Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

N Ebru Şinik Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Beslenme M

http://blog.milliyet.com.tr/ebrusinik

06 Mayıs '13

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Meditasyonun bilimsel dayanakları neler? Araştırmalar ne diyor? (2. Bölüm)

Meditasyonun bilimsel dayanakları neler? Araştırmalar ne diyor? (2. Bölüm)
 

Meditasyon


Günümüzde hayatın ritmi geçen yüzyıllara nazaran her zamankinden hızlı ve atalarımıza göre çok daha fazla bilgi ve dış uyarıcının bombardımanı altında günlerimizi geçiriyoruz. Doğadan uzaklaşmış ve çoğunlukla betonlar içinde hayatlarımızı sürdürürken, neredeyse doğduğu andan itibaren stres yaşamaya başlayan özellikle büyük şehir insanını için gündelik hayatı içerisinde servisi kaçırmak, çocukların ev ödevlerinin yetiştirilmesi, acil toplantılara hazırlık ve bunlar gibi stres yaratabilecek binlerce konuyu saymakla bitiremeyiz.

 Dünkü yazımızda strese girdiğimiz her an fizyolojik olarak vücudumuzda oluşan değişiklikleri ve vücudumuzun verdiği bu stres tepkilerinin gün içerisinde sıkça yaşanması sebebi ile bağışıklık sistemimizin zayıf düşerek, bize hastalıkların kapısını araladığını açıklamıştık.

Yaşanan bu fizyolojik değişiklikler ve sebep olduğu hastalıklar özetle aşağıda sıralanmıştır;

Kan basıncının yükselmesi; koroner kalp rahatsızlıklarına

Stres hormonu artışı; anksiyete, endişe, korku ve uykusuzluk yaşanmasına ve bağımlılıkların oluşmasına

Kan şekeri artışı; şeker hastalığı ve obeziteye

Sindirim sistemine yapılan sirkülasyonun azalması; sindirim bozukluklarına

Büyüme ve seks hormonlarının azalması; erken yaşlanmaya

Bağışıklık sisteminin zayıflaması; enfeksiyonlara açık olmaya ve kanser hücreleri oluşumu riskinin artışına

Yapışkan kan pıhtısı artışı; kalp krizi ve enfarktüs gibi rahatsızlıkların oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Meditasyon bu rahatsızlıkların önlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü düzenli meditasyon sayesinde bedenimizin verdiği bu stres tepkilerini telafi eden ve fizyolojik değerlerin normale döndüğü ve beden, zihin ve ruh sağlığımızı dengeleyen bir ‘Dingin Farkındalık’ durumuna kayarız. Meditasyon esnasında deneyimlediğimiz bu durum özellikle yaşadığımız yüzyılda her zamankinden çok daha değerlidir. Dingin Farkındalık, beden fiziksel olarak dinlenmedeyken, uyanık fakat sükunet içerisindeki bir zihinle birleşimi ifade etmektedir.

Bu duruma kaydığımızda fizyolojik olarak kalp atışlarımız yavaşlar ve kalbe daha az kan pompalanır, kan basıncımız normale döner, oksijen tüketimi ve karbondioksit çıkışımız artar, terleme azalır, böbrek üstü bezleri daha az adrenalin ve kortizol salgılamaya başlar, nefes alıp vermemiz normale döner, stres hormonları yerine yaşlanma karşıtı olan DHEA  (anti-aging) hormonu salgılaması başlar ve kan pıhtısı yapışkanlığı da normal seviyesine iner.

Düzenli meditasyon sayesinde kazanacağımız yüksek farkındalık hallerini tüm gün boyunca meditasyon uygulaması haricinde de sürdürebilme yeteneği kazanır ve karşılacağımız muhtemel stres yaratma potansiyeli olan olay ve/veya kişiler karşısında bu yeni şuur seviyemiz ile orantılı olarak, stres ile  rahatlıkla baş edebilme yeteneği kazanır  ve yukarıda bahsettiğimiz stres kaynaklı hastalıkları da kendimizden uzak tutma gücüne sahip oluruz.

Her gün düzenli meditasyon yaparak, zihnimize ve bedenimize huzuru, sükuneti, sakinliği ve dinginliği kazandırabilir ve böylelikle kendimiz ve kararlarımızdan etkilenen etrafımızdaki herkes için daha çok sevgi, memnuniyet ve tatminle dolu bir hayat yaratabiliriz. Nitekim yarım saat meditasyon yapmak tüm gece uyumaktan çok daha fazla psikolojik dinlenme sağlar.

‘Yükselen Çağ - Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü Merkezi’tarafından verilen Primordiyal Sesler Meditasyonu seminerleri sayesinde stres basitçe uygulanan bu teknik ile büyük ölçüde giderildiği için, zihnimiz ve vücudumuz dengelenerek, maksimum verimlilikte çalışmaya başlar ve zindelik halimiz, enerjimiz, yaratıcılığımız ve mutluluk halimiz her geçen gün artmaya başlar.

Yarın meditasyonun sağladığı bu faydaların Harvard Tıp Fakültesi, Massachusetts Institute of Technology, Yale Üniversitesi, Massachusettes  General Hospital’e bağlı olan ‘Benson-Henry Beden ve Zihin Tıbbı Enstitüsü’ vb.  gibi bilim dünyasındaki son derece saygın ve önemli kurumlarca kanıtlanmış olduğu klinik araştırmalardan örnekler vereceğiz.

N. Ebru Şinik  - Chopra Center Üniversitesi Meditasyon Eğitmeni -  www.yükselençag.com

 
Toplam blog
: 17
: 1523
Kayıt tarihi
: 16.04.13
 
 

‘Chopra Center University ’ eğitmenlerinden,  ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ..