Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

N Ebru Şinik Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Beslenme M

http://blog.milliyet.com.tr/ebrusinik

24 Nisan '13

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Meditasyon nedir? Fiziksel ve Ruhsal etkileri, çeşitleri nelerdir?

Meditasyon nedir diye sorulduğunda, çok kısa ve net olarak ‘meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği ve derin bir şifa uygulamasıdır’ diyebiliriz.

Meditasyon kesinlikle bir inanç sistemi değildir; yani meditasyon ‘inanılması gereken (!)’ bir uygulama olmayıp, dünyadaki en saygın bilimsel kurumlarca yararları kanıtlanmış olan, beden, zihin ve ruhun eş zamanlı olarak fayda gördüğü bir şifalandırma tekniğidir. Meditasyon bedenin kendi içsel aklının yeniden keşfedilmesinin bir yoludur.

Meditasyon başlıca aşağıda sıralanmış faydaları sağlamaktadır:

Stresi giderir

Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır

Uyku kalitesi artar

İlişkiler iyileşir, gelişir

İç huzuru kazandırır

Yaratıcılık ve sezgileri uyandırır

Odaklanma yeteneği artar, konsantrasyon yeteneği yükselir

Yüksek tansiyon iner ve kan basıncı azalır

Bağışıklık sistemi güçlenir

Yorgunluğu giderir

Kalp çarpıntısını hafifletir

Daha az yargılayıcı olmayı sağlar

Erken Yaşlanma sürecini engeller (DHEA hormonları)

Ruhunuzla, ÖZ’ünüzle bağınızı güçlendirir

Görüldüğü üzere meditasyon sayesinde yaşam kalitemiz genel anlamda yükselmektedir. Meditasyonun beden, zihin ve ruhsal sağlığımız üzerindeki olumlu bu etkilerinin kanıtlanmış olduğu uluslararası bilimsel saygınlığı olan kurumlarca yürütülen kilinik araştırmalardan ilerleyen günlerde detaylı örnekler vereceğiz.

Dünyada yüzlerce farklı meditasyon tekniği bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak başlıca; Görsel Meditasyon ( Drishti ve Sri Yantra Meditasyonları), Ses Meditasyonu ( Rehperli, Tibet Kasesi ve Dalga Sesi Meditasyonu), Enerji Meditasyonu ( Çakra ve Sutra Meditasyonu), Duyu Meditasyonu ( Aroma, Tat Alma, Masaj,Yoga, Tantra Meditasyonları), Budist Meditasyonu (Metta, Samatha, Vipassana Bhavanas), Mantra Meditasyonu (Primordiyal Sesler Meditasyonu, Transandantal Meditasyon, Bija Sesleri, Sutra Meditasyonu), İlahilerle Meditasyon ( Japa, Bhajan, Kirtan, Namavali) ve Beden-Zihin Meditasyonlarını verebiliriz.

Yükselen Çağ ‘Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü Merkezi’nde bir mantra meditasyon tekniği olan ‘Primordiyal Sesler Meditasyonu’ seminerleri verilmektedir.

Mantra kadim bir lisan olan sanskritçe bir kelime olup ‘Zihnin Vasıtası’ manasına gelir. Gündelik düşüncelerimiz dikkatimizi akıl ve zihin seviyesinde tutarlar.  Mantralar bu düşünce akışını yarıda keserek, dikkatimizin zihnimizdeki daha sessiz ve daha soyut bir yüzeye   girmesine olanak sağlarlar.Mantra için, uzay-zaman düzleminde olmayan, yerel ötesi alana giriş için yüksek hızda ve nitelikte bir bağlantı, bir hyperlink’de diyebiliriz.

Primordiyal kelimesi ise başlangıçtan beri var olan, evren var olduğundan beri orjinalliği hiç bozulmamış olan, özgün ve yalın anlamına gelmektedir. Mesela rüzgarın ağaçlara vurduğundaki hışırtısı, dalgaların kumsala vurduğundaki ses, küçük çocukların masumca kıkırdamaları bu sesler içinde yer almaktadır.

Primordiyal  Sesler Meditasyonu, Hindistan’ın 5,000 yıla dayanan  Vedik  geleneğindeki güçlü birmeditasyon tekniği olup, Bütünsel Sağlığın (Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü) dünyadaki en tanınmış ve en güçlü liderlerinden olan doktor, yazar ve filozof  Dr. Deepak Chopra ve Nörolog  David Simon tarafından,Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’daki bazı bilim adamları ile işbirliği halinde gözden geçirilerek, öğrenmesi kolay bir hale getirilmiş ve  yeniden canlandırılmıştır.

Primordiyal Sesler Meditasyonunu  eğitimi esnasında herkese özel  bir mantra verilir. Bu mantra, doğduğunuz yer ve zamanda evrenin o zaman aralığında yaratıyor olduğu titreşimdir.  Hiç bir lisanda anlam içermeyen belli bir ses veya titreşim olan bu mantra her şahsa özel olarak uygulanan Vedik matematik formüller yoluyla tespit edilir. Meditasyon sırasında mantranızı sessizce tekrarladığınızda, bu bir titreşim yaratır ve bu titreşimin sinir sisteminiz üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca bu titreşim düşünceleriniz arasındaki boşluğa yani bilincin  derin seviyelerine ulaşmanıza da yardım eder.

N. Ebru Şinik

Chopra Center Üniversitesi Meditasyon Eğitmeni

www.yukselencag.com

 

 
Toplam blog
: 17
: 1523
Kayıt tarihi
: 16.04.13
 
 

‘Chopra Center University ’ eğitmenlerinden,  ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ..