Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Medya ve iktidar

Medya ve iktidar
 

İktidar olabilmenin meşru yolları bulunmaktadır. Bu meşru yolları oluşturmanın da önceden belirlenen meşru yoları hazırdır ve kendini bu meşru alanın içinde egemen yapmak isteyen kişi yada örgütler siyaset mekanizması içerisinde iktidarı elde edebilmek için öncelikli olarak kendi yaptıklarının geçerliliğine inanırlar ve etraflarındakileri de buna inandırırlar.

Medya, tarihi süreci içinde kendini her geçen gün daha da güçlendirirken, bir çok alana ve sektöre nufüz etmiştir. Ama en çok siyasal sistemlere girmeyi kendisine hedef kılmıştır. Bunun da başlıca nedeni "bilgi güçtür" anlayışını daha da güçlü hale getirmektir. Evet 1400!lü yılların denizcilerinden şuanda yazıyı elektronik ortamda dünyadan uzaya oradan tekrar dünyaya inmek üzere yazdığım kuytu odama kadar ilerleyen bir bilgi devinim ağı oluşmuştur.

Bu alanı kontrol eden guruplar şüphesiz ki kendi menfaatleri neyi gerektiriyorsa içinde bulundukları devletin meşru anayasal düzenine ve siyasal sistemine göre hareket etmektedirler. Ta ki bir yere kadar, orası da şayet medya iktidarı içine gireden dışarıdan kontrol edebilecek kadar etkileyebiliyorsa işte o zaman anayasal düzenlemelerin, kanunları, hukukun ve yerleşik toplumsal değerlerin ihlal edilmesi pek de zor olmamaktadır.

Ülkemizde medya 90'lı yılların başından itibaren hızla büyümeye yan kuruluşları ile de gücünü artırmaya başlamıştır. Bunun sonucu olarak da sekiz yıl gibi kısa bir zaman içinde ne kadar büyüdüğünü test etmek için ülkemiz siyaset dengelerine müdahale etmeyi denemiş ve bunda da başarılı olmuştur. Marifet sadece büyüklüğünü göstermek olmamakla beraber büyüklüğünü kalıcı yapmak için oluşturulacak medya politikaları idi. Bazen gündeme acil müdahalelerle, bazen gündeme dokunmayarak, bazen ise kurum yada kişileri hedef haline getirerek toplumun blgi dağarcığına müdahaleler etmektedir.

Şimdi de görüyoruz ki bir cinayet ardından medya siyaset alanındaki iktidarlığını hukuk alnına taşımaya başlamakta. Yargı sürecinde olan bir çok belgeyi, delili yargının karar verme organizmasının gözleri önünde çok farklı yönlerle yorumlayarak, adeta ortalıkta bir bilgi yığını oluşturmaktadır. Dolayısıyla yetkili kurumların bu bilgi yığınını içinde "fazla bilgi bilgisizliği getirir" ilkesine göre bazı yerlerde yetersiz kaldığı grülmektedir. Peki medya bunu neden yapmaktadır? Çünkü ortam ne kadar gerilirse ve gerginlik toplumun iç yapısına ne kadar işlerse insanlarda ve topluluklarda o kadar endişe ortaya çıkar.

Tabii ki kişiler yada toplumlar endişelerinden kurtulmak isterler. Bunun neticesinde de kaygılardan, endişelerden ve korkulardan kurtulmak için güvenilir baniler aranır. Bilginin her zaman güç olduğu ortamda da birey ve toplum bilgiye başvurur. Elbette adres medyadır. Çünkü birey ve toplumun ihtiyacı olan bilginin kaynağıdır. Zira bu bilgiyi ya araştırarak bulur ki bu doğru bilgi yolunda istenendir yada bilgiyi medya kendisi üretir. İşte medyann ürettiği bilgi iktidar olma yolunda medyaya avantaj sağlarken hali hazırda iktidar olanların önünde engel olmaktadır.

Bu şekilde birey ve toplumlara bilgi sunmada görev üstlenen medya, bilgi sunma işlemi esnasında daha da büyür ve meşruiyetini sağlamlaştırır. tabii ki terazinin diğer kefesinde kalan kurum yada yetkililerin meşruti zemini azalmak kaydıyla. Artık medya istediğini almıştır. Güçlüdür, hakimdir ve en önemlisi de hem kendisi için hemde başkaları için "vazgeçilmezdir".

Son olarak şunu belirtmekte fayda var ki iktidarlar kontrol ettikleri otorite alanları içindeki ilişkileri düzenlemek için vardır. Ama Medyanın iktidar olduğu yerde aslaa ilişkiler düzenlenmiş olamaz. İletişim huzuru bulunmaz. Çünkü medya gücünü ilginç bir şekilde - her en kadar blgiden de alsa- kaos ortamlarından, endişe ve kaygı uyandırıcı durumlardan almaktadır. Bunun içindir ki bizim gibi ülkelerde dengesiz büyüyen medya sektörü mevcuttur ve medyanın dengesiz büyümesi de iktidara ortak olması anlamına gelmektedir. Tek nedeni bu olmamak kaydıyla: Ülkemizde ki iğneden ipliğe her alanda standartların oluşmamış olması düzenin (düzensizliğin) medya tarafından kurgulanmak isteyişindendir.

 
Toplam blog
: 32
: 3380
Kayıt tarihi
: 08.02.07
 
 

Bilgi hegemonyasında her türlü medya araçlarında onbinlerce bilgi ile günlük yaşantımızda karşılaşma..