Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

Medya kaça ayrılır?

Medya kaça ayrılır?
 

Başlıktaki sorunun muğlak olduğu ve ayrımın hangi kıstaslara göre yapılacağının belirsiz olduğunun farkındayız. Bu sebeple cevabı yine kendimiz verelim; medya ikiye ayrılır. 

Birincisi uzun bir süredir kullanılmakta olan ve iktidar partisine olan yakınlığı, hatta taraftarlığı anlatan ‘yandaş medya’ denilen türdür. İkincisi ise çok yeni bir isim ve sınıflandırma olup, ilk gruptakilerin dışındakileri anlatan ‘candaş medya’ diye ifade edilmiş olan yayınlardır. 

İki isim arasındaki kafiyeye bakarak; ikinci kavramın birinciden türetildiğini, hatta sırf ‘yandaş medya’ eleştirisine cevap verebilmek kaygısı taşıdığını söyleyebiliriz. 

Ancak ‘yandaş’ kelimesiyle ne kastedildiği belli iken, zaten yeni bir tanımlama olan ‘candaş’ kelimesinin ne anlatmak istediği henüz tam olarak belirgin değildir. Gerçekte ne kastedilmek isteniyor olursa olsun, büyük baskılar altında çırpınmakta olup, deyim yerindeyse; can derdine düşmüş medyayı tanımlama konusunda bu ismi oldukça başarılı bulduğumuzu belirtmeliyiz. 

Madem ki ortada böyle bir ayrım var, aradaki farkı da net olarak ortaya koymak gerektiğini düşünüyoruz. Fakat bu ayrımı kelimelerle ifade etmeye çalışmanın zor olduğu kadar, farkı tam olarak anlatmada yetersiz kalacağı kanaatindeyiz. Bu sebeple farklılığı somut bir örnekle ortaya koymayı deneyeceğiz. 

Tarih 12/5/2011 ve ‘candaş medya’ya düşen bir haber; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Biz püskevit demesini de biliriz, bisküvi demesini de biliriz. Ama Allah bize şehide 'kelle' dedirttirmesin" dedi. 

Aynı haberi ‘yandaş medya’dan takip ediyorsanız, şu şekilde okuyacaksınız; "Biz püskevit demesini de biliriz, bisküvi demesini de biliriz.” 

‘Yandaş medya’ Bahçeli’nin temennisini moda olduğu üzere ‘sehven’mi, yoksa hoşuna gitmediği için mi yayınlamadı okuyucunun takdirine bırakıyor, sansürlenen temenninin yerine biz de bir başka temennide bulunmak istiyoruz; Allah bizi ‘yandaş medya’ya mecbur bırakmasın… 

… 

Not: Haberi aktardığımız ‘candaş medya’ para ile alınırken, ‘yandaş medya’ ise üzerinde fiyat yazmasına rağmen beleş dağıtılıyordu. Parayla satılan ‘yandaş medya’da haberin tamamı mevcut ise bilemiyoruz… 

 
Toplam blog
: 16
: 740
Kayıt tarihi
: 01.12.10
 
 

21/12/1966 doğumluyum Çukurova Üniversitesi Mersin Meslek Yüksek Okulu İşletme mezunuyum. Muhaseb..