Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

N Ebru Şinik Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Beslenme M

http://blog.milliyet.com.tr/ebrusinik

02 Mayıs '13

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Meditasyonun bilimsel dayanakları neler? Araştırmalar ne diyor?

Meditasyonun bilimsel dayanakları neler? Araştırmalar ne diyor?
 

Newborn Meditation


Bütünsel zindeliğimizi (Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü) deneyimlemenin, hepimizin içinde yer alan mutlak huzur ve mutluluk alanımızın ve içsel sessizliğimizi keşfin en doğrudan ve basit yolu meditasyon’dur. Meditasyon entellektüel bir aktivite olmadığı halde, yani zihnimiz ile yapabileceğimiz bir aktivite, bir entellektüel süreç olmadığı halde, bu tekniği ve etkilerini rasyonel aklımızla da ayrıntılarıyla anlamak zihnimizin uygulamanın getirdiği yararlarla ilgili ikna olması için kesinlikle önemlidir.

Yaşamın çok hızlanmış olduğu çağımızda şaşırtıcı olmayan bir biçimde artan sayıda kişi stres, endişeli hal, ego’nun yarattığı korkular, uykusuzluk ve kronik sağlık sorunlarından şikayetçi ve çoğumuz zihnimizi sakinleştirmenin, zihni huzura kavuşturmanın yani dingin bir zihnin arayışı içindeyiz.

Meditasyonun beden, zihin ve ruh sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri birçok bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. Harvard Tıp Fakültesi, Massachusetts Institute of Technology, Yale Üniversitesi, Massachusettes  General Hospital’e bağlı olan ‘Benson-Henry Beden ve Zihin Tıbbı Enstitüsü’ vb. gibi bilim dünyasındaki son derece saygın ve önemli kurumlarca yapılan bu araştırma neticelerinden örnekler vereceğimiz yazımızda, araştırma metinlerinin bütününü incelemek isteyen okuyucularımızın ‘Yükselen Çağ’  web sitesi içerisinde yer alan ‘Bilimsel Meditasyon Araştırmaları’ başlığı içine bakmalarını rica ederiz.

Bu araştırmalardan bir çoğu düzenli meditasyon sayesinde beyinde oluşan nöro-plastisite değişimini ve çağımızın en önemli hastalık kaynağı olan, stres kaynaklı hastalıklara karşı panzehir olarak uygulanan meditasyonun sağladığı yararları kanıtlayan araştırmalardır. Bu sebeple bilim dünyasında meditasyon uygulaması artık ‘Strese Karşı Panzehir’ olarak adlandırılmaktadır. Beyindeki nöro-plastisite değişimi, düzenli meditasyon ile beyindeki nöronların birbirleri ile bağlantı şekilleri ve ilişkilerinin evrimleşme yönünde hızlı bir değişim gösterdiği ve bununla beraber beynin kimyasınin da değiştiği anlamına gelmektedir. Yani meditasyon zihninizin fiziksel yapısını ve zihnimizin çalışma şeklini değiştirir.

Günümüzde doktorlar stresin birçok hastalığın başlıca sebeplerinden biri olduğunu söylüyorlar. Her ne kadar meditasyonun kendi başına bir tedavi olarak düşünülmemesi gerekse de, yapılan bu araştırmalar meditasyonun birçok sağlık sorununa iyi geldiğini ortaya koyuyor.

Modern dünya insanı gün boyunca onlarca stres yaşamaktadır. Strese girdiğimiz her seferinde vücudumuz fizyolojik olarak bir sürü tepki verir. Bu fiziksel ve zihinsel çağlayanlar bütününü bilimsel terminolojide ‘Savaş ve Kaç Tepkisi’ olarak adlandırıyoruz.

Strese girdiğimiz her  zaman kalp atışlarımız hızlanır, kalbimize daha fazla kan pompalanır, kan basıncımız yükselir, oksijen tüketimimiz ve karbondioksit çıkışımız artar, terleme başlar, böbreküstü bezlerimiz stres hormonları olan adrenalin ve kortizol hormonları pompalamaya başlar, pankreasımız daha fazla glükoz, daha az insülin salgılamaya başlar, kan akışımızın büyük kısmı sindirim sistemi organları yerine kaslara doğru yolunu değiştirir, böbrek üstü bezleri stres hormonu salgılamasına başladığı için daha az büyüme hormonu ( DHEA / Anti-aging hormonu) salgılamaya başlar, bağışıklık sistemimiz bastırılmış bir duruma girer ve kan pıhtıları da yapışkan bir hal alır.

Beynimizin en ilkel bölgesinden gelen ve bedenimizin normalde kendini sadece ölümden korumak için vermesi gereken bu stres tepkileri, çağımızda çoğunlukla bizi ölümden korumak ve hayatta kalabilmemize destek olmak için değil, herhangi bir arzu veya ihtiyacımız karşılanmadığı veya gururumuz veya ego’muz tehdit altında olduğu zaman, yani psikolojik sebeplerle oluşan stresler nedeniyle oluşur. Gün içerisinde çok fazla stres yaşıyor isek, yaşadığımız bu fizyolojik değişikliklerin sıklığı fiziksel sağlığımızı tehdit etmeye başlar ve bizlere bir dizi hastalıkların kapısını aralar. Stres kaynaklı oluşan hastalıkları yarın açıklayacağız.

N. Ebru Şinik

Chopra Center Üniversitesi Meditasyon Eğitmeni

www.yükselençag.com

 
Toplam blog
: 17
: 1523
Kayıt tarihi
: 16.04.13
 
 

‘Chopra Center University ’ eğitmenlerinden,  ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ..