duvarın kenarına çöp döküyor demektir.

“Tuvaleti bulduğunuz gibi bırakın” diye yazıyorsa WC kapısında,

“Park eden araçlar çektirilecektir” diye tehdit ediyorsa bir tabela demek ki ihtiyaç var.

“Kabuklu kuruyemiş atmayın” diye yazıyorsa maymun kafesinin önünde, “içeriye girilmez” diye uyarıyorsa ameliyathanenin önünde bekleyen hademe, demek ki atanlar ve girenler var demektir. Yasaklar ve yasalar ihtiyaçtan doğar. Yapılmaması gerekeni düşünüp de yapmamazlık etmiyorsak, uyulması gerekene uymuyorsak yasaklara muhtaç kalıyoruzdur.

“Medeniyete uyum yasakları”na gerek yok mu sizce?

Mesela ben de aşağıdaki yasakları talep ediyorum...

Polis arabasının hoparlöründen bas bas bağıran polislerin "lanlı lunlu" konuşmaları yasaklanmalı.

Devlet yetkililerinin “görmemişlerin sünnet düğünü gibi” gürültülü konvoylarla geçmeleri, trafiği alt üst etmeleri ve gereksiz gürültü kirliliğine sebep olmaları engellenmeli.

Sürücülerin iki, yayaların da beş biradan fazla içmeleri halinde sürücülerin yola ve yayaların kaldırıma çıkmaları yasaklanmalı.

Yasaklar “bir kere” olanların “yol” olmaması için çıkarılır.

“Medeniyete uyum yasaları” çıkarmak varken, kendi milletimizin faydasına olabilecek yasaları AB istediği için hayata geçiriyor olmak sevinilecek değil utanılacak bir durum olsa gerek.

Kendi halkımızı kendi devletimiz yüceltse, kendi insanımızın daha insani koşullarda yaşaması için kendimiz çabalasak, kendi milletimizi kendimiz mutlu etmenin yollarını arayabilsek... Medeni olabilmek uğruna onca tavizi vermek zorunda kalmazdık kendi kendimizi geliştirebilseydik eğer...

Alizarin'den sevgilerle...

 
Toplam blog
: 105
: 7006
Kayıt tarihi
: 27.04.07
 
 

Ereğli - Konya Gazi Lisesi (yatılı) - İstanbul Üniversitesi İşletme (İng) Fakültesi - Ressam ve A..